Tuloksellinen hallitustyö

22.02.2024 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Tuloksellinen hallitustyö

Puhumme usein tuloksellisen hallitustyöskentelyn mahdollisuuksista, mutta saatamme unohtaa kertoa, mitä me sillä itse asiassa tarkoitamme. Listasin oman ”reseptini” yli 30 halllitusvuoden jälkeen. Asiat eivät ole tärkeysjärjestyksessä, vaan enemmänkin kronologisessa.

1. Jaettu ymmärrys hallitustyön tavoitteista (kirjattu omistajastrategiaan), selkeät tavoitteet hallitukselle ja voimakas ryhmääntyminen. (Paras tapa ryhmääntyä on pitää kokouksia ja työpajoja silloin tällöin offsite tai jopa yön ylitse.)
2. Hallituksen vuosikello: Määrälliset ja laadulliset tavoitteet, kehityshankkeet, yhteiset kokoukset joryn kanssa, mittarit ja raportointi.
3. Työkalut: Selkeä omistajastrategia, yritysstrategia, vuosisuunnitelmat, investoinnit, kehityshankkeet ja fokusalueet. (Valamalla sokkelin huolella pääsee jo pitkälle saumattomassa yhteistyössä.)
4. Kanavat: Materiaalit, Keskustelualustat (Whatsapp paras), puhelinkokoukset, kohtaamiset, kokoukset, työpajat ja edellisten fasilitointi.
5. Jaettu intohimoinen suhde yritystoiminnan ja omistaja-arvon kasvattamiseen, ymmärrys jatkuvan parantamisen arvosta ja avoin, ajoittain tulinenkin keskustelu eri asioista. Fokus huomisessa, isossa kuvassa ja matkan etenemisessä. Muut asiat syntyvät perässä, kunhan pidetään huolta että on suuntaa ja liikettä.

Edelliset vaativat myös oikeanlaisen porukan ihmisiä, jotka synnyttävät tuloksia yhdessä. Puheenjohtajan rooli korostuu tiimiä sparraavana valmentajana eikä pääjohtajana tai ylimpänä päättäjänä. Puheenjohtajat, jotka ajattelevat kaikkien muiden raportoivan hänelle joutavat historiaan.

Kuten kaikki muukin kehittyvä modernissa yhteiskunnassa, mestaruudet syntyvät vaikuttavasta yhteistyöstä eivätkä yksilöiden erinomaisuudesta.

Mitä sinä korostat hallitustyön kehittämisessä?

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.