Millainen on hyvä visio?

23.08.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Millainen on hyvä visio?

Visio on johtamisen työkalu. Ihmisiä on parempi johtaa tarinoilla, tavoitteilla ja ideoilla kuin pelkillä numeroilla. Mittareitakin tarvitaan ja varsinkin kasvuhakuisen yrityksen on syytä numeroida niin tulevaisuutta kuin tekemistäkin.

Vedin juuri kansainvälisen pörssiyrityksen johtoryhmälle 24h visio 2020-työpajan. Lähdimme kuvaamaan tulevaisuutta pohtimalla eri asiakasryhmien tulevaisuutta. Millaista heidän elämänsä olisi vuonna 2020? Mitkä trendit luovat mahdollisuuksia poikkeuksellisen vahvaan kehittymiseen omassa liiketoiminnassamme? Millainen oman yrityksemme kulttuuri voisi olla seuraavalla vuosikymmenellä?

Seuraavaksi pohdimme millaisen kasvun markkinat voisivat antaa tuleva vuosikymmenen aikana. Miten markkinoita nopeammin kasvava yritys erottuisi joukosta ja mitä mahdollinen toisinajattelijat tekisivät? Keskustelimme johtamisesta, osaamisesta, toimintamalleista, yrityskulttuureista ja kasvamisesta.

Ison kuvan jälkeen lähdimme kaventamaan tulevaa visiotamme. Miten me voisimme kasvaa ja mitkä olisivat tulevaisuuden erottuvuustekijät, millä kilpailisimme ja mitkä olisivat voitettavat taistelut. Samalla pohdimme mitä yrityksestämme puuttuu tällä hetkellä suhteessa tulevaisuuden visioon.

Rakensimme portaita konkreettiseen tarinaan, joka kirkastaa yrityksen vision. Totesimme yhdessä että suurin pettymys visiollemme voisi olla ”alan johtava ratkaisutoimittaja.” Haastoimme koko johtoryhmän töihin ja kirjamaan omia painoituksiaan kohti kirkasta näkemystä tulevasta.

Keräsimme vuorokaudessa valtavan määrän todella kovaa materiaalista, aihioita ja lukuisia yksittäisiä ideoita. Nyt vetäydymme hiomaan skenaariosta tarinaa ja tarinasta visiota. En malttaisi odottaa vision leviämistä orgnisaation sisällä. Se tulee olemaan rohkea, innostava ja kiinnostava näkemys tulevaisuudesta. Niin yritykselle kuin sen asiakkaillekin.

Hyvä visio on keskeinen osa johtamisjärjestelmää. Ihmiset tarvitsevat tavoitteiden rinnalle ideoita, tarinoita ja iskulauseita. Hyvä tarina leviää ja markkinoituu lähes itsestään. Hyvä tarina erottelee jyvät akanoista.  Hyvällä tarinalla on paljon helmpompi saada arki toimimaan ja ihmiset uskomaan tulevaan. Hyvä visio turvaa yrityksen tulevaisuuden.

Sattumalta vähän kokeneempikin kaveri tunnistaa saman muutoksen työelämässä. http://www.youtube.com/watch?v=OmmC9LGfvI4&list=UUAy9opumr2QHnkc2OjYNKOg

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Sakari Sainio (@sakarisainio)
2013-08-24 14:31:31

Visiosta. Jory tai hallitus saattaa olla hieman liian tottunut sen tekemiseen ja strategian tuottamiseen. Jossain vaiheessa se on rutiinia, jossa samanmieliset toteavat että näin tämä menee. Pari päivää sitten Vaconin tarinaa kuunnellessani, pisti esiin se määrätietoisuus jolla tulevaisuutta hahmotetaan kuukaudesta toiseen. He olivat myös sisäistäneet että markkinan pelisäännöt voivat hetkessä muuttua ja se ei saisi tulla yllätyksenä.
Kaikkihan tähän pyrkivät, ilmeisesti toiset suhtautuvat siihen vakavammin tai hakevat enemmän tietoa, mistä sen tietää.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-25 07:48:37

Tuohan on kiinnostavaa... Missä Vaconia pääsit kuulemaan? Vaconhan on harvoja suomalaisia aidosti vastavirtaan kulkevia = kasvavia teollisuusyrityksiä. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Erkki Laitila
2016-06-13 16:17:00

Ihanneajattelu on sukua visio-ajattelulle. Tein siitä juuri videosetin systeemiajattelun tekniikan pohjalta. http://metayliopisto.fi/kurssivideo-ihanneajattelun-perusteet/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.