Johtajuus 2025

13.04.2024 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Johtajuus 2025

Millaista on menestyvä johtajuus vuonna 2025?

Viime aikoina on useissa eri tilanteissa tullut pohdittua johtajuuden anatomiaa – Millainen johtaminen toimii tänään ja huomenna?

Johtajuuden anatomiasta on tunnistettavissa ainakin kolme erilaista koulukuntaa.

Ensimmäinen koulukunta näkee johtajan ja johtamisen ”managerina” eli kipparina, komentajana, johtajana joka asettaa tavoitteita, vaatii, seuraa ja mittaa tuloksia. Johtaja on vaativa valmentaja ja osaa kaiken kaikessa ja kaikkialla.

Toinen näkökulma korostaa johtajuuden joukkuepeliä. Sitä johdetaan pelikirjalla (strategia) tavoitteilla, funktioilla, prosesseilla ja mittareilla. Johtaminen on systeemistä ja johtaja taitava rakentamaan ihmisistä, kyvykkyyksistä ja tekemisestä toimivan yhtälön. Yhtiö voi kasvaa ja parantaa tuloksia ilman jatkuvaa tuskaa.

Kolmas näkökulma johtajuuteen on esimerkillä edestä johtaminen.  Johtaja näyttää suuntaa ja teettää suunnitelmia, näyttää esimerkkiä ja valmentaa joukkuetta alati parempiin tuloksiin. Johtajuus perustuu ihmistaitoihin, substanssiosaamiseen ja ammattimaiseen johtajuuteen.

Maailmaa johtavat ihmiset ja olemme heidän osaamisensa armoilla. Emme saa täydellistä johtajuutta vaikka siitä haaveilisimme. Myös eri tilanteissa tarvitaan erilaisia johtajia, johtamista ja johtajuutta. Mikä voisi olla voittava malli 2025?

Itse olen taipuvainen uskomaan keskimmäiseen, joka alleviivaa vähemmän yksilön erinomaisuutta. Uskon yritystoiminnan olevan joukkuepeliä, jota pelataan yhdessä kaikkien sidosryhmien kanssa. Siksi kokonaisuus on yksittäistä, jopa johtajaa, tärkeämpää. Omassa uskossani  parhaat tulokset syntyvät tekemisen, osaamisen ja jatkuvan parantamisen lopputuloksina. 

Mihin sinä uskot huomisen johtajassa ja johtajuudessa? 

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.