Mikä hiton yritysmuotoilija?

17.02.2014 | Kasvu | Ville Tolvanen

Mikä hiton yritysmuotoilija?

Tolvasen juttuja lukeneet tietävät minun pohtivan omaa polkuani, elämääni ja ympäristöä aktiivisesti. Joku on jopa kiittänyt ajatusten jakamisesta. Ehkä niistä on jollekin ollut hyötyäkin. #Sharingiscaring! Muistutan ärsyyntyville seuraamisen olevan vapaaehtoista.

Olen suositellut varmasti sata kertaa kavereiden, tuttujen, ammattilaisten ja ylipäätään ulkopuolisen avun käyttöä. Itsensä näkee eri tavalla kuin maailma sinut näkee. Omat pelot, ahdistukset ja epävarmuus vievät energiaa, jonka maailma ansaitsisi. Kysy maailmalta mikä on mahdollista ja vastaus on melkein mitä tahansa.

Kirjoitin joskus aiemmin miten minusta tuli mitä mies. En ole fiksuin, osaavin, kokenein, mutta ehkä innokkaimpien ja eniten yrittävien joukossa. Suhtaudun intohimoisesti yrityksiin, strategiaan, brändeihin ja yrittämiseen. Toimintaympäristöjen murrosta tai digitalisoitumista unohtamatta. Pidän ideoiden tuottamisesta, kirjoitin miten niitä luodaan. Rakastan yritysten huomisen suunnittelua, rohkeiden mutta vastuullisten hankkeiden käynnistämistä ja brändien rakentamista. Silti mietin usein ja jatkuvasti mitä juuri minä haluisin tehdä. Levoton sielu vaativassa ruumiissa janoaa vastauksia.

Olen vuosikymmenessä kasvanut ymmärtämään sekä strategiaa että luovia ideoita. Perinteisesti Suomessa asiantuntijapalveluiden markkinoilla luovuus ja strategia ovat olleen toistensa vastakohtia. Strategiaprosessit on fasilitoitu yrityksen omasta osaamisesta ja markkinatiedosta ilman uutta ajattelua, luovat ideat on vedetty itsekkäästi hatusta tai lainattu maailmalta ilman varmaa tietoa relevanssista yrityksen kehittämiseen. Asiakkaiden mukaan oma tekemiseni erottuu kyvyssä sparrata, kiteyttää ajatuksia ideoiksi ja johtaa muutosprojekteja. Jos tämä on toiminnan resepti, mikä on vastaus?

Olen päätynyt käyttämään termiä yritysmuotoilu. Joku muukin sitä onneksi käyttää. Ainoa tai ensimmäinen maailmassa olisi ikävä positio. Intiaanit sanovat pioneerien olevan he, joilla on nuoli selässä. Liian aikaisin valmiissa maailmassa tulee kalliiksi, markkina ja asiakkaat on ensin koulutettava uuteen ajatteluun. Helpompaa on tehdä sitä mitä asiakkaat haluavat eikä mitä he ansaitsevat. Tätäkin olen paljon pohtinut. Usein ehdottelen ajatuksia, jotka ovat haastavuudeltaan asteikon yläpäästä. Pidän siitä kun asioita tehdään hyvin ja asenteelle. ”Excellence in everything we create.”

No mitä yritysmuotoilu sitten minulle merkitsee? Se tarkoittaa strategiasta ponnistava liikeidea kirkastamista kilpailueduksi. Se tarkoittaa edellä mainitun kytkemistä yrityksen kehittämiseen ja johtamisjärjestelmään. Hyvä suunnitelma ja toteutus ilman hyvää brändiä ei nykymaailmassa markkinoidu. Tai jos myy niin ei ainakaan maksimoi yrityksen arvoa. Arvokas yritys syntyy liikearvon ohella brändiarvosta. Miksi omistaja jättäisi tämän hyödyn käyttämättä? Toistaiseksi Suomessa on tehty vähän brändeihin liittyviä yrityskauppoja. Mieleeni tulevat lähinnä päivittäistavarakaupassa tehdyt yritysjärjestelyt. Kuinka monta yritystä on myyty ulkomaille joiden brändi on säilytetty? Brändillä on silloin arvoa, kun joku muu haluaa se omistaa tai lopettaa kilpailijan toiminnan markkinalla. Kaikki muu on tuotantotekijöitä, joiden yhteisarvo on yleensä tuotantotekijöitä alhaisempi.

Aion jatkaa yritysten muotoilua ja osallistua parempien yritysten rakentamiseen. Olen kiinnostunut hallitustyöskentelystä ja kokonaan uusien yritysten rakentamisesta. Olen käytettävissä tunniksi, päiväksi, viikoksi tai vuodeksi. Vuokrajohtamistakin olen harjoittanut hyvällä ja huonolla menestyksellä.

Verkko arvoverkostot ja ekosysteemit ovat tämän päivän tapa luoda arvoa. Eri osaajat, osaaminen ja erikoistaidot liimataan yhteen prosessien ja projektien avulla. Syntyy uutta ja kilpailukykyistä arvoa. Digitalistien tuhatpäinen verkosto on osoitus siitä. Toivon synnyttävämme useita hankkeita yritysten sisällä. Ajatuksena on välittää verkoston osaamista ja osaamista yritysten ja yhteisöjen käyttöön. Jatkamme uuden ajatusten edistämistä pikseli kerrallaan.

Haaveilen ekosysteemissä jossa kasvatetaan uusia yrityksiä yritysmuotoilun avulla. Haluaisin toimia enkelinä, sparraajana ja osakkaana uusissa yrityksissä. Samalla olen kiinnostunut perinteisten teollisuusyritysten uudistamisesta ja uuden ajattelun edistämisestä menestyvissä yrityksissä. Onko se liian paljon? Ehkä maailmalle, mutta ei minulle. Haaveilu ja haaveiden toteuttaminen on ainakin minulle elämän keskiössä. Ei kaiken tarvitse onnistua sillä matka on määränpäätä tärkeämpää. Onnellisempaa siitä tulee kun yrittää tehdä sitä mistä itse on kiinnostunut eikä sellaista mitä maailma tuntuu omassa mielessä tarjoavan.

Lopuksi ajatus, jonka yritän usealle lausua.

”Älä kysy mitä minä tästä saan, vaan kuinka paljon pääsen maailmalle antamaan. Jokainen antava alkaa heti tienaamaan muodossa tai toisessa. Anna maailmalle ja anna sille hetki aikaa. Maailma palkitsee kunhan muistat tehdä maailman tavalla Riittävästi, Relevanttia ja Rohkeasti asiaasi muotoillen.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.