Omistautuminen on asenne

19.07.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistautuminen on asenne

Pohdimme “Omistajissa” omistajuuden merkitystä, käytäntöjä ja kehittämistä. Ihmettelystä alkanut ajatusketju alkaa muodostamaan parempaan omistajuuteen tähtäävää ideologiaa. Omistajuus on omistautumista, mutta mitä omistautuminen on? Omistautuminen on asenne.

Omistajuutta pidetään usein itsestään selvänä. Sinullahan on valtavan hieno yritys ja sillä loistava tulevaisuus. Mitä sinä muka ajattelet, sinähän olet omistaja. Omistajia pidetään tapauksen mukaan joko epä- tai ylihmisinä. Aivan kuten kaikilla muillakin, omat motiivit, asenteet ja tarpeet muuttuvat elämän aikana. Miten omistautua ajasta, suhdanteesta tai iästä riippumatta?

Omistautuminen lähtee asenteesta omistettavaan asiaan. Onko se intohimo, osakesarja vai pyytämättä peritty teollinen operaatio. Omistautuminen lähtee omaan tekemiseen rakastumisesta. Intohimoisesti asiaan suhtautuva ihminen jaksaa yrittää, ottaa riskejä, johtaa ja kehittää omistusta ajasta ja kelistä riippumatta. Kannattaa siis muovata omistuksestaan jotain, mihin oikeasti haluaa omistautua. Jos intohimoa ei ole, huono motivaatio, tekeminen ja tulokset seuraavat perässä.

Miten omistautuminen näkyy yrityksen arjessa?

Omistautuva omistaja rakentaa yrityksensä vision intohimon varaan. Visiosta rakennetaan tarina, joka saa myös yrityksen strategian muodon. Strategia on tuotava arkeen yhtiön johtamisen ja päivittäisen tekemisen muodossa. Intohimoiseen asenteeseen, tarinaan ja sitä kautta yhtiöön on helpompi sitoutua. Se näkyy asiakkuuksissa, kumppanuuksissa, työntekijöissä ja yhtiön tuloksissa. Olen kerta toisensa jälkeen todistanut, kuin intohimo, asenne ja omistautuminen muuttuvat tuloksissa. Haluton yritys on helposti tuomittu unohduksiin.

Valjasta intohimoinen asenne yrityksen arkeen.

Millaisia omistautuvia omistajia näkyy suomalaisessa yrityskentässä?

  1. Pentik. Anu Pentikin intohimo on keramiikka. Se näkyy Pentikin tyylissä, tuotteissa ja tekemisessä. Pentikin asenne näkyy kaikessa heidän tekemisessään tuotteet, kodit, kiinteistöt, myymälät ja ihmiset mukaan lukien. Aikoja sitten roihahtanut asenne on rakentanut legendaarisen yrityksen.
  2. Hesburger. Suomalainen yrittäjä vastaan maailman suurimmat toimijat. Heikki “Hese” Salmela ei tyydy paistamaan purilaisia, vaan kehittää jatkuvasti yrityksen toimintaa. Energia-, kierrätys-, järjestelmä-, tuotteistus-, ja välillä oudotkin palvelut ovat Hesen ominta. Kaikessa tekemisessä ja tuloksissa näkyy intohimo suomalaiseen yrittämiseen.
  3. Fredman Group. Elmukelmuista älykeittiöön.  Perheyrityksen toinen sukupolvi vaihtoi yhtiönsä nimen sukunimensä kertomaan sitoutumisesta yhtiön rakentamiseen ja kehittämiseen. Yrityksen omistajien omistautuminen ja intohimo näkyy kaikessa tekemisessä ja rohkeudessa muutoksiin niitä tarvittaessa.
  4. Novita. Lankavalmistaja ei tyydy toimittamaan tavaraa jakeluketjuun, vaan rakentaa isoa yhteisöä, verkkokauppaa ja kansainvälistyy brändit, inspiraatio ja skandinaavinen kauneuskäsitys kaiken edellä. Asiakkaat, kumppanit ja yritys yhtenä ekosysteeminä kehittämässä yhteistä intohimoa.
  5. Ponsse. Kaikessa yrityksen tekemisessä tuoksuu intohimo maailmaan parhaisiin laitteisiin. Yrityksen perustajan poikien intohimo jatkaa ainutkertaista tarinaa. Täysin ennakkoluulotonta ajattelua tuotekehityksessä, markkinoinnissa ja yrityksen johtamisessa. Elävä esimerkki siitä, ettei sijainnilla, ajalla tai kilpailulla ole väliä kun omistautuminen ohjaa yhtiön tulevaan.

Mitä tehdä jos ei halua omistautua?

On inhimillistä tehdä eri asioita elämän eri vaiheissa. Siksi yhtiön voi myös antaa omistautuvien johdettavaksi, myydä tai muuttaa erilaiseksi. Syksyn strategiakierroksella mieti, onko sinulla visio, johon haluat omistautua? Oletko valmis “pukemaan” koko yhtiön toiminnan vision, siitä johdetun tarinan ja strategian ympärille. Jos vastaus on ei, mieti mihin haluaisit sitoutua tai etsi yhtiöllesi enemmän omistautuva omistaja.

V

ps. Kuvassa omistajuus kuvataan asenteensa, joka yhdistää monenlaista osaamista, asennetta ja tekemistä parhaiden mahdollisten tulosten synnyttämiseksi.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.