Pitkäjänteinen ei ole pitkäveteinen

01.02.2024 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Pitkäjänteinen ei ole pitkäveteinen

Nuorempana sana pitkäjänteinen oli mielessäni synonyymi sanalle pitkäveteinen. Ajattelin pitkäjänteisen tarkoittavan, ettei mikään muutu tai mitään tarvi muuttaa. Inhosin ”turha korjata kun ei ole rikki” – asennetta.

Myöhemmin olen oivaltanut pitkäjänteisen olevan kaikista vaikeinta. Pitkäjänteinen arvonluonti on sitä todellista ja syvällisintä osaamista parhaimmillaan. Aika harva onnistuu pitkäjänteisessä parantamisessa, kehittämisessä, tavoitteiden saavuttamisessa ja sitä kautta pitkäjänteisen arvon kasvattamisessa.

Yrityksille sattuu kaikenlaista. Mielen päältä mainittakoon pandemia, sota, inflaatio, Venäjä ja taantuma. Vaikka tuollaiset muuttujat oman suunnitelman ja tekemisen esteeksi. Ei ihme, että moni omistajista, jotka saavat jotain onnistumaan, jähmettyvät paikalleen kuin bambi maasturin valoihin. Sitä minä ajattelin ennen pitkäjänteisenä, eli pitkäveteisenä.

Nyt tunnen vain harvoja, jotka pohtivat missä ovat viiden vuoden kuluttua, rakentavat asioita kolmen vuoden (=strategiakauden) päähän ja ylittävät tavoitteensa vuodesta toiseen vuoden sykleissä. Pitkäjänteiset menestyjät ovat aniharvassa, joten pitkäjänteinen arvon kasvattamisen tulisi olla kaikkien tärkein tavoite, eikö vain?

No mitä pitkäjänteinen arvonluonti vaatii omistajalta? Jatkuvaa kykyä oppia, parantaa, uudistaa, investoida, rakentaa, sijoittaa ja johtaa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Helpommin sanottu kuin tehty mutta taatusti tavoittelemisen arvoista.

Onko sinulla väkevä visio viiden vuoden päähän? Onko sinulla uskottava tarina kolmen vuoden päähän? Miten vuotesi käynnistyi ja teetkö uusia ennätyksiä kuluvana vuonna? Mitäpä ja pysähtyisimme edes hetkeksi ja päättäisimme mitä ja missä olemme viiden vuoden kuluttua?

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.