Vaikuttajamarkkinointi

01.04.2016 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Vaikuttajamarkkinointi

Moderni vaikuttajamarkkinointi siirtyy sponsoroinnista erottuvien ja vaikuttavien tekojen ja sisältöjen rakentamiseen.

”Miten voisimme vaikuttaa vaikuttajiin ja hyötyä heidän vallastaan?” Ymmärrettävä kysymys. Vaikutusvalta sosiaalisessa mediassa näyttää polarisoituvan suuria seuraajamääriä keräävien ja aktiivisesti vaikuttavien ympärille. Sosiaalinen media ei ole arjessa yhtään niin tasavertainen kuin pintapuolisesti näyttäisi.

Yritykset eivät yksinkertaisesti ole yhtä kiinnostavia kuin yksittäiset vaikuttajat. Aika nopeasti pystyy selvittämään kuinka vaikutusvaltainen brändi on verkossa. Samalla analysoidessa huomaa, että yritykset tyrivät vaikutusvaltaansa mainosmaisiin viestintäympäristöihin. Yrityksen logoilla, kuvapankkikuvilla ja ilmeellä tärvellyt viestit eivät ole yhtä vaikuttavia kuin yksittäisten ihmisten toisilleen jakamat avautumiset.

Yhteisön tapa koristella kommunikaationsa herättää epäluulomme viestinnän tarkoitusperistä.

Kysymys keneen vaikuttaa on väärä. Sisällöt jakaantuvat verkossa aiheiden, eikä yksittäisten tuotteiden ja ihmisten ympärille. Ei kukaan hae Harri Syrjäsen jauhelihakeittoa, eikä jauhelihaa, vaan hyvää reseptiä jauhelihakeitolle. Toki Syrjäsen resepti on arvokkaampi kuin vaikkapa Knorrin vastaava.

Harvat yritykset yltävät auktoriteeteiksi yli asioista arvostettujen mestareiden.

Tulevaisuuden sponsorointi siirtyykin teipeistä ja tarroista elämäntapaan, aiheisiin ja ihmisiin liittyvien sisältöjen tuottamiseen ja julkaisemiseen. Yritykset oppinevat tuottamaan kiinnostavia sisältöjä, joissa vilisee sekä kiinnostavia kasvoja, asioita ja sisäänrakennetusti yrityksen edustamaa arvomaailmaa. Hyvänä esimerkkinä voisi pitää viimeaikaista Mersun lanseerausta Airport Vantaalla. Aika hyvin oli voideltu tiettyjen kasvojen Instagram – tilejä ja sovittu sponsoroinnista eri vaikuttajien kanssa. Pitkäjänteisen kampanjan kruunu oli isohko julkkistilaisuus itse autokaupassa. Myös Adidas on tehnyt hyvää työtä juoksun ympärillä.

Samankaltaista vaikuttavuutta voidaan rakentaa lähes minkä tahansa aiheen ympärille polttoaineista elintarvikkeiden kautta kuluttamiseen, terveyteen, teknologiaan ja hyvinvointiin.

Vaikuttajien kanssa markkinoivien on muistettava ennen kaikkea aitous. Se mitä väitetään pitää olla totta, sisältöjen on oltava erinomaisen hyviä, eikä kaupallinen viesti saa ylittää itse asian merkitystä ja arvoa vastaanottajalle. Enemmänkin kuin kenen kanssa markkinoijan on mietittävä miten, missä ja millä viesteillä ja ehkä lopuksi kenen kanssa omia agendoja voisi edistää.

Yritykset tulevat tarvitsemaan tulevaisuudessa enemmän vetoapua kiinnostavilta kasvoilta ja vaikuttajilta.

Huomio ja vaikutusvalta jakaantuu epätasaisesti eri käyttäjien kesken. Yhteistyötä ei tehdä salaa setelipinoja vaihdellen tai seuraajia harhaan johtaen, vaan avoimesti yhteistyötä ja yhteisiä tavoitteita ylistäen.

On fiksumpaa luoda ja edistää yhteisiä ideologioita kuin markkinoida yksittäistä yritystä

Ps. Pohdin pitäisikö Digitalistien pitää pop-up –tapahtuma vaikuttajamarkkinoinnin ympäriltä?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Meri
2016-04-01 07:10:12

Selvästi. Välillä on hienoa huomata kun on löytynyt tasavertainen kumppanuus, jolloin näkyy myös ulospäin uskottavana.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Catarina
2016-04-05 11:00:48

Vaikuttajamarkkinoinnin pitäisi olla jokaisen asiantuntijan omalla agendalla. Näin hän voi auttaa yritystään menestymään, ja samalla luoda omaa profiiliaan verkossa. Win-win!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.