Missio, Arvot, Strategia, Visio & Viestintä

03.10.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Missio, Arvot, Strategia, Visio & Viestintä

Sain äärimmäisen mieluisen tehtävän. Eräs asiakkaani kertoi kyllästyneensä eri toimittajien tapaan käyttää eri termejä ja oppeja asiakkaidensa liiketoiminnan kehittämisessä. Kertoi pyytäneensä jokaista piirtämän kuvan miten yrityksen fundamentit ja puhutut asiat liittyvät toisiinsa. Heureka-moment.

Mahtava tilanne. Juuri tästähän on kysymys. Aidon liiketoimintasubstanssin jalkauttamisesta arkeen eikä korkealentoisten suunnitelmien pyörittelystä. Kuinkahan moni yritys tälläkin hetkellä määrittelee itseään hengiltä saamatta mitään järkevää itsestään ulos?

Oma polkuni yritysmuotoilijaksi kulkee juuri myynnin, markkinoinnin ja mediaosaamisen kautta. Kasvoin konsultiksi yrittämällä viestiä yritysten hapuilevia strategioita. Jossain vaiheessa huomasin huonojen strategioiden olevan syypää yritysten surkeille viesteille. Avainviestien määrittely muodostui mahdottomaksi strategioiden ponnistaessa anaalista.

Näytä, älä väitä. Suomalaiset yritykset ovat ainakin vuosikymmenen määritelleet tehtäviä, visioita, arvolupauksia ja brändejä. Attribuutteja, sanalistoja ja yksittäisiä viestejä Amerikan oppien mukaan. Aivan kuten suuressa maailmasta pienessä härmässä. Aivan turhaan suurilta osin, sanoisin. Yksittäiset kehityshankkeet eivät johda yhtään mihinkään ilman täydellistä integraatiota yrityksen johtamisjärjestelmään.

Sain hyvän opetuksen vuosia sitten. Sanoin pörssiyrityksen toimitusjohtajalle vision vaativan päivittämistä. Oli vähän tunkkainen. Asiakas totesi ettei visiota voi muuttaa, koska yrityksen visio ei ole muuttumassa. Yritin oppia kerralla. Koko johtamisjärjestelmän käsitteineen on ponnistettava yritysten omistajien tahtotilasta eikä suunnittelutoimistojen pipopäistä.

Nyt joku siellä urveltaa, että yrityksen brändin, strategian ja viestien tulisi lähteä asiakkaista ja markkinasta. Väärin. Ei yleisö johda joukkuetta jääkiekossakaan. Lentokonetta ei voi kaapata kesken sovitun lennon. Yrityksen on suunniteltava sellaisia tuotteita ja palveluita, joita sillä on vara kannattavasti toteuttaa. Takaisin itse asiaan.

Oy yritys Ab toimii seuraavalla tavalla. Yrityksen omistajat valitsevat yritykselle hallituksen. Hallitus määrittelee yrityksen strategian. Strategiaa toteuttaa yrityksen toimitusjohtaja johtoryhmineen. Johtoryhmässä saattaa ja pitäisi istua yrityksen viestinnästä ja brändistä vastaava johtaja. Brändijohtajan tehtävä on tunnistaa ja kiteyttää yrityksen omistuksen missio. Miksi ollaan olemassa? Mikä on se tehtävä joka saa meidät tulemaan aamuisin töihin? Strategia on sotasuunnitelma mission toteuttamiseen. Voi olla että yrityksellä on selkeä visio, johon toiminta tähtää. Hyvä visio on johtamisen työkalu. Strategia tukee inspiroivaa visiota. Missio ja visio on osalle väestä vaikeaa erotella. Ehkäpä juuri siksi ei molempia välttämättä tarvita. Toisaalta hyvällä brändillä on kyky määritellä sekä yrityksen olemmassolon tehtävä että toiminnasta syntyvä merkitys.

Takaisin toimeksiantoon. Minulle tehtävä oli omassa maailmassani helppo. Missio synnyttää arvot joiden pohjalta yritys valitsee strategian. Strategian onnistuminen johtaa kohti yrityksen visiota. Yrityksen brändin ja viestinnän tehtävä on kommunikoida yrityksen strategiaa ja kilpailuetuja kiinnostavalla tavalla. Rakentaa yrityksen taseeseen aineetonta arvostusta. Maailmalla brändeillä on kyllä arvoa ihan taseissakin.

Käymme pienin askelin kohti kansainvälisempää Suomea ja globaalimpaa liiketoimintaympäristöä. Juuri kilpailun kiristyessä ammattimainen johtaminen korostuu. Liiketoiminnan opit tulevat pääosin rapakon takaa, jossa tarkat määrittelyt ja johtamismallit on tarvittu juuri kireän kilpailun takia. Suomessa olemme tuottaneet paperia ja puhelimia aika rauhassa. Se aika alkaa olla ohi. Hyvästä strategiasta ja johtamisjärjestelmästä tunnistaa hyvän johtajan. Lukemalla yrityksen esittelyt pystyy hyvin päättelemään onko yrityksen johto ajassa ja kartalla. Hyvä yritys osaa ja viestii itsensä kirkkaalla tarinalla. Siihen ei tarvita kuin lyhyehkö hissimatka.

Ai niin, se kuva on yksinkertaisettuna tässä.

Dia2

 

 

 

 

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Antti Haapakorva
2013-10-04 16:31:15

Hyvä Ville! Ainoastaan tätä jäin miettimään:
"Missio synnyttää arvot joiden pohjalta yritys valitsee strategian."
Minusta arvot ja missio eivät välttämättä muodosta keskenään jatkumoa niin, että ensin on toinen ja sitten vasta toinen. Mutta mielenkiintoinen näkökulma, pitääpä pureksia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville
2013-10-04 17:04:10

Samaa mieltä! Järjestys ei ratkaise vaan synerginen kokonaisuus.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marika Ristolainen
2014-01-17 11:41:11

Fantastinen kirjoitus. Tiiviissä tekstissä kaikki oleellinen asia! Tuon saman asian kun saisi vielä useamman organisaation johdon ja johtoryhmän sisäistämään ja toimimaan sen mukaisesti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

rookie
2015-02-15 08:31:15

Samaa mieltä, paitti jos lätkämatsiin ei tule katsojia tai koneeseen ei kukaan varaa paikkaa. Niin joku saattaa olla pielessä :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tuukka V
2014-07-07 15:57:09

Susta ei ikinä tule mitään jos käytät julkisesti sanaa anaali.

-Ole hyvä.

T

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.