Oivaltava omistajuus

16.06.2019 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Oivaltava omistajuus

Olen pohtinut, voisiko omistajuutta määritellä omistamisen motiivin kautta. Sama ajatus pakottaisi meitä ehkä pohtimaan omistajastrategiaa ja tarjooman vastauksia kysymykseen ”miksi omistan.”

Voisiko omistajuutta määritellä aiheen ja suhteen mukaan?

  1. Omistan, koska hyödynnän. Tämä voisi koskettaa esim. Asuntoja, veneitä, kiinteistöjä. Useille nämä omaisuusluokat unohdetaan omistajuudesta. Itse kuitenkin olen ostanut, saneerannut ja myynyt useita asuntoja. ”Koti” on aina ollut meille kauppatavaraa.
  2. Omistan, koska arvostan. Tämä voisi tarkoittaa vaikkapa metsää, joukkorahotettuja kasvuhankkeita, start-uppeja tms. Jossa omistajuuteen liittyy arvolataus. Itselläni on yksi osake italialaisesta viinitilasta. En koskaan, ajattele sen tuottavan mitään.
  3. Omistan, koska osallistun. Olen lähes aina ollut perustaja, yrittäjä tai osakas. Siksi minulle ”put your mouth where your money is” on luontevin tapa omistaa.
  4. Omistan, koska sijoitan. Säätäminen ja sijoittaminen taitavat olla yleisin tapa omistaa. Muut johtavat, mutta rahoitan ja odotan tuottoja.
  5. Omistan, koska minulle annettiin omaisuutta. Perinnöt, yrityskauppojen myötä mukana tullut omaisuus on puhtaimmillaan ”omistajuutta olomuotona.” Omistaminen ei kerro omistajuudesta vielä mitään. Hallinnollinen tila huutaa omistajan strategiaa ja valintoja.

+Omistautuminen! Omistaminen on aina omistautumista, eikä siten tarkoita välttämättä omistussuhdetta asiaan. Voit omistautua postimerkkeihin tai maailman parantamiseen.

MIKSI omistamme on se isoin kysymys ennen MITEN omistamme. Siinä välissä on muuttuva MITÄ, joka tietysti elää strategian mukana.

Olen omistajana omituinen. Ostan ja myyn kiinteistöjä, omistamme osan ravintolaa, olen yrittäjä, osakas ja sijoittaja. Ehkä juuri siksi tämä aihe ja ryhmä.

Minua kiehtoo omistajuuden johtaminen ja kehittäminen.

V

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.