Myynti

22.08.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Myynti

Suomessa yrityksen kaikesta tekemisestä paitsi myynnistä vastaa yrityksen ylin johto. Myynnistä vastaa usein yksin myynti. Siis siitä kaikista ylimmästä tuloslaskelman rivistä, joka kapeasti katsottuna mahdollistaa kaiken muun toiminnan.

Meillä on iso tarve laajentaa myynnin käsitettä ja parantaa yrityksen asiakaslähtöisyyttä, -kokemusta ja roolia asiakkaan elämässä. Aiheiden käsittely ja kehittäminen johdon kanssa on vaikeaa tilanteessa, jossa asiakastyöskentely on ulkoistettu yksin myynnille. Yksin myynnillä on harvemmin tilaa ja aikaa ajatella asiakaskokemusta laajemmin. Suomessa vallitsee vahva myyntisankariin nojaava myyntikulttuuri. Myynti jätetään usein yksin kehittämään yrityksen asiakaskokemusta.

Suomen johtavalla rakkaus- ja myyntivalmentaja Mika Aittamäellä on tapana mutista suustaan erinomaisia ja paistokelvollisia ajatussammakoita. Itse asiassa miehen karua kontaktia –juttusarja kerää jatkuvasti uusia lukukertoja tässäkin blogissa. Aittamäen kanssa on aina hienoa keskustella liiketoiminnan kehittämisestä.

Eräässä palaverissa Mika mutisi minulle aivan uudesta käsitteestä ”yrityksen liikevaihtoa edeltävistä riveistä.” Aivan fantastinen ajattelumalli. Asia ja joka ei näy yrityksen tuloslaskelmassa, taseessa (paitsi investointeina) eikä kassavirrassa. Yrityksen menestyksen ylimmät rivit ovat johtamisessa tapahtuvia asioita joissa luodaan kysyntää, kiinnostusta, voitetaan asiakkaita ja rakennetaan yrityksen kokoa suurempia ilmiöitä.

Liikevaihtoa edeltävien rivien pohtiminen avaa tuotelähtöisen ajattelumaailman heikkouksia yrityksen johtamisessa. Markkinointikin näyttäytyy kustannuksena saadun liikevaihdon alapuolella. Harmittaahan se kun ”saadusta” liikevaihdosta viedään rahaa markkinointikuluina vaikka oikeasti kysymys on myynnin edellytysten luomisesta ja markkinan avaamisesta.

Aidosti markkinointi ja myynti ovat saman prosessin eri vaiheita, jossa ensin kuluu rahaa ja sitten sitä tulee taloon sisään. Yrityksen kassavirta kertoo ehkä sittenkin arvonluonnista enemmän kuin perinteinen tuloslaskelma.

Suomessa on vaikea puhua myynnin kehittämisestä ylimmälle johdolle. Myynti kuuluu myyntijohdolle vaikka yrityksen koko liikevaihto ja tulos kuuluvat erityisesti hallitukselle ja johtoryhmälle. Ehkä siinäkin näyttäytyy tuotantolähtöisyyden kirous. Perinteisessä ajattelussa myynti hukkaa osaamista maailmalle vetäville vientimarkkinoille.

Tarvitsemme Aittamäen kaltaisia ajattelijoita uudistamaan suomalaista yritystoimintaa. Tarvitsemme nyt sukupolvea, joka ei tyydy kotimaiseen apatiaan vaan suostuu ajattelemaan asiat uudella tavalla. Tarvitsemme uutta verta, jonka menestys ei perustu yhteiskuntasopimuksen onnistumiseen ahneuden turvakolmiossa. Tarvitsemme johtoa, joka näkee yli yksittäisten toimintojen aidon ja kokonaisvaltaisen asiakaslähtöisyyden rakentamiseksi.

Täytyy keksiä jotain muuta kuin pelkkä sana myynti millä houkutella yritysjohtoa ymmärtämään liikevaihtoa edeltävien rivien todellisuudessa rakentavan koko yrityksen arvon ja arvostuksen.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ari Huttunen
2015-08-22 05:12:47

Thnx.
Strateginen WHY on isoin asia miksi tämä kaikki on tehty, kaikki muut tulevat sen ympärille ja siitä ulos sekä sisään.

Mutta... myynti on yksin - onko teillä ?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Petri Hakanen
2015-08-22 08:11:35

Organisaatioiden toimintamalleissa asiakkuuksien johtamiseen ja tekemiseen liittyvien asioiden katsotaan usein olevan useamman kuin yhden toiminnon duunia, vaikkakin myynti, TJ, johtoryhmä ja markkinointi tulevat useimmilla ekaksi mieleen. Jokin "toiminto" saattaa jopa hieman omia näitä juttuja itselleen, vaikka muillakinm olisi kakkuun hyvää nostetta antavaa. Viisasten kivi rakentunee yhteistyöstä ja yhteisen ymmärryksen rakentamisesta? http://www.hakanen.eu/blog/2015/07/asiakas-ja-asiakkuus-kenen-kuuluu-johtaa-kuka-suorittaa/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Toni Kärkkäinen
2015-08-25 02:40:59

Tarvitaan uutta virtaa ja tuoreita näkemyksiä, mutta niitä vastaanottamaan tarvitaan osallistava organisaatio, joka kuuntelee näitä ajatuksia. Oman empiirisen kokemuksen perusteella useat organisaatiot ovat sellaisia, jotka nuijivat tuoreita näkemyksiä esittävät (nuoret varsinkin) maanrakoon. Tämä on täysin johtamis- ja organisaatiokulttuurikysymys. Kunhan päästään Pohjois-Korealaisesta johtamiskulttuurista eroon, niin näille mainitsemillesi näkemyksille on varmasti kysyntää. Hyvä kirjoitus!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Otto Järvinen
2016-05-15 11:24:28

Semmoista kuulin viime viikolla, että oltiin hieman huolestuneita suuresta myynnistä. Myynti nimittäin aiheuttaa heti kuluja kasvavien palkkioiden johdosta, mutta asiakkaan raha tulee taloon vasta pidemmällä tähtäimellä. Kuulostaa kauhealta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Lintula
2016-05-18 07:57:12

Asian ydin - ja samalla sen ratkaisu- löytyy kirjoituksesta. Itse kukin meistä määrittelee sanojen merkitykset omalla tavallaan. Myös titteleiden merkitys - esim. myyntijohtaja, markkinointijohtaja ym. - vaihtelee yksilön oman roolikäsityksen ja ymmärrettyjen tarvittavien työtehtävien mukaan. Oma tuntumani on, että myynti todellakin on tänään ylimmän johdon agendalla -ja että ylin johto on erittäin kiinnostunut keskustelemaan myynnistä. Varsinkin myynnin kasvattamisesta. Ja varsinkin siinä tapauksessa jos keskustellaan kaikista niistä toiminnoista, joilla saadaan myynnin kasvua aikaan. Nämä pitää sisällään ainakin ne kaikki toiminnot, joilla yritys: 1. Etsii ja löytää uusia asiakkaita ja tulee myös löydetyksi 2. Aktivoi asiakkaita ja saa ne ostamaan 3. Pitää ja kasvattaa asiakkaita. Tätä kaikkea voidaan kutsua esim. myynniksi - tai vaikka asiakkuuksien johtamiseksi. Ja näihin toimintoihin sitten tietysti liittyy aikamoinen kirjo erilaisia kehittämisen välineitä. Eli työsarkaa meille kaikille konsulteille ja kehittämiskumppaneille kyllä löytyy:). Itsestään selvää on tietysti myös se, että arvon tuotto markkinaan ja omille asiakkaille on oltava huippukunnossa. Ja sitten vaan pidetään katse pallossa > myynnin kasvun aikaansaannissa. Se tuo rahaa ja työtä - ja mahdollistaa kaiken muun.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.