Mitä eroa on miljoonan ja miljardin yrityksen hallituksella?

17.02.2021 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Mitä eroa on miljoonan ja miljardin yrityksen hallituksella?

Suomessa on tapana perustella hallitusten toimintaa yrityksen koon ja omistusmuodon perusteella. Julkisessa yhtiössä ”kaikki” on toisin velvoitteiden takia. Ei pidä kyllä paikkaansa.

Perinteistä otetta, pysähtymistä ja vanhassa pysymistä on helppo perustella tottumuksen perusteella. Jos samalla tavalla on tehty puoli vuosisataa, tuntuu valinnat varmasti oikeilta aivan kaikilta. Niin se oli maanviljelyssäkin ennen traktroreita.

Hyvän hallituksen tehtävät ovat aivan samat koosta riippumatta.

Vain asioiden määrä, kompleksisuus ja rooli vaihtelee. Isommassa on väkisinkin yleisempi rooli ja mahdottomuus ottaa aktiivista roolia koko yrityksen kehittämisessä. Pienemmässä yhtiössä hallituksen tehtävä voi nimenomaan olla vastata yrityksen tulevaisuudesta, epäorgaanisesta kasvusta, innovaatioista tai jopa listautumisesta.

Hallituksen BAAS -malli muotoilee hallitustyötä uudella tavalla.

Board As A Service -toimintamalli lähtee hallituksen hallintokellon sijaan omistajien ja yrityksen missiosta, visiosta, strategiasta, mittareista ja kehitystarpeista ja muotoilee hallitusprosessin tukemaan omistajien ja yrityksen tarpeiden täyttymistä. Hallitus on mukana sparramaassa, auttamassa, kehittämässä ja tuomassa erikoisosaamista.

Hallitusajattelu ja -työ on pääosin työn ja sen johtamisen osalta päivittämättä. Siksi asiaan on tartuttava ripeästi tavoitteena aidosti lisäarvoa tuottava prosessi. Hyvä omistaja on tilaa joka etsii hallitukseensa osaavat ja sopivat ihmiset. Vahvimmat osaavat valita myös kriittisiä ajattelijoita mukaan toimintaansa. Diversiteetti on tärkeä ja arvo ja sen edistäminen koko yrityksen yhteinen etu ja tehtävä.

Mielenkiintoinen kevät käsillä. Omistajat taas päättävät ketkä ovat heidän ja yrityksen edun mukaiset osa-aikatyötä tekevät hallitustyön ammattilaiset. Hyvän ehdokkaan tuntee kolmesta ominaisuudesta. 1. Sitoutunut 2. Motivoitunut 3. Aitoa lisäarvoa tuottava henkilö jo ensimmäisistä keskusteluista alkaen.

Lue Myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.