Hallitussparraus

10.07.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Hallitussparraus

Heinäkuun hitaat viikot ovat vuoden parasta aikaa ottaa etäisyyttä omiin ja muiden ajatuksiin. Omani pyörivät päättyneen kauden aikana omistajuuden, hallitustyön ja arvon tuottamisen ympärillä. Suomessa on aikamoinen työ päivittää ajattelua omistajien ja hallituksen rooleista, lisäarvosta ja yhteistyöstä.

Suomessa on useita satoja, jopa tuhansia ihmisiä valmiina hallitusvastuuseen. Perinteinen polku kulkee omaa ansioluetteloa rakentamalla ikään kuin hallitusvastuuseen meritoituen. Samaan aikaan omistajien maailma hahmottuu eri palasista ja niiden yhdistämisestä. Omistajan näkökulmasta yrityksen ympärillä pyörii tilkkareita, juristeja, konsultteja ja johtajia. Hallitus muodostuu helposti vain yhdeksi palaseksi muiden asioiden joukossa.

Enemmän kuin hallituksiiin ja niiden jäseniin omistajille tuntuu olevan kiinnostusta omistamisen, johtamisen ja hallitusprosessin sparraamiseen. Omistajat ovat tottuneet ”fiksailemaan” yhtiön asioita, joten myös prosessi, joka tähtää omistajastrategian ja prosessin kirkastamiseen, hallituksen arvon kehittämiseen ja osaamisen parantamiseen tuntuu olevan hyviä halitusjäseniä tarjoavia prosesseja kiinnostavampi vaihtoehto.

Ehkä hallitussparraajan rooli osana eteenpäin rynnistävää ”gasellihallitusta” on helpompi ymmärtää yhtiön ”personal trainerina” kuin se, että joku tulee sisäpiiriin istumaan hallituksia. Retoriikka hallitustyön ympärillä pitäisi muutenkin räjäyttää. Hallitusammattillainen, istua hallituksissa, hallituksen kokous ja koko semantiikka tulisi saada 2000-luvulle. Kysymys ja vastaus tulisi hallinnoinnin sijaan olla aktiivinen omistaja- ja yritysarvon kasvattaminen.

Hallituksen tehtävät, rooli ja toiminta syntyvät aina omistajien ja yhtiön tilanteen mukaan. Hyvää hallitusta ei pysty rakentamaan ja johtamaan seminaari- tai kurssimateriaalista. Pätevyys ei vielä kerro sopivuutta eikä kykyä tuottaa yhtiälle arvoa arjessa. Siksi myös sanasto olisi syytä muuttaa kuvaamaan tavoitteita, päämääriä, tekemistä ja tuloksia.

Uskon itse yhä enemmän ”uskotun henkilön ” -rooliin, ketterään sparraukseen ja pelikirjaan, jolla omistajan, hallituksen ja johdon roolit saadaan soittamaan yhteistä sinfoniaa.

Valtavasti riittää aiheen tiimoilta Suomessa kehitettävää, eikä suljetut kabinetit ole siihen soveltuvin paikka. Toivottavasti omistajuutta, sen osaamista, kehittämistä ja eri rooleja ruoditaan taas usealla eri foorumilla tulevana syksynä.

Lue Myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.