Omistajuuden oppiminen

18.02.2021 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistajuuden oppiminen

Ajoittain saan yhteydenottoja yrittäjiltä tai muilta omistajilta, jotka haluavat pohtia omaa omistajuuden osaamistaan ja omaisuudenjohtamista. Viime aikoina olen tavannut yrittäjäomistajia, jotka ovat todenneet, etteivät ole edes ajatelleet itseään omistajina. 

Valmistaudun jälleen kiehtovaan omaisuutta ja omistajuutta koskevaan keskusteluun. Viime vuosina olemme koostaneet paljon ajattelua ja työkaluja aiheen ympäriltä, mutta koska ne ovat hujan hajan verkossa, listaan tähän itselleni ja muille kiinnostuneille viisi asiaa kohti omistajuuden oppimista ja kehittämistä.

  1. Miksi omistan? Mitä ja miten ovat aika helppoja, mutta miksi omistan vaatii pohdintaa ja usein keskustelua. Vahdinko omaisuutta seuraavalle sukupolvelle, haluanko vauraustua vai rakennanko jotain vain luonnostani. Samalla selviää suhde omaisuuteen, onko se rakennusainetta, saavutettu etu vai keino johonkin parempaan?
  2. Millainen omistaja olen? Haluanko olla passiivinen vai aktiivinen omistaja? Vaikutanko itse vaurauteen vai annanko puhtaana osakkeen- tai sijoitustuotteen omistajan muiden hoitaa omistajuuden? (Määrittelemme omistajuuden ammattimaiseksi prosessiksi).
  3. Mitä omistan? Esimerkiksi Applen numbersissa on valmis nettovarallisuuden kuvaava pohja, jolla voi katsoa oman ”taseensa” tarkistaa nettovarat ja pohtia erilaisten omaisuuserien tuottoa, kannattavuutta, riskiä jne. Aika monella on myös ansaittuja eläkkeitä tai perintöjä, joiden vaikutusta kannattaa myös simuloida.
  4. Sijoitusstrategia. Kauhea sana, mutta hyödyllinen idea meille jokaiselle. Miksi, mitä ja miten haluan omistaa ja synnyttää arvoa. Millaista vaivaa, riskiä ja tuottoa omistukset edustavat. Ennen kaikkea – mitä osaan omistaa ja mihin minun kannattaa keskittyä. Sijoitussuunnitelmia on yhtä monta kuin on omistajaakin. Toiselle sopivat seinät, kolmannelle osakepoiminta ja neljäs viihtyy suklaati suussa pankissa.
  5. Oman omistajuuden opiskelu raivaa tietä sijoitusstrategian kautta sijoitussuunnitelmalle. Mitkä ovat tämän vuoden satsaukset, tulot ja menot. Miten omistan arjessa ja kuinka paljon nettovarallisuuteni kehittyy. Maailma on poikkeuksellisen sumuinen tällä hetkellä, joten maltti voi olla valttia. Vanha, kokenut raha viihtyy aina ostajanmarkkinoilla. Nousukausilla rikastumisen huuma tuntuu tarttuvan meistä jokaiseen.

Mestariomistaja -kanvaasi auttaa perhe- tai yrittäjäomistajaa suunnittelemaan ja organisoimaan oman omistajuuden. Sijoittaja- tai säästäjäomistajalle em. Opit, monipuolinen sparraus ja oma opiskelu tuottanevat hyvän lopputuloksen. 

Tulevasta tulee hyvä kun se on suunnitelmallista, harkittua ja ammattimaisesti johdettua. Sen takia itsetutkiskelu, erilaiset dokumentit ja keskustelu tulevat tarpeeseen.

Omistajan on ”löydettävä itsensä” suhteessa tavoitteisiin, riskiin ja tekemiseen. 

Omistajan on tärkeää ymmärtää, että omistajuus on enemmän kuin omaisuus tai omaisuudenhoitoprosessi. Toki ammattilaisiakin tarvitaan, mutta ensin on hyvä tunnistaa omat tarpeet, toiveet ja tekeminen. Sitten löytyy työkalut, ideat, ammattilaiset ja asiat oikean huomisen tekemiseen.

V

Lue myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.