Elämäsi suurin mullistus

12.02.2014 | strategia | Ville Tolvanen

Elämäsi suurin mullistus

Verkko muuttaa vielä lähes kaiken elämässäsi ja liiketoiminnassasi.

Noin viisitoista sitten ryhdyimme pöhisemään, puhisemaan, hypettämään ja puhumaan ilmiöstä nimeltä uusmedia. Uusi medium, media nimeltään internet valtasi ajatuksemme älykkäistä päätelaitteista, tietoverkoista, elämästä, työpaikoista ja maailmasta. Hypetimme dot.comeista ja kaiken nopeasta muuttumisesta. Dotcom-buumi ja –kupla olivat valmiita. Hetkeä myöhemmin kupla puhkesi ja itsekin sain lausua ajatuksiani Karo Hämäläisen ansiokkaassa Kuplaa Rikkaammat-kirjassa. Nykyisessä Start-up huumassa on varmasti samoja elementtejä. Miljardien valuaatiot pienille yrityksille eivät varmasti jatku loputtomasti.

Vierähti paljon pidempään, yli vuosikymmen ennen kuin verkko oikeasti saavutti elämät ja eri toimialat. Ensin menivät matkaliput, musiikki ja monia muu asia Mary Meekerin ansiokkaan listauksen mukaisesti. Vasta viisi vuotta sitten saimme patoja murtavia päätelaitteita ja riittävät yhteydet todellisen murroksen synnyttämiseksi. Samoihin aikoihin syntyi ilmiö nimeltä sosiaalinen media Suomessa. Moni lähti mukaan syksyllä 2007.

No nythän meillä sitten on se mediapalvelu, -kauppa, aplikaatio ja sisältö verkossa. Homma hoidossa? Ei alkuukaan. Verkko on toimintaympäristön ja käyttäytymisen usein täydellinen rakenteiden ja kuluttajakäyttäytymisen murros. Huomaatko käyttäytyvästi yrityksessäsi samalla vanhalla tavalla yksisuuntaisesti tai analogisen maailman temppuja verkkoon kopioiden? Aika moni ammattilainen ja työntekijä elää digitaalisempaa elämää vapaa-ajalla kuin työpaikalla. Samettivallankumous on vasta alussa.

Viikottain luemme lehdistä tai niiden verkkopalveluista mediamurroksesta, verkkokaupasta ja sosiaalisesta mediasta. Mitäs sitten kun kaikki edellä mainitut ja moni muu muodostavat holistisen asiakaskokemuksen? Kuvitteletko verkojen verkoston sanansa mukaisesti olevan yhdistämättä erilaista käyttäytymistä, synnyttämättä integroitua asiakaskokemusta? Kuten sanoin, murros on vasta alussa. Tulet näkemään vielä elämääsi mullistavia asioita nopeammin kuin ehkä ajatteletkaan.

Miten hahmotan muutoksen omalle toimialalleni, omaan liiketoimintaani? Tässäpä yksi ajattelumalli uusien innovaatioiden ja älykkäiden palvelukokemusten pohjaksi.

Aloita piirtämällä iso ympyrä, joka on verkossa pilvipalveluiden kautta toisiinsa verkottuneet kuluttajat. Anna sille nimeksi miljardi. Oletetaan, että se on käyttäjämäärä, jonka palvelukokemuksesi voi teoriassa tavoittaa.

Piirretään sisään toinen ympyrä. Kutsutaan sitä vaikkapa sadaksi miljoonaksi. Se on erilaisten sivustojen ja palveluiden määrä, jonka teoriassa miljardi käyttäjää voisi tavoittaa.

Sitten tehdään verkkokaupan rinki. Annetaan sille nimeksi miljoona. Miljoonan sisällä voisi olla vaikkapa satatuhatta big dataa, automaatiota, antureita tai muuta älykästä käyttävää ohjelmistoa. Kymmenen tuhatta niistä on kokonaan uusia ajattelumalleja ja palveluita, asiakaskokemuksia, jotka hyödyntävät kaikkia edellä mainittuja. Tikkataulun keskiössä olet sinä, saittisi, yrityksesi ja mahdollisuutesi. Nyt kaada maalitaulun päälle ajatuksesi mustetahrasta, jonka sinä voisit teoriassa saada aikaiseksi.

Kuinka monipuolinen, suuri, kannattava ja kiinnostava kuvittelemasi asiakaskokemus on? Kuinka moni verkostoosi törmää vuosittain? Kuinka moni pysähtyy kuluttamaan tai maksamaan palveluista? Kuinka moni palaa asioimaan ja kuluttamaan yhä uudestaan? Millainen sähköinen kivijalka toiminallesi syntyy? Olet perillä. Ymmärrät lopulta millaisia mahdollisuuksia inter-net eli uusmedia sinulle tarjoaa tänään ja huomenna.

Ps. Sadan vuoden kuluttua ihmetellään suureen ääneen millaista oli aika kun älykäs verkko yhdisti ihmiskuntaa. Ja ihmetellään varmasti myös miten verkon hyödyntäminen eteni niin valtavan hitaasti. Jakelivat vielä asioita paperilla, savitauluilla ja kumipyörillä…

Älykäs asiakaskokemus

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Mikko Sievänen (@mikkosievanen)
2014-02-12 09:53:06

Nyt alat, Ville, olla sipulin ytimessä! Tätä kaikkikanavaisuutta - tai miksi sitä nyt missäkin kohtaa kutsutaan - lähestytään turhan usein tuolta ulkokehältä. Mietitään erilaisia jippoja: qr-koodia, somea, jne... Samalla unohtuu toiminan perusajatus ja usein asiakaskin, kun yrityksen prosessit eivät sitten kohtaakaan näitä ulkokehän palveluja. Ei saatukaan aikaan tuloksia ja sitten kokeillaan taas jotain uutta...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-02-12 10:01:03

"last mile is the first mile" kuten vp ääri asian pukee. Valta on siirtynyt sohvalle. Asiointi alkaa taskusta...käyttäjästä ulospäin... rajattomat mahdollisuudet! opeta asiakas löytämään ja navigoitumaan hunajapurkille! #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Suvituuli Tuukkanen
2014-02-12 11:32:39

Hyvää näkökulmaa. Bongasit varmaan viime viikon Talouselämän julkistaman Digibarometri –tutkimukseen liittyvän artikkelin http://www.talouselama.fi/uutiset/suomi+on+alisuoriutuja/a2231020 Tässä muutamia poimintoja - ei muuta kuin käärimään hihat!

”Konvergenssia pahempi ongelma suomalaisille on pitäytyminen vanhoissa ratkaisuissa. Odotamme ihmettä, emmekä hyödynnä jo toteutunutta kehitystä. Vielä 1990-luvulla Suomi oli kärkimaa verkkopankkipalveluissa. Nyt meillä on tekemistä hyvän eurooppalaisen tason saavuttamisessa.
__

Kehittäjät eivät oikeasti kuunnelleet käyttäjiä. Ei tarvinnut – raukat ostivat kumminkin. Suomalaisilla on syytä itsetutkiskeluun kautta linjan.
__

It-konsultti Gartner väittää, että digistrategian lisäksi yritys ei muuta nykyisin tarvitsekaan.
__
Digitaalisuus edellyttää oman liiketoiminnan uudelleen arviointia. Tässä rytäkässä vanha organisaatio ja tietojärjestelmät saattavat joutua romukoppaan.
Analogisilla euroilla on taipumus muuttua digitaalisiksi senteiksi. Reviirin on laajennuttava, jos yritys mielii edes nykyisen kaltaista kassavirtaa.
__
Vauras Suomi rakentuu digitaalisuudelle ja yritteliäisyydelle. Molemmissa olemme maailman parhaissa asemissa. Hyvä tulevaisuutemme on siis vain tekemistä vaille valmis.”

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

villetolvanen
2014-02-12 15:30:28

jes! lisää tietoja www.digibarometri.fi .. ja paneelissahan taisi olla muuan tolvasen villekin!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kalle
2016-09-23 12:47:52

Hei Ville,

Mistä tämä kirjoituksen lopussa oleva kuvio asiakaskokemuksesta Internetissä on peräisin? Onko se lainattu jostain vai onko se oma tuotoksesi?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2016-09-23 17:53:30

Hei Kalle! Se on oma tuotokseni mutta saattaa alitajuisesti perustua jonkun muunkin ajatuksiin. Piirrän usein maailmaa mindmappeina ja ympyrämalleina. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.