Idean Anatomia

27.01.2013 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Idean Anatomia

Miten hyvä idea synnytetään? Hyvien ideoiden tarpeesta tai niiden puutteesta puhutaan paljon. Ideointiin keskittyviä yrityksiä syntyy kuin sieniä sateella. Ajattelin pistää vähän omiani keskusteluun kertomalla, kuinka itse olen ollut mukana hyvän ajatuksen synnyttämisessä.

Harjaantuneessa mielessä ideoita syntyy jatkuvasti. Silti pääosa ideoista synnytetään. Usein pakkokin on paras muusa. Olen ollut työstämässä yritysnimiä, sloganeita, brändi-ideoita, arvolupauksia, arvoja, tuotenimiä, kampanjoita, tapahtumia, tv-ohjelmia, kirjoja, videoita jne. Parasta on synnyttää kokonaan tai osin uusi yritys. Näin tehtiin kun Stara, Klinikka22, Mectalent, Hoitoketju tai Tecnotree syntyivät. Parhaat ideat ovat aina nöyriä asian tarkoitukselle. Idea ei aja tarkoituksen edelle. Hyvät ideat kuvastavat samanaikaisesti hankkeen tahtoa ja tavoitteita.

Ideat syntyvät synnyttämällä ajatuksia. Ajatuksia synnytetään nopeimmin keskustelemalla ryhmässä aiheesta, aiheen vierestä, sivusta ja välillä itse ytimestä. Ammatikseen suunnittelevat synnyttävät tunnissa useita, jopa kymmeniä hyviä ajatuksia. Ajatukset eivät silti ole vielä ideoita. Ajatukset synnyttävät itse asiaa ympäröivän ajatusten verkoston. Aluksi tärkeintä on saada kasaan paljon ajatuksia. Kasa viitteitä, jotka osoittavat jollakin tavalla kohti asian yhdintä. Yhdistellään omia ajatuksia, kokemuksia, fiiliksiä ja toimialan parhaita trendejä. Haetaan jännitettä, kiteytystä, metaforaa ja asian fokusointia. Painetaan hiilestä timanttia.

Rihmasto ajatuksia on helppo jakaa erilaisiksi idearyhmiksi. Asiasta voi vaikka piirtää ihan oikeasti mind-mapin (olisiko se ajatuskartta Suomeksi?). Harjaantunut silmä hahmottaa ideaverkosta hyvät kokonaisuudet ja eteenpäin työstettävät ideat. Hyviä ideoita kannattaa piirtää auki, visualisoita tai testata erilaisissa toimintaympäristöissä. Hyvää ajatusta kannattaa haastaa, pohtia ja ponnistella. Hyvä ajatus tarvitsee happea kasvaakseen ideaksi.

Parhaat ajatukset menevät finaaliin, ulkopuolisten arvioitaviksi.  Parhaat ideat tunnistetaan aika nopeasti. Ne ovat aitoja, rehellisiä, kiinnostavia ja relevantteja. Ne synnyttävät tunteita ja niistä on helppo keskustella. Hyvät ideat ovat ristiriitaisia. Niistä voi johtaa tarinoita. Hyvä idea elää pitkään ja voi hyvin.

Ammatikseen suunnitteleville ideoinnissa ei ole mitään erikoista. Se on raakaa ja rasittavaa työtä. Maalin olemassaolo on tiedossa, hommasta voi olla hyvä kutina. Luottamus omaan kokemukseen ja työkaluihin ratkaisee. Hyvä idea on kyllä löydettävissä. Rakennettavissa melkein mistä tahansa. Välillä onnistutaan jopa loistavasti.

En osaa arvioida omaa rooliani idean synnyssä. Pitkään kanssani työskentelevät osaisivat vastata paremmin. Joko olen se kovaäänisin kusipää, jolla on suurin tarve sanoa mikä toimii, tai sitten olen sattumalta lahjakas ja kokenut haistamaan mikä missäkin tilanteessa toimii.  Kyynikko voisi sanoa, ettei hyviä ideoita ole olemassakaan. Tehtävänä on vain karsia kaikki turha asian ympäriltä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Riikka
2013-01-28 09:48:01

Mielenkiintoinen tuo ajatus/idea. Kanssasi työskennelleenä tiedän, että ajatuksia on tuhat, ne eivät ole järjestyksessä eikä välttämättä ollenkaan tavoitehakuisia, mutta ideoihin liittyy aina joku viitekehys, ne lähtevät jostain. Tärkeää todella erottaa, mikä on ajatus, mikä idea. Itselläni ajattelusta ja ajatuksista (kun aisteja tarpeeksi inspiroi ja härnää myös selkeiden ylilyöntejen muodossa, muuten on pelkkää harmaata mössöä), johonkin aihealueeseen liittyen ja toisinaan täysin riippumattomasti, syntyy ideoita. Suurin osa täysin alitajuisesti, ilman sen kummempaa 'työtä' ajatuksen ympärillä. Enemmän kuvan välähtäminen mielessä, kuin mitään muuta. Ja ideasta taas tuotteita, fyysisiä tai palvelutuotteita, tai mitä nyt sitten kulloinkin, tuotekehityksen ja tuotteistuksen kautta. Välillä jo alkumetreillä huomaa, että tämä idea nyt oli vähän liian korkealentoinen, ilmankos sellasta ei ole markkinoilla (esimerkkinä nyt vaikka yksilölliset valaisimet), ja toisinaan tulee jotain mieleen, otat yhteyttä mahdolliseen valmistajaan, ja 3 päivää myöhemmin protosta on kuva sähköpostissasi (kuten tänään).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Raappana
2013-01-28 22:28:20

Sanot että harjaantuneessa mielessä ideoita syntyy jatkuvasti, mutta silti pääosa on synnytettyjä. Itse katsoisin että hyvä (tai paras) idea on harjaantuneen mielen synnyttämästä idean tyngästä jalostettu hieman etunojainen mutta soveltamiskelpoinen tuotos.

Ostetussa ideassa parasta olisi, jos myyjä näkisi vaivaa tutustuakseen ostajan bisnekseen ja sen toteutusfilosofiaan. Parhaassa tapauksessa myyjä ei keksi ideaa, vaan kaivaan sen ostajasta.

Kyynikko on oikeassa ja väärässä. Hyvä idea harvoin maistuu suoraan hyvältä, se vaatiin löytämistä.Tähän pakollinen musiikki vertaus. Mulla on laatikoissa aika paljon musalevyjä, iso osa paskaa. Tai ei oikeastaan paskaa, vaan sellaista mikä ei haasta kuuntelemaan.
Näin kerran listan, olisko ollut The Rolling Stonesin laatima, maailman kymmenestä parhaasta levystä. Päätin kerätä kaikki. Ei sinällään kova suoritus, lisäsin momenttia hankkimalla ne vinyyleinä. Oikeastaan yksikään näistä tuotoksista ei auennut eka kuuntelulla, mutta myöhemmin kaikille on löytynyt yhteinen nimittäjä. Nämä kaikki ovat teoksia, alusta loppuun asti samalla (hyvällä?) idealla tuotettuja kokonaisuuksia. On niissä yksittäisiä hittejäkin, mutta kuitenkin joka biisillä on oma paikkansa. (Kannattaa kuunnella, tässä muutama esimerkki joita näin lennosta muistan: Pink Floyd/Dark side of the moon, Deep Puple/Machine Head, Beach Boys/Pet Sounds, The Band/The Band, The Who/Whos next…).

Edellinen lyhyemmin. Hyvä idea sisältää kokonaisuuden hyviä ideoita.

Sinä Ville olet Whon Tommy the Pinball Wizard.
http://youtu.be/4AKbUm8GrbM

Ps. Joo, mind-map on yhtä ärsyttävä sana kuin some. Tai mobiili.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-29 11:11:53

Kiitos Jussi! olipa tyhjentävä ja hieno viesti...kiitos kiitos kiitos. ja kumarrus.

terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.