Muutospuhe ei ole totta

27.10.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Muutospuhe ei ole totta

Olen väkevä puheen ystävä. Minusta puhe on teko. Kaikki tekeminen vaatii puhumista. Puhumalla ratkotaan kaikki maailman ongelmat. Puhe on paras tapa vaikuttaa ihmiseen.

Silti muutospuhe on arvokasta, mutta ei totta. Muutospuheissa esitellään uusia ajatuksia ja kuvataan jotain mitä ei vielä tehdä eikä sitä kautta ole olemassa. Muutospuhe on maalaus jostain mitä ei vielä nähdä.

Muutosmaakarit unohtavat, ettei muutoksesta puhuminen tee asioista totta. Tarvitaan muutoksen ymmärrystä, kokeiluja, tuloksia, päätöksiä ja lopulta tekemistä. Vain arjessa toteutuva tekeminen on lopulta totta. En tiedä kuinka moni pohtii tai puhuu urheilun aloittamisesta tai tupakoinnin lopettamisesta. Se on arvokasta muutospuhetta, mutta arvotonta elimistölle mikäli muutosta ei tapahtu.

Ei sanoista tekoihin. Aika monessa kulttuurissa innostutaan uudesta ajatuksesta tai kunnioitetaan tekemistä. Aletaan tekemään kuuluu riemastunut kiljahdus. Sekin on parempi kuin ei mitään, mutta oikean muutoksen tavoittelijat ymmärtävät paremmin. 

Sanoista suunnitelmiin, tavoitteiden kautta tekemiseen.

Muutos on oikeasti vaikea asia, joka epäonnistuu useammin kuin onnistuu. Siksi uutta tekemistä on syytä suunnitella, synnyttää pieniä ja suuria tavoitteita, päättää muutoksista ja valvoa niiden siirtymistä tekemiseen. Muuten käy kuten aina ennenkin. Puhutaan, onhan siitä puhuttu, mutta muutos jää tekemättä.

Ihmisen mieli on kiero pelilauta. Myymme itsellemme haaveita, muutoksia, uutta ja ihanaa. Silti saatamme käyttäytyä kuin aina ennenkin ja vieläpä huonolla ja vahingollisella tavalla.

Olen myynyt muutosta ammatikseni kohta kaksi vuosikymmentä. Välillä onnistunut ja epäonnistunut itse suurissa ja pienissä muutoksissa. Nyt edustan muutosvoimaa yritysten hallituksissa. Lohikäärme on aivan samanlainen. Ihmiset arvioivat muutoksia, niiden tarpeita ja haasteita omista näkökulmista. Haasteena on saada koko joukkue tunnistamaan, puhumaan, kirjaamaan, piirtämään, päättämään, johtamaan ja mittaamaan muutosta.

Muutos eli parempi huominen on joukkuelaji, jossa tavoitteen toteutumiseen on mukaan otettava jokainen joukkueen jäsen, kaikista ammattimaisin ote ja ennen kaikkea riittävän paljon muutostekoja, jotka parantavat kaikki onnistumisen pientä mutta toivottavaa onnistumista. 

V  

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Merja Paloniemi
2020-10-27 18:30:50

Komppaan. Monesti powerpoint-palluroissa esitetään ja arki onkin toista.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.