Ekosysteemit

30.10.2016 | strategia | Ville Tolvanen

Ekosysteemit

dia03Kohisemme ekosysteemeistä. Kuulemme kuinka Kone sanoo 99% innovaatiosta tulevan yrityksen ulkopuolelta ja ihmettelemme sosiaalisten medioiden ja muiden pilvipalveluiden kasvua. Kuulemme kuinka VR aikoo tarjota matkaketjuja palveluina.

Mitä kimurantti sana tarjoaa kadunmiehelle, tavalliselle yrittäjälle tai yritykselle?

1. Henkilökohtaiset ekosysteemit

Henkilökohtainen yhden käyttäjän tai kevytyrittäjän ekosysteemi voisi tarkoittaa omaa verkkopalvelua, verkostoja sosiaalisessa mediassa ja yrityksen järjestämiä tapaamisia ja tapahtumia. Sosiaalisen median kautta suuresta yleisöstä siivilöityy seuraajia, jotka kiinnostuvat henkilöstä tai yrityksen osaamisesta. Verkottumalla verkossa löytää uusia asiakkaita, heidän yhteisöjään, samanmielisiä yrittäjiä ja yhteistyökumppaneita.

dia04

Olen itse blogannut vuodesta 2011. Minulla on vuosittain n. 100.000 lukijaa. Näkyvyyden kautta siivilöityy uusia kontakteja ja työtarjouksia. Lisäksi olen löytänyt uusia ystäviä ja arkeni on mullistunut uusien työtehtävien muodossa puhujana, kirjoittajana ja kouluttajana.

Nämä tehtävät tukevat hyvin päätyötäni yritysten konsulttina. ”Yritän elää kuten opetan.” Lisäksi olen saanut runsaasti haastattelupyyntöjä ja arvokasta medianäkyvyyttä.

Miksi: Levitän ajatuksiani ja näytän osaamistani. Löydän asiakkaita ja sielun kumppaneita.
Mitä: Kirjoituksia, puheenvuoroja, esiintymisiä. Yhteistyötä eri yritysten kanssa.
Miten: ”lihatiski” verkossa. Kerron avoimesti näkemyksistäni ja kokemuksistani. Pyrin auttamaan ja välittämään muidenkin osaamista – sharingisacaring!

2. Yritysten ekosysteemit

Vapaasti, vahvasti ja nopeasti leviävä tieto verkossa auttaa löytämään asiakkaita, tekijöitä ja kumppaneita. Digitalisaatio haastaa myös liikeideoita ja mahdollistaa erilaisten yhteisöjen ja verkostojen rakentamisen. Yrityksen ekosysteemi voi olla vaikkapa 1) ”Hackathon” tai palvelukehitys yhteistyössä asiakkaiden ja muiden yritysten kanssa, 2) yrityksen asiakasyhteisö tai ”käyttäjäpäivät” verkossa tai 3) Tapa verkostoitua muiden yritysten kanssa ja rakentaa ekosysteemiä yhdessä usean eri yrityksen kanssa.

Spotify, Netflix ja monet muut tutut palvelut yhdistävät markkinapaikalle useiden eri yritysten palveluita. Torittamalla tuotteita ja tarjontaa syntyy kiinnostava ja kilpailukykyinen markkinapaikka.

dia06Miksi: Enemmän ja parempaa liiketoimintaa tehokkaammin
Mitä: Kauppapaikkoja, kehitysfoorumeita, kanta-asiakasohjelmia, asiakaspalvelua ja markkina-alustoja
Miten: Tarvitaan yhteinen ideologia, tavoitteet ja arvopohja, joka synnyttää liiketoimintamallit. Ekosysteemistä on synnyttä aitoa arvoa ja hyötyä arjessa.

3. Järjestöt ja ideapohjaiset ekosysteemit

dia05

Suomi on järjestöjen luvattu maa. Aika moni niistä voisi mullistaa toimintansa verkossa. Perinteinen ajattelu on viestintä ja toiminnan luominen jäsenille ja niiden välissä. Ideaan tai yhteiseen tavoitteeseen perustuva ekosysteemi voisi pelkkien jäsenten sijaan ajaa avoimesti koko yhteiskunnan, toiminnasta kiinnostuneen yleisön ja nykyisten ja tulevien jäsenten asiaa.

Aika monen järjestön aika ja resurssit kuluvat jäsenistön tietojen ja viestinnän ylläpitämiseen. Viemällä toiminta omasta verkkosivusta ja suoraviesteistä avoimille alustoille ja yhteiseen tekemiseen voitaisiin itse asialle synnyttää arvoa arvaamatonta!

Miksi: Enemmän ja suurempaa vaikuttamista yli rajojen
Mitä: Verkosto osana avoimia ja muiden verkostoja
Miten: Ideologian tuotteistaminen ja edistäminen yhdessä yleisön, muiden yhteisöjen ja jäsenten kanssa.

Kehitä liiketoimintaa ekosysteemin avulla!

Yhteisöille ja järjestöille verkko on tappavan tehokas ja pitkällä aikavälillä sekä halvin että tehokkain tapa viestiä, kasvattaa toimintaa ja edistää yhteisiä tavoitteita. Siirtämällä toiminta verkkoon vapautetaan resursseja ja vaikutetaan enemmän.

Jokainen asiantuntija, yrittäjä ja yritys pienestä suurempaan ansaitsee oman ekosysteeminsä.

Se on pitkällä aikavälillä arvokas sijoitus ja paras tapa markkinoida ja palvella asiakkaita. Voisi arvata tulevaisuudessa myynnin, markkinoinnin ja asiakaspalvelun sulautuvan monella alalla osaksi yrityksen ekosysteemiä. Älykäs yritys tuo asiakkaat, kumppanit ja muita alan toimijoita osaksi verkostoa – Sopiva joukko samanmielisiä on aina yhtä yritystä tai yrittäjää vahvempi!

dia005

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.