Vappupuhe Kauppalehdelle

30.04.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Vappupuhe Kauppalehdelle

Lukijani tietävät minun suhtautuvan intohimoisesti median loistavaan tulevaisuuteen.

Koskaan ei kuluttajilla ole ollut enemmän aikaa, rahaa, mahdollisuuksia ja päätelaitteita nauttia hyvistä kokemuksista mediassa. Myös yritysten tarve kilpailla, erottua ja markkinoida tulee kasvamaan. Mainontaa ei välttämättä tarvita, mutta vaikuttaminen löytää kyllä muotonsa. Mediassa tai mediasta huolimatta.

Pohdimme tannoin Kauppalehden tilaa ja tulevaa. Väistämättä mieleeni tulee ensimmäisenä lehti, sitten maksumuureilla tukittu verkkosivusto ja lopuksi hyödylliset tietopalvelut. Itse jostakin syystä päädyn kyllä käyttämään aina Inoaa ennen Kauppalehden vastaavaa. Jotenkin en muista kaikkia lehden tarjoamia palveluita.

Kysyin viime viikkoina asiakkailtani ja lähipiiriltäni mitä he ajattelisivat jos käyttäisin Kauppalehti –paitaa palavereissa. Vastaus oli vittuilua tai huumoria. Kysyin asiaa vakavasti. Mietimme yhdessä, että eikö brändillä ole jonkinlainen ongelma jos 41-vuotias yrityskonsultti näyttää vitsiltä käyttäessään tutkimusten mukaan arvokkaan brändin tuotteita? Ehkä Kauppalehti on liian pyhä käytettäväksi vaatteena tai kulutustuotteena. Jostain syystä kyllä mm. Evernote tarroja ja Moleskine tuotteita käytän ja näytän jatkuvasti.

Onko kauppalehti ajautumassa uutisjournalismillaan telakkatukien ja YT-toimintojen äänitorveksi? Miten uusi sukupolvi löytää arvokkaan median? Jos minun pitäisi arvata mitä lehden kannessa tai etusivulla lukee tänään veikkaisin ”Wärtsilän moottorikauppaa tai Storaenson investointeja.” Äärimäisen tärkeää Suomelle, mutta koskee kohtuullisen harvaa liike-elämässä. Onko siellä paperiteollisuudessa edes ketään enää töissä?

Edustan yhteisöllisyyttä ja sähköistä mediaa. Olen siis siinä mielessä jäävi arvioimaan Kauppalehden iskukykyä. Lehdelläkin on varmasti paikkansa. Silti nautiskelen ajatuksella rakentaa lehdestä yhteisö. Eihän perustarve suomalaisten osaajien törmäyttämisestä ja tiedon välittämisestä ole kadonnut minnekään? Kanavat, käyttäytymismallit ja toimintatavat ovat vaan muuttumassa janatodellisuudesta ympyröihin. Verkossa vaikuttavat erilaiset yhteisölliset palvelut – Sharing Economykin nostaa päätään vaikka varmasti kuplaantuukin. Silti juuri kuluttajat nautiskelevat mediasta keitaalta toiselle.

Minä määrittelisin Kauppalehden uudella tavalla. ”Päättäjät kohtaavat –tyyppinen arvolupaus” voisi olla pohja uudelle brändistrategialle. Tavoitteena tulisi olla jokaisen nuoren liittäminen yhteisöön jo opiskeluvuosien aikana. Toiminnan keskiössä tulisi olla Digitalistien tavoin yhteisö, tapahtumat, verkkopalvelu ja kaikille jäsenille ja muillekin myytävät tuotteet. Kauppalehti voisi tehdä hyvin kuten Linkedin, Evernote tai Fast Company on tehnyt. Uskon sähköisen median tulevaisuuden tapailevan aikakausilehtimäistä otetta enemmän pelkkien uutispläjäysten sijaan. Maailmalla talousmediat on jo pidempään myyty kasvoilla, ilmiöillä ja hyvin toimitetuilla jutuilla edellä mainituista.

Näen Kauppalehdelle loistavan tulevaisuuden. Se vain vaatisi ehkä täydellistä ajattelun muuttamista juuri tässä hetkessä. Brändin on muututtava kanavasta yhteisönsä lippulaivaksi. Pelkkä uutisten ja tiedon myyminen sähköisessä kanavassa ei riitä. Sille markkinalle tulevat globaalit pelurit Googlesta tietopalveluihin. Olkoon voimat Kauppalehden kanssa. Toivotaan mahdollisuutta tuottaa, osallistua ja vaikuttaa Suomalaisessa talouselämässä jatkossakin.

Työn juhlaa Vappuna 2014! Toivotaan hyvän työn jatkuvan myös mediassa Suomessa.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Kari Jaatinen
2014-04-30 08:38:50

Asiaa. Parinkymmenen vuoden seuraamisen jälkeen lopetin ensin paperilehden ja sitten myös kömpelösti toteutetun iPadversion tilauksen. Lehdestä ei juuri saa lisäarvoa, kun on aamun Hesarin selaillut ja seurailee puolella korvalla radiouutisia sekä silmäilee netin uutisvirtaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.