Kierteet

02.01.2016 | Blogi | Ville Tolvanen

Kierteet

Millaisessa kierteessä sinä aloitat vuotesi?

Etsimme tasapainoa, mutta olemme silti aina matkalla jonnekin omassa avaruudessamme. Ihminen on arjen avaruudessa heikosti ohjautuva asteroidi.

Suomi muuttuu osana maailmaa, mutta vahvasti myös oman akselinsa ympärillä. Yhteiskunta, hyvinvointi ja ihmisten mielet joko tahtovat ja luottavat tai pelkäävät tulevaisuutta. Aika monet päätökset syntyvät riippuen siitä, miltä edessä siintävä tulevaisuus vaikuttaa tuovan tullessaan. Silti muutosta ja muutoksia ei pitäisi koskaan jarruttaa vaan rakentaa niistä positiivinen kierre.

Muutos on menestyksen, kehittymisen ja elämän elinehto.

 

Istuva työ tappaa ihmisen. Unohtuneen yrityksen ahmivat kilpailijat. Seisovan rahan nakertaa inflaatio.

Tarvitsemme muutosta, joka rakentaa arjestamme parempaa.

Ajattelemme, että asiat ovat nyt hyvin. Majoitamme tarpeemme vastaamaan nykyisen arjen tarpeita. Valtaosa haluaa tyytyä siihen mitä nyt antaa ja saa. Meidän on vaikea nähdä positiivisen kierteen valtava voima. Meidän on vaikea kuvitella, että kaikki voisi olla vieläkin paremmin.

Olen todistanut asiaa yritysten ja yksilöiden kohdalla kymmeniä kertoja. Nähnyt miten yhteisö lähtee kehittymään aikaa nopeammalla tahdilla omaa kohtaloaan komentaen. Karkeasti luokiteltuna Suomesta löytyy kahdenlaisia yrityksiä.

Menestyvät yritykset pyrkivät usein sementoimaan aikaa ja markkinatilannetta.

Ei korjata mitään mikä ei ole rikki

Nautitaan kyydistä ja toivotaan sen kestävän ikuisesti. Tietysti he sanovat toisin ja väittävät kehittävänsä toimintaansa. Historia tahtoo todistaa toisin. Harva saa kehitystä aikaiseksi hyvinvoinnin keskellä. Useammin tahtoo terä tylsyä ja ylimääräinen rasva vallata arjen tekemisen. Ennemmin tai myöhemmin tulee stoppi vanhalle tekemiselle. Juhlat vaihtuvat turhan usein ikävään krapulaan. Asiat menevät ympäristöä huonommin.

Sitten on menestyjiä, jotka haluavat arjesta ja elämästä vieläkin enemmän. Oman elämänsä 8-paitoja. Ihmisiä, jotka ymmärtävät heidän itse asettavan menestyksensä rajat. Ajattelijoita jotka pitävät vastuun tulevasta ja tekemisestä omissa käsissään.

Menestyjien johtamat yritykset kehittävät tuloksista riippumatta.

Viilaavat yrityksen tarinaa, strategiaa, organisaatiota ja arkea tuloksista piittaamatta. He muuttuvat paremman huomisen puolesta. He ymmärtävät tarinan, tekemisen, tulosten mittaamisen ja ikuisen iteraation voiman. He haluavat ja luovat positiivisia kierteitä elämäänsä. He haluavat elää ja tehdä paremman huomisen puolesta.

Olen itsekin saanut maistaa positiivisen kierteen voimaa. Nähnyt miten tulokset, tekeminen ja tyytyväisyys paranevat samanaikaisesti sekä omassa että muiden mielissä.

Kannattaa siis pohtia mihin suuntaan olet alkavana vuonna matkalla, kenen joukoissa seisot ja ketä bussissasi matkustaa.

Tulevat vuodet ovat aina uusia alkuja uusille kierteille. Pidä huolta, että alkava vuotesi lähtee aikaa ja vallitsevaa ympäristöä paremmalle matkalle.

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Pasi Räihä
2016-01-02 08:26:48

Kiitos Ville näistä syvästi hyvistä ajatuksista. Voi luoja paratkoon miten tärkeätä asiaa avaat.
Kysymys on lopulta siitä arvosta, jonka elämällemme annamme.
Itsetutkiskelun kierre on loputon, viilaamisen, parantamisen ja kehityksen.
Itselleni viimeinen pisara mitä tahansa työpaikkaa on parantamisen ja innovaation hyytyminen itsetyytyväisyyteen tai laiskuuteen. Sellaisia on ja ne aika jättää taakseen.

Ympärillä olevat joukot ovat äärimmäisen ratkaisevia.
Itse olen nähnyt laivojen vuotavan juuri tästä syystä ja lopulta uppoavan. Kun syntyy menestymättömyyden kulttuurinen kierre, uuden tavoittelun tukahtuminen, on sen pysäyttäminen joskus lähellä ihmetekoa. Ihmeiden aika ei kuitenkaan ole koskaan ohi, se on meistä itsestämme kiinni.

Loistokasta uutta kohden!

Kiitos

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

HarriK
2016-01-02 09:48:38

Ville, luin artikkeliasi ja väri alkoi poistua kasvoiltani. Olin juuri lukenut myös Ollilan mairean "please antakaa anteeksi, olettehan vielä ystäviäni" pisteitten haku artikkelin. Toisaalta kuuntelin oman presidenttimme puhetta missä hän mielisteli joka suuntaan sanomatta yhtään mitään. Sinä sanot monia asioita joita kannatan, surullista siinä vain on se että olen ollut erittäinkin äänekäs lähiympäristössäni jo vuosikausia (15-20) mutta tuonut näitä rasittavia mielipiteitäni esiin myös yleisellä tasolla. Rasittavia siksi että ne lähes poikkeuksetta vaativat jotain, luokkaa "nosta nyt se perse ylös siltä jakkaralta" tarvitsen sinulta myyntiä tänään! Toisaalta, en ole koskaan vaatinut keneltäkään sellaista mitä en a) olisi valmis tekemään itse tai b) antamaan kaiken apuni sen suorittamisessa. Puhut asiaa Ville, ja jos nyt haluat olla se "mouthpiece" niin kerro tälle kansalle myös se että väliaika, breikki, välitunti on ohi. On mielestäni turha jaaritella kaikesta mitä meillä on, se on tiedetty vuosikymmeniä. Totta on myös se että välissä on ollut hyviä vuosia mutta nekin elettiin velaksi. Totuus on, tämä maa, kuten ei mikään muukaan yritys nouse tästä kuopasta ilman agressiivista myyntikampanjaa. Kun kukaan näistä jaarittelijoista uskalla pistää kissaa pöydälle, niin tee sinä se. Please.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

HarriK
2016-01-02 10:04:54

Ville kun puhut tuosta positiivisesta kierteestä, (positive spin) niin aivan kokemuksesta voin sanoa että positiiviseen kierteeseen pääsee vain tekemällä ahkerasti ja päivittäin oikeita asioita ja jossain vaiheessa ihme tapahtuu: teit mitä tahansa, sanoit mitä tahansa, niin onnistut joka kerta! Toisaalta negatiivinen kierre (negative spin) on se mihin pääset juurin päinvastaisella toimintamallilla, ja kas kummaa, ihme tapahtuu: teit mitä tahansa, sanoit mitä tahansa, niin kaikki menee päin hanuria. Joo, Ville, saat lainata, kerro vaan mistä kuulit.?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Petri Hakanen
2016-01-02 12:19:57

Oikein Hyvää Uutta Vuotta sinulle Ville!

Arvokkaasti pohdit kirjoituksessasi. Tärkeää asiaa. Hyvän olon hyhmää, tai kertyvää 'läskiä'. Niin totta.

Kertynyt 'läski' antaa palaessaan energiaa sulattaa hyhmää. Sehän kannattaa panna nyt liikkeelle ja ottaa siitä hyöty irti. Talviunta varten ei kannata enää lisää kerätä.

-Petri

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harriet Urponen
2016-01-03 09:35:41

Kiitos matkakumppanuudesta, Ville! Kiitos, että saan kulkea kanssasi, olet opettanut minulle niin paljon. On ihmeellistä seurata kaltaisiasi idealisteja, jotka sydän palaen julistatte oivalluksianne aina uudesta, raikkaasta näkökulmasta antaen meille oppipojille ajateltavaa. Kiitos lempeästä ohjauksesta ja sarkastisesta huumorista, kiitos edelläkävijyydestä, jonka hedelmiä min

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harriet Urponen
2016-01-03 09:37:13

...ups. Vanhalla rouvalla karkasi liian aikaisia... Kiitos edelläkävijyydestä, jonka hedelmiä minä saan nauttia. Olet minulle tärkeä! T. Harriet

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Annakaisa Kilpinen
2016-01-04 11:12:29

Olipa ajankohtainen kirjoitus! Juuri näitä teemoja olen mielessäni pyöritellyt koko viime syksyn. Päätin rakentaa arjestamme parempaa ja perustin yrityksen edistämään kestävää kehitystä, luovuutta, kädentaitoja ja yhteisöllisyyttä. Kun saan tehdä työtä intohimoni parissa, uskon että tämä on alku uudelle positiiviselle kierteelle. Yritykseni Tuunaajamutsi aloittaa toimintansa tänään!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.