Tavallista parempi strategiakierros

13.08.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Tavallista parempi strategiakierros

Elämme ihmeellistä aikaa. Media julistaa Suomen syöksyä ja alamme vihdoin ymmärtää ettei Suomellakaan ole nykyisellä menolla varaa tulevaisuuteen. Samalla ainakin itse sparraan yrityksiä kohti erinomaisen kiinnostavia aikoja.

Perinteisesti suurempien yritysten strategiakierros on ollut jonkinlainen markkinakuvan päivitys ja seuraavien vuosien numeroiden arvonta. Moni toimitusjohtaja hoitaa strategian alta pois saadakseen hallitukselle edellistä isommat numerot ja johtoryhmänsä sitoutumaan juoksuun. Revitään samoilla eväillä enemmän irti ja toivotaan parempaa onnistumista. Luulojohtamista parhaimmillaan.

Strategiaan valmistautuminen määrittelee lopputuloksen onnistumisen. Yritän itse tunnistaa yrityksen toiminnasta aihealueita, jotka estävät kasvun, onnistumisen tai jarruttavat menestymistä. Kirkastaminen lähtee isomman kokonaiskuvan hahmottamisesta. Yrityksen oman kokemuspiiriä on syytä pohtia niin eteen- kuin taaksepäin vaikkapa tuhannen päivän aikajaksolla. Miten yritys onnistui suhteessa kilpailuun, markkinaan ja mitkä ulkoiset trendit vaikuttivat liiketoimintaan tarkastelujaksosta.

Historian tiirailusta saadaan vähän tietoa tulevasta. Mutta kokemusten ja muutosten analysointi voi auttaa ymmärtämään markkinadynamiikkaa, kuinka moni asia muuttui sittenkin ja mitkä asiat auttoivat yritystä menestymään. Lisätä uskoa tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Oman hiekkalaatikon vertaaminen markkinatilanteeseen auttaa ymmärtämään kuinka hyvää oma menestys loppujen lopuksi oli.

Oman toiminta- ja markkinakentän ympärille kannattaa mielestäni hahmottaa vielä yksi isompi pelikenttä. Markkinamuutokset, trendit, yrityskaupat, kilpailijoiden mahdolliset muutokset jne. Jotka voivat vaikuttaa yritykseen tulevalla tarkastelujaksolla. Pidän tuhannen päivän ajattelusta. Kolme vuotta, 36 kuukautta, 12 quarteria on juuri riittävän pitkä aika tapahtumille, mutta samaan aikaan hahmotettavissa oleva aika. Tuhannen päivän taakse on vielä jollain tavoin mahdollista nähdä.

Yritys tarvitsee tuhannen päivän tavoitteita ja kehityshankkeita, voitettavia taisteluita. Tavoitteista kannattaa kirkastaa visio, tehtävä tai ainakin päivitetty yritystarina. Numeroiden laskeminen sujuu, mutta syntyykö tulevasta polusta rohkea ja henkilöstöä sekä sidosryhmiä innostava tarina? Syttyykö yritys yrittämään ja kehittämään entistäkin enemmän? Sitä samaa maistuu huonosti hektisessä maailmassa eläville ihmisille.

Yritystä on vaikea johtaa ilman jonkinlaista visiota, päämäärää ja selkeitä tavoitteita. Tavoitteen on konkretisoitava kehityssalkuksi. Tarinaksi, ohjelmiksi, tavoitteiksi, aikatauluksi ja vastuuttaa eri henkilöille. Hallituksen on syytä seurata kehityssalkun etenemistä ja strategian toteutumista. Usein strategia unohtuu arjessa ja numeroiden perässä juokseminen ottaa yrityksessä vallan. Tällöin saattaa toteutua numerot, mutta toteutuuko strategia? Paraneeko yrityksen arvo, markkinaosuus, asiakastyytyväisyys ja osaaminen? Saadaanko alan parhaita vaikuttajia mukaan toimintaan ja kehittyykö yhtiö ympäristöään nopeammin vai hitaammin?

Suosittelen strategian suorittamisen sijaan hieman erilaista hanketta tulevalle syksylle. Ohessa muutama hankekuvaus jolla Rooma on pyrkinyt kirkastamaan yrityksen visiota, fasilitoinut kasvustrategiaa tai pyrkinyt hahmottamaan yritysten toimintaa vaikkapa verkkokaupassa. Materiaalit löytyvät tästä.

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-08-13 08:15:33

strategioita ja etenkin budjetteja on isoissakin yrityksissä sutaistu kiireellä edellisenä iltana ennen hallituksen kokousta.
Ei siinä sitten tarvitse kauheasti ihmetellä miksei saada henkilökuntaa sitoutumaan tavoitteisiin, kun ei johtokaan niistä mitään ymmärrä. puolihuolimattomasti tehtyjä peiliinkatsomisen parannelmia joita ei ehkä ole kehdattu ihmisille sen enempää selitellä.

On varmasti syytä yhdessä jos toisessakin yrityksessä oikeasti miettiä mikä oikeuttaa yrityksen olemassaolon.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-13 17:18:41

Luulin tässäkin asiassa pitkään että vähintäänkin ostajat tai toimiva johto todellakin pohtivat sekä kilpailutilannettä että muutoksia markkinoilla.... ilmeisesti olin väärässä. jos menee hyvin ei säädetä ja kun on housussa syytetään markkinoita?

V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari Sainio (@sakarisainio)
2013-08-13 17:59:26

En kyllä usko että isoissa yrityksissä, eikä pienemmissäkään, sutaista hallituksen kokoukseen edellisiltana strategiaa. Luulisin että strategian vaikeus on lähtökohtaolettamusten kohdalla. Jos saa väärää tietoa yrityksen asemasta ja markkinoiden tilasta, lähtökohtaolettamus osoittautuu vääräksi. Tiedon saanti taas on kulttuurikysymys.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-13 18:03:21

En minäkään isommissa huitaisuihin usko, mutta päivän keskutelut eri kanavissa ovat kyllä todentaneet että useimmiten strategiat palvelevat jonkun stakeholderin tavoitetta.. hallituksen tai toimarin kasvuhaluja...kokonaisvaltaista analyysiä koko johdossa tehdään harvemmin? tai sekin pitäisi tietty määritellä. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aki Vänni (@VnniTwt)
2013-08-13 18:07:54

Onkohan millään yrityksellä missään siellä pääkonttorin ylimmissä kerroksissa strategiahuonetta. Tilaa jossa yrityksen strategia on piirretty seinän kokoiseksi. Kokonaiskuvaa jota päivitetään markkinamuutoksilla, omalla positiolla, tavoite etenemillä ja kilpailutilanteella. The big picture.

Aina nähtävillä viimeinen tieto siitä miten oma kurssi pitää vai täytyykö alkaa haistelemaan parempia tuulia hieman kauempaa optimireitistä. Ihan kuin kippari tekee päätöksiä purjehduskilpailussa tai iso pojat pentagonissa siirrellessään joukkojaan toisella puolella Tellusta.
Ja se kaikki tieto myös koko henkilöstön saatavilla kertomassa koordinaatteja missä mennään ja mitä tehdään, koska...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-13 18:25:07

Olen itse aina haaveillut sellaisesta lasisesta tms. WAR-roomista jossa voisi piirtää kaikille seinille.... ja ehkä pöytäänkin... se olisi hyvä tapa pitää firma "kanavalla"

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-08-13 20:08:12

mulla oli sellainen lähes 20 v. sitten. siihen oli kiva tussilla piirrellä käppyröitä

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.