Karanteenissa Italiassa

21.03.2020 | Kasvu | Ville Tolvanen

Karanteenissa Italiassa

Sain pyynnön raportoida tuntemuksia karanteenista Italiasta.

Olemme olleet nyt kotosalla jo vähän yli kaksi viikkoa. Viimeksi kävin kaupassa sunnuntaina aamulla, kun tieto ulkonaliikkumiskiellosta jne. Ensimmäisistä rajoituksista levisi. Ostimme syötävää kerralla noin kolmeksi viikoksi. Lisäksi upea Amazon Prime toi ison kuorman.

Olemme Torinon, Genovan ja Milanon keskellä, maalla välimeren ja alppien välissä Piemontessa. Suurimmat uhriluvut ovat meidän ja Venetsian välissä Lombardiassa, jossa sijaitsevat mm. Milano ja Bergamo. Meillä täällä maalla on hyvinkin rauhallista. Matkaa pahimpiin pesäkkeisiin on yli 100km.

Sattumalta meille tuli valtava kuorma koottavia huonekaluja yms. Remonttia juuri ennen poikkeustilan alkua, joten meidän osalta agendamme ei juurikaan ole muuttunut. Silti ihmiselle vapaus on aika tärkeä arvo ja tietämättömyys rassaa aika ajoin. Ehkä lähinnä miettii, kuinka pitkään poikkeusolot yms. Jatkuvat. Puhelut, videot yms. Töihin sujuvat superhyvin.

Kaikki mediat suoltavat hyvinkin suoraan, avoimesti ja livenä kaikki tapahtumat. Tuntuu, että kansalle kerrotaan aivan kaikki. Italialaisten suhde julkishallinnon auktoriteetteihin on aivan erilainen kuin Suomessa. Täällä pitkään ongelmaa vähäteltiin, vaikka sairaalat alkoivat täyttyä. Nuoret ja kaupunkilaiset pitivät pandemiaa paljon meluna tyhjästä. Vielä tällä viikolla Milanossa 40% matkapuhelimista oli viranomaisten mukaan liikkeellä.

Siksi media ja viranomaiset käyttävät aiheesta paljon kovempaa retoriikkaa kuin Suomessa. Toki tartuntaluvutkin ovat isompia, mutta Italiassa asuu 60M ihmistä, ja pohjoisessakin 20M. 3000 tms. Ei vielä enemmistölle tunnu missään. Media Suomessa kääntää uutiset sanasta sanaan – siksi tilanne näyttäisi vaikuttavan toiselta sieltä katsottuna kuin täällä päin. Tuntuu, että Suomessa kuluttajat ennakoivat ja viranomaiset viivyttelevät. Täällä se on toisinpäin. Ylimielinen ja itseriiittoinen virkamies Suomessa on pelottava. Aina tulee huolehdittua, osaavatko piskuisen Suomen saarivaltion osaajat.

Italian ja varsinkin pohjoisen terveydenhuoltojärjestelmä on rankattu maailman kärkisijoille. Inhimillinen katastrofi alkoi siitä, kun tehohoidon kapasiteetti loppui ensimmäisen karanteeniviikon aikana. Kaikki apua tarvitsevat eivät sitä saa, ja koska italialaiset asuvat useamman sukupolven kanssa yhdessä, moni nuori on tartuttanut vanhempansa kuolettavasti. Kuolleista suurin osa on iäkkäitä miehiä, joilla on jokin muukin tauti. Tauti on tarttuva varsinkin sen alussa jo ennen oireita. On siis vaikea sanoa, kuinka paljon oireettomia taudinkantajia on liikkeellä.

Kevät on lämmin ja kaunis Italiassa. Kukat kukkivat, linnut laulavat ja lämpötilat saahaavat nollan ja kahdenkymmenen välissä. Uskomattoman hienoa ja kaunista suomalaiselle maaliskuussa.

Italia elää isosti matkailusta, ravintoloista, pienistä perheyrityksistä jne. Yrittäjistä. Heidän tilanteensa tuntuu kauhealta. Toivottavasti turistit palaavat nopeasti ja upeille rinteille, rannoille, kylille ja viinitiloille löytyy käyttäjiä. Siihen asti odottelemme uutta aikaa ja maailmaa rauhassa kotona, jossa kuitenkin kaikki on aivan hyvin.

Agnes & Albinin elämää voit seurata Instagramissa https://instagram.com/agnes_and_albin?igshid=idyrknijjrs2

V

Lue myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.