Vältä inertiaa yritystoiminnassa

20.08.2023 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Vältä inertiaa yritystoiminnassa

Inertia yritystoiminnassa

Yritysten strategioiden päivitys ja vuosisuunnittelu 2024 on käynnistynyt. Valmistauduin alkavaan kauteen tekemällä ”kokemusmatriisia” omasta matkastani. Laskin olleeni mukana suunnittelemassa uutta yli 25 yritykselle ja sparranneeni yli 40 strategiaprosessia.

Samalla mietin, mitä olen matkasta ja strategiaprosesseista oppinut. Eräs opetus oyn ritystoiminnan voimakas inertia. Asioilla on taipumus pysyä ennallaan riippumatta siitä mitä omistaja, hallitus ja johto yhdessä puhuvat tai suunnittelevat. Asiaa selittää tietenkin yritysten rakenne. Samoilla ”asseteilla” tai tuotantotekijöillä eri lopputuloksen odottaminen käynee myös tyhmyyden määritelmästä.

Miten suunnittelet parempaa ja paremman strategian?

Hyvässä suunnitelmassa tulisi olla tulevalle vuodelle jännitteitä nykyisen ja uuden välillä, yllätyselementtejä yritykselle ja sen toimintaympäristölle, investointeja, kehityshankkeita ja uusiutumista.

Nämä ovat kasapanoksia, joilla pyritään välttämään uudet puheet mutta samat vanhat tulokset. 

Inertia lisääntyy yrityksen kasvaessa. Korporaatiot ovat jopa syntyneet sanasta ”in corporate” jolla tarkoitetaan tuotantotekijöiden yhdistelemistä. Odotamme pörssiyrityksiltä kasvua, muutosta ja innovaatiota, vaikka suurin osa niistä on suunniteltu tuottamaan aina sama lopputulos eri sidosryhmille. Innovaatiot, kasvu ja uusi liiketoiminta syntyvät inertian ulkopuolella. Siksi niihin tarvitaan hankkeita, rakenteista, osaamista ja uusia prosesseja.

Puhumalla uutta ja suunnittelemalla vanhaa ei synny edellistä kautta parempia tuloksia.

Kasvuun ja parempaan on pakotettava yritys oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Muutos ja tulokset syntyvät vain tekemällä uutta ja eri tavalla. Muutos kannattaa aloittaa hyvästä suunnitelmasta tai tiekartasta joka myös strategiana tunnetaan. Strategiasta ei tule totta ilman operatiivisen toiminnan suunnittelua, mitattavia tavoitteita, mittareita, tekemistä ja edellisistä palkitsemista.

Älä tee strategiaa edelliseen kauteen vaan kurota väkevästi kohti uutta ja parempaa.

V

ps. Ohessa oma kuva ”kokemusmatriisista”

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.