Pihasadetin

03.04.2016 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Pihasadetin

Yritysten kaiken viestinnän, markkinoinnin ja tekojen tulisi osoittaa niiden tehtävään, tavoitteisiin ja unelmiin sekä kapitalisoitua arvopääomaksi eli arvostukseksi.

Useimpia suomalaisia yrityksiä tarkkaillessa mieleen piirtyy kuva pihasadettimesta. Tapa viestiä strategiaa, kommunikoida tekoja, myydä  ja markkinoida suoltavat pisaroita vähän jokaiseen suuntaan osumatta kunnolla mihinkään.

Yritysten siilot näkyvät tekemisessä arjessa ja iso kuva kokonaisuudesta loistaa yleensä poissaolollaan. Mistä tällainen johtuu ja miksi monet ovat vielä niin ylpeitä tekemisestään vaikka tekemisen arki ei oikein kestä minkäänlaista läpivalaisua. Ilmeisesti asiat ovat kunnossa kun lyhyen aikavälin tavoiteet saavutetaan heikosta viestinnällisestä onnistumisesta huolimatta.

Aika harvalle suomalaiselle brändille on tarjolla taivaspaikkaa arvostetuimpien brändien listoilla.

Opiskelin kaksi vuosikymmentä sitten rapakon takana hetken markkinointia. Silloin tulilla oli sana integrated marketing communications. Ajattelin ettei Suomi selviä jatkossa pelkkää selluloosaa myymällä vaan tarvitaan bulkin sijaan brändejä ja osaamista niiden rakentamiseen.

Taisin olla väärässä. Jos olisin arvannut, kuinka vähän markkinointi kehittyy Suomessa kahdessa vuosikymmenessä, olisin ehdottomasti valinnut vaikkapa rahoituksen. Olisi saatu ainakin kehitystä shekkivihkoista korttien kautta bitcoineihin.

Markkinoinnissa tunnutaan usein tyytyvän 80-luvun tunnelmiin.

Kaiken kommunikaation tehtävä on edistää yrityksen liiketoiminnallisia tavoitteita ja samalla kapitalisoida lisää arvoa brändille. Se ei synny omasta osaamisesta tai tuotteista huutamalla vaan relevantista, yhdenmukaisesta ja jatkuvasta vuorovaikutuksesta kaikkien sidosryhmien kanssa. Yrityksen omistajat, työntekijät, kumppanit ja asiakkaat yhdessä ovat yksi suuri me. Ihmiset, jotka uskovat yrityksen arvoihin, tehtävään ja tulevaisuuteen ja tekevä arjessa työtä paremman yrityksen ja asiakasarvon puolesta.

Arvoa yrityksen brändillä on vasta sitten kun sen arvostus näkyy taseessa tai kilpailijoiden halussa poistaa yritys maailmankartalta.

Jokaisen päivän tulisi olla ”pelipäivä” ja jokaisen suoritteen palvella suurempaa tarkoitusta. Edistää suoraan yrityksen syytä olla olemassa, tavoitteita ja saavuttamatonta visiota kohti täydellistä maailmaa. Ajatteletko pärjääväsi arjessa hyvin? Tee markkinoinnillesi happotesti. Pohdi sitten mitä tekisit eri tavalla jos aloittaisit yrityksen huomenna.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jari Vento
2016-04-04 20:52:57

Suomalaisen työelämän ja politiikan suurin haaste on maailman koulutetuimmat idiootit. 10 vuotta Suomi on ollut lamassa. Yritykset täynnä humanisteja ja muita korkeakoulutettuja ihmisiä joilla ei ole luovuutta, motivaatiota eikä intohimoa. Suomalaisessa valtiososialismissa on tärkeintä sääntöjen noudattaminen sekä kaiken läpitunkema kateus ja kaikkien yksilöiden tasapäistäminen. Suomi on henkinen DDR

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.