Verkko, verkostot ja ekosysteemit

22.02.2014 | strategia | Ville Tolvanen

Verkko, verkostot ja ekosysteemit

Sain taannoin itselleni merkityksellisen kirjoitustrilogian valmiiksi. Se sisältää mielestäni kiinnostavan johtoajatuksen liiketoiminnan kehittämiselle digiaikana. Menestysresepti antaa yhden vastauksen digitalisoitumisen mahdollisuuksille liiketoiminnassa. Se kuvaa ajattelumallin verkostoihin perustuvaan liiketoimintamallin kehittämiselle. Trilogia yhdistää kolme kirjoitustani:

Brändin idea + älykäs asiakaskokemus + palveluhierarkia = liiketoiminta verkossa (värilliset linkkejä aiempiin kirjoituksiin)

Ensimmäinen muistuttaa luovan idean, käyttäymismallin tarpeesta viestimiseen, vaikuttamiseen ja kaupantekoon verkossa, jossa maine, lisäarvo, kilpailukyky ja –etu korostuvat vallan siirtyessä kotisohville tai kohderyhmän taskuun. Liikeideasta on johdettava kilpailuedun sisältävä brändi-idea.

Idean päälle on rakennettava älykäs asiakaskokemus. Paikkatieto, analytiikka, big data, automaatio jne. auttavat ymmärtämään mikä tekisi asiakaskokemuksesta verkossa relevantin, kiinnostavan ja hyödyllisen.

Yhdistämällä idea, älykkyyttä, verkkokauppa, palveluita ja levitys sosiaalisessa verkostossa synnytät sähköisen kivijalan, asiakkuusstrategian, joka vie operointisi ennennäkemättömään nopeuteen, tehoon, kiinnostavuuteen ja kokemukseen. Alat jakamaan, oppimaan ja levittämään enemmän vähemmällä kuin koskaan aikaisemmin.

Palveluhierarkia huutaa uutta ajattelua yrityksen tekemiseen. Voimmeko palvella jakamalla tietoa? Voisimmeko omistaa oman median? Miten linkitämme palvelut, itsepalvelut ja verkostot keskenään älykkäiksi arvoverkostoiksi? Mahdollisuudet ovat kustannustehokkaita, nopeita ja kiinnostavia. Lähes vaikeinta on tunnistaa mahdollisuudet, kirkastaa selkeä verkkostrategia ja jalkauttaa se käytäntöön.

Ajattelen näin koska olen rakentanut medioita, liiketoimintamalleja ja konsultoinut ehkä jopa liikaa eri yrityksiä. Viime aikoina olen pohtinut pitäisikö verkostojen ja yhteisöjen rakentamiselle perustaa oma yritys. Tunnistan sähköisen ekosysteemin olevan yksinkertaisesti liian vaikeaa siiloissa eläville yrityksille. Kysehän on markkinoinnin, myyntiä, uutta liiketoimintaa ja asiakkuuksien kehittämistä yhdistävästä, aidosta liiketoiminnan kehittämisestä.

Istutko tietämättäsi yhteisön päällä? Kirjoitin aiemmin mediassakin heidän menestyvän parhaiten jotka ymmärtävät käyttäjien, fanien, mainostajien ja sisältöjen luovan selkeän yhteisön. Olen yrittänyt käyttää ja näyttää Tolvasta ja Digitalist Network:iä elävinä esimerkkeinä. Älä väitä, vaan näytä. Verkosto on väkevä mahdollistaja. Oma media muuttaa kaiken.

Muutamia esimerkkejä:

 1. Stockmann kanta-asiakkaineen, faneineen ja asiakaskuntineen on selkeästi oma yhteisönsä, joka verkossa voisi olla Itämeren Harrods.

  Osuuskauppa ja S-ryhmä muodostavat verkoston, jossa asiakasomistaja-liimaa käytetään vielä marginaalisesti. Mahdollisuudet palveluliiketoiminnassa kasvun veturina, ristiinmyynnissä ja palvelemisessa tiedon avulla ovat rajattomat.

 2. Veikkauksen pelaajat muodostavat selkeän yhteisön.
 3. Pentikin kanta-asiakkaat, fanit, asiakkaat ja turistit muodostavat yhden löyhän yhteisön.
 4. Teollisuusyritykset asiakkaat, tuotekehitys, kumppanit ja alihankkijat voisivat vaikkapa SAP:in tapaan muodostaa väkevän verkoston.
 5. Rakentaminen on arvoverkosto. Miksi rakennusliikkeet eivät hyödynnä verkostoa verkossa?
 6. Nordin Business Forum on selkeästi vaikuttajien verkosto. Miksi heitä palvellaan kaksi päivää vuodessa?
 7. Linnanmäki on yhteisö. Miksi se on auki vain kesäisin? Miksi mitään ei myydä talvella vaan liiketoiminta annetaan sisätiloissa toimiville?
 8. Kaikki järjestöt ovat yhteisöjä.
 9. Hifistit, autoharrastajat, viinin ja muiden harrastusten ystävät muodostavat jopa globaaleja yhteisöjä.
 10. Liikuntaa tai tiettyjä urheilulajeja harrastavat ovat yhteisöllisiä. Miksi markkinointirahat hassataan mainontaan ja kertakäyttöviestintään? Merkit ansaitsisivat paljon enemmän.

Tunnen aika-ajoin kauhovani kertakäyttölusikalla mahdollisuuksien saharassa. Ympäristö, asiakkaat ja maailma ovat valmiita, Näemme merkit maailmalta, mutta emme käynnistä kehittämistä. Taitaa mennä yksinkertaisesti liian hyvin. Älyn soveltaminen omaan liiketoimintaan tuntuu mahdottomalta tai siihen kuulumattomalta. Miksihän kaikki pitävät Ylen ideaa ja toimintaa Olympialaisissa monikanavaisesti erinomaisena, mutta ajattelevat ettei se liity oman teollisuus tai palveluyrityksen toimintaan? Ihminen vastannee aina ei kehittämiselle jos mitenkään on mahdollista.

Onneksi on myös niitä jotka ajattelevat toisin. Omistajia, yrittäjiä ja yrityksiä, jotka haluavat enemmän. Heitä on vaikea tunnistaa. Sama pätee omaan liiketoimintaasi. Sinun on vaikea tunnistaa ketkä, milloin, missä ja miten ovat valmiita ostamaan ajattelusi, palvelusi tai tuotteesi. Siksi sinun kannattaa avautua, olla avoimempi, levittää ja jakaa tietoa ajattelustasi. Autat uusia ihmisiä, osaamista, kumppaneita ja asiakkaita löytämään hunajapurkillesi. Poistat esteet menestymisesi edestä.

Ps. Samasta aiheestahan puhuvat mm. Brian Solis & Seth Godin mikäli tekee mieli syventää.. http://www.marmai.fi/uutiset/markkinointitahti+seth+godin+heimo+tuo+rahat/a2233739 

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jyri Paavilainen (@JPaavilainen)
2014-02-22 13:46:46

Yhteisön luominen ja ylläpitäminen on helpompaa, jos brändi itsessään tarkoittaa asiakkailleen jotain. [Apple-esimerkki poistettu itsestäänselvänä]. Mitä esimerkiksi Nordic Business Forum tarkoittaa, miksi se on olemassa? Potentiaalia luoda kävijöiden ympärille yhteisö on valtavasti, mutta se vaatisi sitä, että NBF:stä tulisi muutakin kuin yksittäinen tapahtuma. Se voisi olla paremman liiketoiminnan tulenkantaja, tulevaisuuden äänitorvi, suomalaisen liiketoiminnan aallonharja tai jotain muuta sellaista, joka saa ihmiset mukaan ympärivuotisesti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-02-22 14:11:35

Jyri, juuri tämä merkityksen hakeminen, tunnistaminen, kirkastaminen ja rakentaminen tekeekin hankkeista kiinnostavia. mikä suhde ihmiselle voi olla iittalan -astiaklubiin? Mitä Genelec voisi odottaa nykyisiltä, entisiltä ja tulevilta asiakkailta?

Kirkastaminen, kiteyttäminen ja jalkauttaminen tekee asiasta kiinnostavan, myös business-mielessä. voittajat erottuvat kirkkaasti. #patagonia

V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.