Tuloksellinen johtaminen 2025

02.05.2024 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Tuloksellinen johtaminen 2025

Meistä kaikki ainakin Linkedin -profiilin taitojen mukaan tietää miten asioita ja ihmisiä johdetaan. Samalla ajatuksia tuloksellisesta johtamisesta lienee ainakin yhtä monta versiota kuin on ajattelijoitakin. Laitetaan silti kertakäyttölusikka soppaan ja tehdään oma uskontunnustus.

Ajatus lähti siitä, kun huomasin että olen palvellut viimeisen 10 vuoden aikana keskimäärin neljässä eri hallituksessa vuosittain. Lisäksi olen samaan aikaan konsultoinut kymmeniä yrityksiä, joten yritän tiristää oppini ajatukseksi.

Eli millaista on tuloksellinen johtaminen 2025?

Minun kanssani menee aina tovi ennen kuin päästään asioiden atomeihin. Pastorin tavoin aloitamme ns. korkealta ja kovaa. Tässä tärkeimmät elementit tulosten ja menestyksen synnyttämiseen:

Tarvitaan vähintään hyvä ja mielellään nerokas strategia. Se on tiekartta ja tarina 1000 päivän päähän. Ihminen on olio, joka eksyy metsään, kävelee huomaamattaan vinoon eikä hallitse tunteitaan. Esteiden voittamiseksi tarvitaan tiekartta parempaan huomiseen.

Strategia on pala paperia, jos siitä ei johdeta vuoden kestävää toiminnan vuosisuunnitelmaa. Kukaan ei herää maanantaina arvopohjaan, eikä varsinkaan tuhannen päivän marssiin, vaan korkeintaan toteuttamaan suunnitelmaa, joka perustuu erilaisiin tavoitteisiin, mittareihin, vastuuseen, tekemiseen ja jatkuvaan toiminnan sparraamiseen. Hyvä ihminen tekee noin 40 viikon tuloksellisen ”runkosarjan” ja parantaa matkan varrella kunhan suunta, tempo, eväät ja tuki on tarjolla. 

Vuosisuunnitelmasta on jyvitettävä kuukauden teemat. Maaliskuussa tätä ja toukokuussa sitä. Kuukaudessa tuskin kannattaa yrittää porukalla yli viittä asiaa tai päädytään höpisemään ja satuilemaan asioita kuten ”asiakaslähtöisyys” tai ”vastuullisuus” joita kukaan ei ymmärrä eikä vähän ajan kuluttua halua ymmärtää saati kuulla sanaakaan lounaspöydissä. 

Päräyttävän kuukausiteeman alla uivat eri projektikokonaisuudet omilla uimaradoillaan. Viimeistään tässä kohtaa suunta ja tekeminen kohtaavat hyvä organisoinnin, jossa pätevät osaajat kumppaneilla terästettyinä saavat omalla alueellaan tuloksia aikaiseksi päivittäin, viikottain ja kuukausittain. Raportteja on kiva tehdä ja palkitsevaa jakaa kun tulokset kohenevat sopivan yrittämisen ja kehittämisen avulla alati kohti parempaa. Mittausjakson ei varmasti kannata olla yli kuukausi tai numeroista tulee lottoarvontaa eikä se ole yritystoiminnan tavoite.

Kun elefantti on purettu pieniksi palasiksi saadaan aikaan viikkopalaveri, jossa sovitaan mitä tällä viikolla saadaan aikaiseksi. Hyvä johtaja ja johtaminen varmistaa tulen ja liikkeen, eli siis sen, että koko kellotaajuus tekee asioista joista ajan kanssa kasvaa pyramideja. Viikko on hiton pitkä aika muistaa mitä piti tehdä tai olla tekemättä, joten maanantaisin todetut asiat ja tavoitteet on hyvä saada ryhmällä aikaiseksi. Vaikkapa kymmenen hengen yksikkö pistää kummasti 400 tunnin panoksella asioita tapahtumaan ilman että paidan tarvitsee kenelläkään edes kastua.

Mitä siis tuloksellinen johtaja 2025 tekee? 1) Luo suunnan ja merkityksen 2) Rakentaa tarvittavat suunnitelmat 3) Palastelee suunnitelmat kuukausiteemoiksi 4) vetää kuukauden aikana keskimäärin 4 tulosviikkoa ja 5) pysyy tiimin rinnalla, apuna ja mukana 200 päivää vuodessa.

Asioista on tapana tehdä vaikeita ja monimutkaisia mutta kun tehdään riittävästi tarvittavan hyvää tehdään alati paranevia tuloksia vuodesta toiseen kaikenlaisissa olosuhteissa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.