Tehtävä Digitalistille

30.07.2016 | Kasvu | Ville Tolvanen

Tehtävä Digitalistille

Miksi digitalisaatio on sukupolvemme suurin mullistus ja kansakuntamme keskeisimpiä mahdollisuuksia? Siksi, että se mullistaa ja murtaa arvoketjuja. Ennen kaikkea siksi, että se mahdollistaa enemmän, parempaa ja vähemmällä tekemisen. Lue vielä vähän lisää.

Digitalisaation keskeisin tehtävä on vähentää saasteita, kulutusta, ruuhkaa ja turhaa työtä.

Keskustelu digitalisaation ympärillä puuduttaa. Viimeisten vuosien hokeminen on saanut aikaan sen, että kattotermi löytyy lähes kaikkien yritysten ja yhteisöjen agendalta ja strategiasta. Osaajien rekrytointi käy kiivaana ja uusia avauksia syntyy viikottain.

Samalla sanan merkitys muuttuu. Jos viisi tai kaksikymmentä vuotta sitten puhuttiin ”kaiken mahdollisen digitalisoituvan” sillä tarkoitettiin lähes kaikelle syntyvän sähköinen vaihtoehto verkossa. Nyt nähdään älykkäiden toimintamallien ja prosessien murtavan liiketoimintoja. Digitalisaatio on siis muutosjohtamista ja kulttuurimuutos. Et digitalisoi, jos teet asioista sähköisiä, vasta asiakaskokemusta, prosesseja tai liiketoimintamalleja muuttamalla rakennat parempaa vähemmällä.

Miten digitalisaatio vaikuttaa jokaiseen suomalaiseen? Lyhyt kuvaus yksilön, yhteisön, verkostojen ja digitalisaation yhteiskunnallisesta vaikutuksista.

1. Henkilökohtainen vaikutus. Tee työtä missä ja milloin haluat. Asu missä haluat ja saastuta vähemmän, kuluta kestävämmin ja tuota energiaa itse. Osta verkosta, opiskele, tutki asioita ja pidä yhteyttä ystäviisi. Verkko vapauttaa kuluttajat valitsemaan oikean ajan, paikan ja sijainnin eri asioille. Vaikutus: Elä tasapainoisemmin, vietä enemmän aikaa perheesi kanssa, pidä huolta kunnostasi ja terveydestäsi. Älä tuhoa vaan pelasta maailma.

2. Yhteisöllinen vaikutus. Yrityksiä ja yhteisöjä voidaan johtaa verkon yli. Asiakkaat, kumppanit ja rahoittajat voidaan ottaa mukaan innovoimaan, kehittämään ja toimittamaan ratkaisuja. Tarvitaan vähemmän matkapäiviä, toimitiloja ja fyysisiä kohtaamisia. Ihmisiä ei enää säilötä toimistoissa vaan työ tehdään asiakkailla, kotona, kahviloissa tai missä tahansa siihen parhaiten soveltuvassa paikassa. Asiakas johtaa toimintaa ja kertoo missä, miten ja milloin haluaa tulla palvelluksi.

3. Teollinen vaikutus. Reaaliaikainen ja vuorovaikutteinen tieto auttaa mullistamaan teollisen toiminnan. Tiedolla johtaminen murtaa arvoketjuista arvoverkostoja, auttaa luomaan uusia liiketoimintamalleja, kehittämään yhdessä asiakkaiden kanssa ja tehostamaan toimintoja. Arvoketjuista kasvaa oppivia ja joustavia. Siirrymme arvoketjuista arvoverkostoihin. Lue lisää mm. Industry 4.0 –ajattelusta

4. Yhteiskunnallinen vaikutus. Verkossa Suomi on aivan yhtä keskellä kuin Seoul tai San Franciscokin. Emme ole enää saarivaltiomme vankeja vaan tiivis osa maailmantaloutta. Työtä voidaan tuoda ja luoda sijainnista riippumatta. Korkea koulutustaso, osaaminen ja kyky joustavasti yhdistellä ja innovoida asioita tekee suomalaisista kiinnostavia osaajia jatkossakin. Puhdas luonto ja häikäisevä hiljaisuus luovat maailmalle uusia mahdollisuuksia ja liiketoimintaa. Vähemmän saasteita, kestävämpi kuluttaminen, kiertotalous ja terveemmät ihmiset yhdessä kehittävät maailmasta entistäkin paremman

Kuluttajat ovat tehneet puolestamme päätöksen digitalisoida kaiken mahdollisen. Digitalisaatio on murros ja mahdollisuus, joka tulee pyytämättä joka tapauksessa. Jokaisella suomalaisella on jo lähes kaksi eri yhteyttä verkkoon, datan käyttö kasvaa yli 100% vuositasolla. Äänestämme sekä jaloillamme, että kukkaroillamme. Digitalisaatio tapahtuu nyt, huomenna ja aina tästä lähtien eteenpäin.

Tehtävä digitalistille – rakenna entistäkin parempi maailma vähemmällä?

Nyt on sinun aika valita suhteesi maailman mahtavimpaan mahdollisuuteen. Edistätkö asioiden kehittämistä, ryhdytkö innovoimaan uutta vai parantamaan vanhaa? Digitalisaation aika on tässä ja nyt, murros ja muutos on käsissämme. Älä epäröi tarttua haasteeseen ja ryhdy muuttamaan asioita. Vasta uudella tavalla tekeminen tarkoittaa aitoa digitalisaation hyödyntämistä. Vanhan asian rinnalle rakentaminen ei vie maailmaa eteenpäin vaan lisää sen hallinnan vaikeutta ja raskautta.

Vapauta siis itsesi digiaikaan. Aloita ajatteleminen uudella tavalla. Tee enemmän ja parempaa vähemmällä. Ota pieni askel kohti parempaa maailmaa jokaisena päivänä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.