Brändisi määrittelee menestymisesi

22.01.2014 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Brändisi määrittelee menestymisesi

Pertunmix teki loistavaa ja tarpeellista työtä taannoin yhdistelemällä erilaisia näkemyksiä markkinoinnista. Sitä tässä tuotantoteollisuuden maassa todella tarvitaan. Suhteellisen pienestäkin otoksesta näkee, että näkemyksiä, mielipiteitä ja määritelmiä on yhtä monta kuin  ajattelijaakin. Huomattavaa Pertun otoksessa oli kaikkien määritelmien kumpuavan juuri tuosta tuotantotaloudesta. Tuputtamista, viestimistä, vaikuttamista ja edistämistä – yksisuuntaista jakelun tukemista, kasvotonta argumentaatiota ilman todellista suhdetta ja merkitystä ihmisten välillä.

Omassa päässäni olen tehnyt stressitestejä yritysten markkinoinnin ja brändäyksen onnistumiselle. Tärkeimmäksi mielessäni on noussut kysymys syntyvän brändin arvosta. Jos yritys myytäisiin, säilyisikö brändi? Eli mieti omassa yrityksessäsi, jos samaa asiaa tekevä yritys yhdistettäisiin yritykseesi, jäisikö brändi elämään? Verkkokauppa.com taitaisi säilyä osana S-ryhmää, mutta miten kävisi sinun yrityksesi kohdalla? Montako lehtijuttua tai muuta ansaittua mediahuomiota olet generoinut viimeisen vuoden aikana?

Mikä on markkinoinnin tehtävä? Olen yritysmuotoilussa käyttänyt seuraavanlaista ajattelua. Aloittanut kytkemällä brändäämisen, markkinoinnin ja strategian tiukasti toisiinsa. Yritykselle tulisi olla vaikuttava visio, joka inspiroi ja innostaa johtamaan kohti uusia tavoitteita ja seikkailuja. Mielestäni on mahdotonta juosta tai hiihtää jos ei tiedä mihin on matkalla. Siksi haaveita, ajatuksia, toiveita ja tavoitteita on syytä kirjata ajatukseksi missä olemme kolmen, viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Sanotaan että kirjatuilla suunnitelmilla on parempi mahdollisuus toteutua kun tietää mitä haluaa tai havittelee. Haluan rahaa on huono visio, kun se ei sisällä minkäänlaista käsitystä paljonko, miten ja milloin.

Nykytilan ja toteutuvan vision välissä on kaksi asiaa. Toimintaympäristö ja strategia, suunnitelma tavoitteiden toteuttamisesta. Toimintaympäristössä vaikuttavat yrityksen vahvuudet: osaaminen, asiakassuhteet, kilpailukyky, valikoima jne. jne. menestyvän yrityksen elementit. Hyvä brändi ponnistaa ja kapitalisoi yrityksen vahvuuksia. Hyvä brändi onnistuu liittämään yrityksen vahvuudet toimintaympäristössä ja markkinoilla syntyviin mahdollisuuksiin. Menestyvä brändi ahmii markkinamahdollisuuksia muita nopeammin ja oikea-aikaisemmin. Tämä ei tietenkään tapahdu pelkästään markkinoinnissa vaan kaikessa yrityksen tekemisessä.

Strategia on menestyssuunnitelma markkinan valtaamiseksi ja yrityksen omistajien tavoitteiden toteuttamiseksi. Tavallista parempi strategia ottaa huomioon enemmän kuin aikaisemman onnistumisen ja yrityksen nykyiset toimintamallit. Vain laiska tekee samaa kuin edellisenäkin vuonna. Onhan se lähes hullua väittää että maailma ja markkinat toimivat huomenna samoin kuin eilenkin. Eri tuloksen odottamista samoilla suoritteilla kutsutaan kai hölmöydeksi.

MARKKINOINNIN tehtävä on täyttää yrityksen nykytilan ja vision välinen aukko. Se tapahtuu määrittelemällä yrityksen viestintä, markkinointi, kulttuuri ja asiakaskokemus siten että yrityksen tekemisestä syntyy kiinnostavaa niin tekijöille kuin asiakkaillekin, yritys erottuu kilpailuista ja sen kilpailukyky ja –etu erottuvat. Kuinka monesta suomalaisesta yrityksestä voit sanoa rehellisesti näin? Brändääminen vaatii johdonmukaista, erottuvaa ja jatkuvaa vaikuttamista, ei siis tuputtamista ja näkymistä kuten viime vuosituhannella, vaan vaikuttamista ja erottumista. Kiistele asiasta yrityksessäsi, osallistun mielelläni keskusteluun.

Menestyviä yrityksiä analysoidessa väittämä on lähes aukoton. On toki niitäkin jotka menestyvät ilman hyvää brändäämistä. Ne harvat elävät hetken, ehkä toisenkin markkinaimussa. Varmaa on vain se ettei laiska omistaja saa koko markkinapotentiaaliaan koskaan hyödynnettyä. Miksi elämme yhä markkinointiosaamisen kehitysmaassa? Eikö edes Nokian romahdus opeta että asiakas, muuttuvat tarpeet ja asiakaskokemus määrittelevät yrityksen menestymisen?

Ps. Lue myös Ilkka Olanderin vahvaa ajattelua miten asiat voin tehdä hyvin ja ammattimaisesti myös mikroyrityksessä… http://sometek.fi/sosiaalinen-yritys-jaetut-arvot-missio-ja-visio/

 

 

 

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Pasi Immonen
2014-02-01 12:45:23

Vanha fraasi: yrityksen ainoa tarkoitus on tuottaa voittoa. Näin ei ole. Pähkäilyä aiheeseen liittyen: http://uudenajanasiakas.blogspot.fi/2014/01/onko-yrityksen-ainoa-tavoite-tuottaa.html

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Perttu Ahvenainen
2014-02-15 21:18:35

Hyvä teksti Ville! Omassa otoksessani sain vastauksia eri kulmista ja tavoitteena oli juurikin pysäyttää pohtimaan aihetta syvemmin sekä herättää keskustelua, sillä tällä alueella meillä suomalaisilla ja tällaisilla allekirjoittaneen tapaisilla insinööreillä on reilusti parannettavaa!!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.