Teleoperaattorin häikäisevä tulevaisuus

03.09.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Teleoperaattorin häikäisevä tulevaisuus

Palveluyritysten kehittymistä on järkevää seurata yli toimialojen. Myös toimialojen sähköisten palvelukokemusten kehittymistä voi ennakoida vertaamalla teleoperaattoreiden liiketoimintaa verkossa pankkien ja lentoyhtiöiden vastaaviin. Mitä asiakas voi tehdä verkossa, miten palvelukokemusta tuetaan ja millaisia tuotteita ja palveluita käyttäjälle myydään osana palvelukokemusta?

Teleoperaattoreiden mielenkiintoisin tulevaisuus liittyy älytilojen rakentamiseen kodeissa ja työpaikoilla. Tietoturva, laitekanta, yhteydet, ja erilaisten lisäpalveluiden rinnalle uskaltaisi kuvitella entistäkin selkeämpää ajattelua palvelutasojen tuotteistamisesta niin kuluttaja- kuin yritysasiakkaillekin. Pankit ovat onnistuneesti rakentaneet sekä peruspalveluista maksullisia, että eritasoisia palvelukokemuksia asiakkaille. Kuluttaja voi valita niin perustasosta, avainasiakkuuksista, private bankingistä kuin henkilökohtaisesta palvelustakin.

Miltä kuulostaisi teleoperaattorin asiakaspalvelu, joka vastaa joka kerta alle minuutissa? Entäpä henkilökohtainen digitalkkari pk-yrityksen tai älykotisi digivalmiuden päivittämiseen, ylläpitämiseen ja täydentämiseen? Olisiko hienoa saada kerran vuodessa kotiisi asiantuntija, joka päivittäisi laitteet, ohjelmistot ja varmistaisi tietoturvan ja toimintaympäristön toimivuuden?

Kannattaisiko operaattorin subventoida jokaiseen kiinteistöön oma älykodin palveluita mahdollistava päätelaite? Voisiko yhteystuotteen paketoida kokonaan uudella tavallan rakentamlla käyttötarpeiden ja elämäntavan mukaan? Varmasti voisi, mutta taitaa olla yhteyksien tarjoaminen liian hyvää liiketoimintaa yhä edelleen tai operaattorien yrityskulttuurit jämähttäneet tukemaan eilisen liiketoimintamalleja. Molempi parempi? Tilaa ainakin kehittymiselle, erottautumiselle ja tulevaisuuden mahdollisuuksille riittää.

Vakavaraisten operaattorien tulevaisuus on niiden omissa käsissä. Tarvitaan vain omistajia, jotka vaativat yrityksiltä operatiivisen tuloksen rinnalla aitoa näkemystä yritystoiminnan tulevaisuudesta. Tarvitaan yritysjohtajia, jotka aidosti uskaltavat luotsata liiketoimintansa ulos mukavuusalueelta. Mukaan tarvitaan ymmärrystä kulttuureista ja muutosjohtajuudesta, joka tempaa niin henkilöstön kuin asiakkaatkin mukaansa. Jatkuvasti muuttuvan toimijan tulevaisuus on turvattu. Digiaika tuo enemmän kuin kiinnostavia mahdollisuuksia liiketoimintojen kehittämiseen. Nyt tarvitaan vain riittävästi uskallusta muuntautua aidosti telestä digiajan palvelu- ja verkko-operaattoriksi.

Moderoin 1.10. 2014 Finnet -päivää Marina Congress Centerissä Helsingissä. Tilaisuuden ohjelma  http://www.finnetpaivat.fi/ohjelma.html

Ps. Kirjoitin aiemmin unelmien Elisasta ja Teliasonerasta, ahneudesta ja palvelukokemuksesta.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Toni Koutu
2014-09-03 05:25:33

Hyvä kirjoitus Ville! ja antaa aihetta pohtia miksi teleoperaattorit ovat käsijarru päällä eikä täysillä Internet Of Thingsin kimpussa.
Itse "karsastan" asiaa omista päätelaitteista, koska silloin sidotaan käyttäjä väärällä tavalla tiettyyn operaattoriin. Sitouttaminen täytyy tapahtua laadulla sekä sisällön tuottamisella, ei laitteilla.
#ThinkBig!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Hans Vallden
2014-09-03 12:21:11

Kiinnostavia näkökulmia! Itse pidän teleoperaattoreiden (menetettynä?) kultaisena tilaisuutena liittoa median kanssa. Mun mielestä Hesari sais maksaa mun kotinettiliittymän ja Google kännykkälaskun siitä hyvästä että käytän niiden mediaa (ja katselen niiden mainoksia).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki
2014-09-04 06:54:32

Savupiipputeollisuuden alasajosta seuraa muillekin aloille kysymys siitä, onko yrityksen aina pakko kasvaa? Onko yrityksen bisnes 'saavutettu etu' jonka on säilyttävä? Voi hyvin olla niinkin, että tulevaisuudessa nähdään vähemmän miljardiyhtiöitä ja enemmän yhteen asiaan keskittyneitä, hyvin verkottuneita yhtiöitä. Teleoperaattorien kohtalo voi yhtä hyvin olla se, että niistä tulee uusia Fingridejä tai vesilaitoksia, jotka tarjoavat vain sen putken.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.