Hyvä strategia

11.04.2019 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Hyvä strategia

Jokaisella yrityksellä on mielestään hyvä strategia. Tai sitten sitä ei ole ja tuntuu siltä, ettei edes tarvita koska homma toimii ilmankin.

Strategioissa on eroja. Ei strategia ole suunnitelma, joka täytetään googlattuun pohjaan ja säilytetään serverillä.

Hyvä strategia eli suunnitelma kiteytyy tarinaksi, joka nousee puheenaiheeksi.

Miksi strategian tulisi puhuttaa talon sisällä, asiakkaissa, kilpailijoissa ja kumppaneissa? Koska puhuminen tarkoittaa tunnetta siitä, että joku muuttuu, menestyy, uhkaa tai tekee erillä tavalla. Puhe on todiste siitä, että strategia kiinnostaa.

Mitä virkaa on strategialla joka ei kiinnosta ketään?

Puheenaihe ei kuitenkaan ole strategian tavoite vaan hyvän prosessin lopputulos. Hyvä strategian anatomia sisältää sopivasti haastetta, muutosta, parannusta, tehostusta ja tunnetta.

Hyvä strategia on tulevan toimintakauden suunnitelma suunnasta, tarinasta ja tekemisestä.

Mistä tunnistat hyvän strategian kelvottomien keskellä?

  1. Hyvä strategia ponnistaa yrityksen tarkoituksesta tai missiosta. Miksi se on olemassa? Mitä se edustaa ja mitkä sen arvot ovat? Arvot edustavat omistajan arvomaailmaa arjessa ja kuuluvat kaikille yritystoimintaan osallistuvat. Arvot tulevat arjessa esiin yhtiön vaikeuksissa. Hyvät arvot muodostavat arvopohjan hyvälle strategialle.
  2. Hyvä strategia sisältää vision, joka on erottuva, innostava ja haastava. Hyvä visio voi olla harhakuva tai sitten asioiden olotila vaikkapa kolmen tai viiden vuoden kuluttua. Mitä yritys tavoittelee täydellisessä maailmassa?
  3. Hyvä strategia sisältää strategiset valinnat, joilla visioon tähdätään. Valintoja tehdään liiketoimintamalleista, tuotteista ja palveluista, jakelutavasta ja asiakaskokemuksen rakentamisesta. Hinnoittelu, kumppanuudet ja innovaatiotoiminta ovat myös tyypillisiä strategisia valintoja.
  4. Hyvästäkään strategiasta ei tule totta ilman tavoitteita. Tavoitteet on syytä kirjata strategiaan liittyvään toimintasuunnitelmaan. Voitettavat taistelut, mitä, kuka, miten ja milloin tehdään tulosten saavuttamiseen ovat hyvän strategian eväitä. Strategiasta tulee kartta tulevaan, vasta kun se konkretisoidaan näkyväksi tarinaksi ja jalkautetaan tekemiseksi.
  5. Hyvä strategia on innostava tarina yrityksen tulevaisuudesta. Kiehtovat yritykset voittavat asiakkuuksia, rekrytoivat parempia ihmisiä, löytävät rahoittajia, kumppaneita ja menestyvät vertaisiaan paremmin. Hyvä tarina on pohja yrityksen erottumiselle eli brändäytymiselle. Yrityksestä tulee ajan kanssa brändi kun se on relevantti, omintakeinen ja muistettava.

Hyvään strategiaan kuuluu paljon paloja, mutta yhdessä ne muodostavat ehjän ja kirkkaan palapelin kuvan. Hyvä strategia voisikin yhdessä rakennettu kuva yrityksen aulassa tervehtimässä jokaista yhtiöön saapuvaan. Näin myös omistajien tahtotilasta tehdään jokaiselle jaettavaa.

V

Lue myös:

https://www.villetolvanen.com/fi/2013/12/12/kusenkeltainen-keskitie/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.