Transformaation johtaminen

16.08.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Transformaation johtaminen

Miten johtaa asiaa, joka parhaimmillaan luo uutta, enemmän ja parempaa vähemmällä ja pahimmillaan lisää kustannuksia, sekaannusta ja kompleksisuutta? Miten ottaa hyöty irti digitalisaatiosta?

Suurin osa suomalaisista yrityksistä ja yhteisöistä aloittaa joitakin, usein järjestelmävetoisia hankkeita ja ajattelevat tekevänsä digiä. Silti mikään ei muutu eikä parannusta synny, mikäli uusilla laitteilla ja järjestelmillä ei korvata tai poisteta jotain vanhaa. Aito digitalisaatio luo uusia asioita tai vanhoja kestävämmällä ja paremmalla tavalla.

Varmistaaksesi olevasi oikealla polulla tarvitset ainakin seuraavat asiat.

1. Analyysin ja ymmärryksen koko arvoketjuasi ympäröivistä muutoksista ja mahdollisuuksista. Mihin kykysi luoda arvoa perustuu, voiko sen disruptoida ja miten voisit kehittää arvoasi asiakkaan silmissä? Pelkän vanhan toiminnan sähköistäminen ei kerro vielä mitään uuden maailman mahdollisuuksista.

2. Digitalisaatio on teknologian integroitumista arkeen. Tarvitset ymmärryksen uuden hyödyistä, kustannuksista, investoinneista ja tarvittavasta osaamisesta ennen työkalujen tai alustojen tilaamista ja suunnittelua. Ethän tilaa kiinteistöäkään ilman käyttöarvoa? Verkkoon syöksytään nyt sisään ilman aitoa ymmärrystä liiketoiminnasta. Verkko ei tottele samoja sääntöjä lihallisen maailman kanssa. Miksi syytäisit rahaa johonkin mitä et ymmärrä?

3. Tiekartta. Mitä tapahtuu ensin, sitten ja missä häämöttää sähköisen liiketoiminnan maali ja välietapit. Tarvitset tietoa tulevasta ja ajatuksia paremmasta saadaksesi ihmiset mukaan muutokseen. Kukaan ei muutu jos vaihtoehtoa ei osata myydä parempana jokaiselle. Toisaalta mikään ei myöskään muutu jos kukaan ei suutu, joten tarvitset valmista ja erinomaista materiaalia, joka maalaa uutta mutta parempaa kuvaa tekemisen tulevaisuudesta.

4. Organisaatio. It-hankkeista ei tykätä liiketoiminnoissa eikä asiakkaita palvelevat organisaatiot ehdi kehittää riittävällä pieteetiltä. Muutos on organisoitava yhteiseksi ohjelmaksi ja hankesalkuksi organisaation sisälle. Tarvitset vetäjän, esim. CDO selkeät rajapinnat ja sitoutumista yli organisaatiorajojen. Johdon suojelusta ei ole haittaa muutosjohtamisen tyrskyissä.

5. Onnistumisia heti alkuun. Tarvitset helppoja ja nopeita voittoja uuden suunnan tukemiseen. Helpot onnistumiset auraavat tietä ja asenteita suuremmille muutoksille.

6. Pitkäjänteistä ja tuloksellista kehittämistä rajatuilla kuluilla. Voit maksaa verkon tekemisestä aivan mitä tahansa. Se voi sekä kaataa että kirkastaa tuloksesi. Valitse tarkkaan mitä teet itse, verkostossa ja kumppanien avulla. Usein vähälläkin saadaan aikaiseksi enemmistö siitä mitä iso raha tuo. Ole askeleen edellä kumppaneitasi ja käytä oikeanlaisia kumppaneita oikeisiin tilanteisiin. Ulkoista kaikki mitä et itse osaa tai halua omistajaa ja johtaa.

Verkossakin jyvät erottuvat kirkkaasti akanoista. Kuinka monta hyvää IT-hanketta muistat uraltasi? Onko muutos ollut mukavaa ja toivottua? Varaudu parempaan, mutta ymmärrä murroksen ja transformaation haasteet. Digitalisaatio muodostaa seuraavan strategiasi tärkeimmät kehityshankkeet. Vaadi niistä enemmän ja parempaa liiketoimintaa vähemmällä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Ruohomäki
2016-08-16 20:19:37

Yksi pohtimisen arvoinen ajatus olisi irrottaa järjestelmäkehitys kokonaan liiketoimintaprosessien kehittämisestä ja varmistaa, että kumpikin kehityspolku on jatkuvaa ja iteratiivista. Liiketoimintaprosessien kehittäminen ei ole loikkimista kiveltä toiselle linnuntietä vaan myös harhapolkuja ja ohilaukauksia. Siksi prosessikehityksen puolelta ei saada järjestelmiin konkreettisia vaatimuksia kuin ehkä seuraavan askeleen osalta. Tilauksessa on siis arkkitehtuuri ja järjestelmä, joka taipuu mihin vaan, ei niinkään järjestelmä joka täyttää sen kolme vuotta speksatun, 700-sivuisen määrittelyasiakirjan.

Pikavoittoja ja kokeiluja voi ja kannattaa tehdä myös kokonaan uusissa dimensioissa vanhoihin siiloihin koskematta. Jos vanha ERP ei tunnu taipuvan sähköiseen asiointiin eikä halua toistaa Avonin katastrofia ja integraatio CRM:n ja ERP:in välillä ontuu, ratkaisu voi löytyä dokumentinhallinnasta jossa on nykyaikaiset rajapinnat ja valmiita laajennuspalikoita. Järjestelmäkehityksessäkin voisi olla kaksi rinnakkaista polkua: nykyjärjestelmän seuraava tuotantoversio ja evoluutiomalli, joka korvaa nykyjärjestelmät parin vuoden päästä.

Ei kannata unohtaa sitäkään, että organisaatio on muokattu kehittämistä varten. Jos on päässyt käymään niin hassusti, että business development managerit on valjastettu uusasiakashankintaan, kurssin voi korjata. Transformaatiota ei voi johtaa niin että sen ainoat resurssit talon sisällä istuvat ohjausryhmässä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.