Urheilubisnes

30.09.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Urheilubisnes

Olen vältellyt urheilubiseneksestä kirjoittamista. Ei niin, etteikö se sisältäisi useita intohimoni kohteita. Olen vaan ajattelut urheiluun riittävän näkijöitä ja tekijöitä jonoksi asti.

Urheilussa yhdistyy useita kiinnostukseni kohteita. Brändit, liiketoiminta, yhteisöllisyys, kasvu ja kehittäminen. Digitalisaatiosta puhumattakaan. Joskus olen pässyt omistajille aiheesta ajatuksinani laukomaan.

Kysyn usein urheiluväeltä mitä liiketoimintaa ammattiurheilu on? Onko sellaista kuin urheilubusiness, vai onko se ehkä media- tai monimutkaista b2b ja b2c palveluliiketoimintaa Minusta urheilussa tulee parhaat tulokset ajattelemalla sitä pitkäjänteisen brändin ja medialiiketoiminnan rakentamisena.

Tyypillisesti seuratoiminnassa lajista riippumatta ajatellaan urheilutulokset yläkanttiin ja talous alakanttiin. Pärjätään siis ajateltua huonommin isommilla kustannuksilla ja lopputuloksena on epäjatkuvuus yrityksen toiminnassa. Kaikki menee uusiksi omistajien, fanien ja kumppanien tappioksi.

Ei arvo lyhyessä puussa kasva.

Aidosti urheiluseuraa pitäisi ajatella brändin, levikin, kohtaamisten ja tulosten kautta. Pitää huolta pitkäjänteisesti oikeista omistajista, organisaatiosta, tuloksesta ja kannattajista. Kysymyksessähän on tapahtumamedia, joka varsinkin Suomessa on usein kauden aikana kylän suurin tapahtuma.

Mediassakin lukijat sitoutuvat pitkäjänteiseen kehittämiseen, sisältöön ja brändäämiseen. Urheilussa ajatellaan liian usein yhtä kautta, sisältöjä eli pelaajia ja erityisesti valmentajia vaihdetaan surutta.

Lyhytjänteisyys on myrkkyä levikin rakentamiselle, fanitoiminnalle ja pitkäjänteisen yritysyhteistyön kehittämiselle.

Näyttää siltä että urheilussa halutaan tuloksia nopeasti vähällä työllä. Tänä vuonna paketti on kunnossa ja yritetään kaikki ja parhaamme. Oikeasti toimintaa pitäisi suunnitella 12, 24 ja 36 kuukauden päähän levikin, talouden ja tulosten muodossa.

Harva asia on yhtä selkeästi brändituote kuin urheiluseura. Brändin tehtävä on olla relevantti ja kiinnostava lyhyellä aikavälillä ja arvoa kasvattava pitkällä aikavälillä. Brändin tehtävä on rakentaa yritysarvoa sen kannattajille ja omistajille. Ehkä kannattaisi katsoa urheilubusinesta joskus myös ulkopuolisen silmin.

Aito analyyttinen tarkastelu ja oppien kasaaminen yli toimialarajojen saattaisi tuottaa aika erilaisia johtopäätöksiä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jari Litmanen
2016-10-01 17:44:36

Olisi kannattanut jättää myös tämä blogiteksti kirjoittamatta, sillä tämän kirjoituksen lisäarvo on nolla.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2016-10-02 11:31:04

Kiitos palautteesta - jakojen ja lukijoiden perusteella sanoisin sille olleen arvoa muutamille. Kuten myös itselleni. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville-Joonas Appel
2017-04-11 16:14:07

Hyvä avaus Ville. Löytyykö lisää ideoita tai näkökulmia aiheeseen?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.