Board As A Service ( Baas ) 3

03.12.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Board As A Service ( Baas ) 3

Olen viime viikkoina saanut ilon selittää useasti, mitä Baas -ajattelu merkitsee, mitä sillä haetaan ja mitä se tarkoittaa käytännössä. Vastapuolena on ollut pääosin yrittäjä- ja perheomisteisten yritysten omistajia. Miten ihmeessä ulkopuolinen apu saadaan tuottamaan?

Kerrataan ensin tuottavan hallitustyön tavoitteet:

  1. Hallitus “opettaa” yritystä ja omistajia eikä toisin päin. Hallitus, jota on laahattava perässä tuottaa vähän hyötyä.
  2. Ammattimainen, suunnitelmallinen, analyyttinen ja dataan perustuva johtaminen on paras tapa omistaa, johtaa ja hallinoida yritystoimintaa.
  3. Yhdessä ammattimaisesta tekemisestä syntyy tyytyväisyyttä, hallinnan tunnetta ja tilaa kehittää sekä innovoida yritystoimintaa.

Miten tämä sitten saadaan toimimaan yrityksessä, jossa omistaja on töissä ja kaikki asiat kieppuvat omistavan korvien välissä?

  1. Tarvitaan aidosti hyvä visio ja strategia, joka johdetaan arkeen kaikkeen toimintaan tuotteistuksesta yrityksen tarinaan, markkinointiin ja asiakaskokemukseen.
  2. Rakennetaan systeeminen hallitustyöskentely, jossa arjesta nousevat numerot kertovat suuntaa, johtoryhmä toimitusjohtajan johdolla tekee toimenpiteitä ja hallitus sparraa, auttaa ja edistää asioita, joihin johdolla ei ole aikaa. Myös hallituksessa tekeminen on työtä johon tarvitaan hallitusammattilaisten sijaan hallitustyön ammattilaisia.
  3. Edellä mainitut tavoitteet, rakenteet ja toiminta viedään kollaboraatio-alustoille siten, että viestintä on jatkuvaa, kaikki pysyvät kärryillä askelista ja asioita saadaan aikaiseksi. Dokumentit, raportit, kohtaamiset, keskustelut ja päätökset sulautuvat yhteiseksi poluksi kun ne kulkevat taskussa mukana eikä liitteinä, raportteina ja fakseina sähköpostissa. Äly päälle myös hallituksessa!

Mitä sitten ne ulkopuoliset “hallitustyön ammattilaiset” tekevät? Sparraavat, haastavat, tuovat ulkopuolista näkemystä, osaamista, huolehtivat omistajan tavoitteista, ammattimaisesta otteesta, tekemistä ja hyvinvoinnista. Hyvä tapa tehdä puheesta totta on ylläpitää hankelistaa, avata tarvittaessa uusia projekteja ja tehdä työtä kohtaamisten välillä.

Onko tässä jotain mullistavaa uutta? Eräs hallitusammattilainen sanoi, että heilläkin on kaikki nämä käytössä. En pyytänyt saada lukea strategiaa, mutta alleviivaan tekemisen laatua. Ei yhtiö tarvi dokumentteja vaan innostavan, kristallisoidun ja väkevän strategian joka kääntyy toiminnaksi ja tarinoiksi. Siinä tekijöille on väliä erityisesti, jos yrityksellä on halu kasvaa, löytää sijoittajista tai rahoittaa investointeja.

Baas -ajattelu saumaa omistajien tahtotilan, hallituksen työskentelyn, suunnitelmat, työkalut ja toimintaympäristöksi, joka synnyttää tuloksia ja tunnelmallista hallitustyöstä. Itse saamani palautteen mukaan tuon energiaa, uusia ajatuksia, innostusta ja osaamista mukaan yhtiön arvon kasvattamiseen.

Ps. Olen mielessäni ajatellut, että tämähän on vähän kuin Leatherman -hallitustyöhön. Hyvä moneen asiaan, mutta ei sillä yksin taloa rakenneta.

Katso myös suosittu webinaari aiheesta:

Lue myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.