Punkia älymystön tahtiin?

25.09.2013 | Kasvu | Ville Tolvanen

Sosiaaliseen mediaan on syytä suhtautua varauksella. Täydellinen eristäytyminen on lähinnä typerää ja ylireagointi epäammattimaista. Mahdollisuuksia ja uusia rajoja koetellaan joka päivä. Parhaimmillaan erityisesti #Twitter muodostaa ylivertaisen uutiskoneen ja loputtoman vaikutusmahdollisuuksien viidakon.

Suomalaisittain ehkä sosiaalisen median suurin päivä tähän mennessä oli aamu jolloin Nokian puhelimet myytiin. Muutamassa tunnissa saimme näkemyksiä myyneen, ostaneen, jättäneen, arvailleen ja loppuun asti uskoneiden osoitteista. Puolelta päivin asia oli hyvin pureskeltu ja tunteiden rinnalle alkoi tihkua niin analyysiä kuin taustojakin itse asiasta.

Twitter kuratoi erityisesti sunnuntain Hesarin loistavasti. Parhaat artikkelit kyllä tulevat läpi ja herättävät kiinnostusta. Kiinnostavimmat journalistit levittävät myös itse tuotoksiaan. Onhan se kiva kuulla Tuomakselta, mitä Enbuske ajattelee eikä vaeltaa maksumuurien taakse aviisia availemaan. Hienoa kun ajatukset kulkevat ihmisiltä toisille, eikä selluloosaputkesta parketeille.

Twitter on juuri nyt erinomaisen kiinnostava yhteisö. Parhaat taiturit tuottavat sanan miekalla kulttuuria, teräviä ajatuksia ja innostavia ideoita. Twitterissä kohtaavat emeritukset, ammattilaiset kuin tulevat idolitkin. Erityisesti sytyn itse, kun kohtaamme rohkeaa poikkitieteellistä keskustelua. Ikäluokat, ammatit, ajatukset ja ajattelijat kohtaavat. Herkullisia hetkiä hyvän ajattelun äärellä. Parhaita paloja haluaisin kutsua rohkeasti älymystön punkiksi.

Mielestäni on turha ajatella tulevatko kaikki suomalaiset Twitteriin. Suurin osa suomalaisista kyllä vihkiytyy ennemmin tai myöhemmin omiin sosiaalisiin medioihinsa. Twitter on tämän hetken juttu ja internetin vauhdilla löydämme jo hetken kuluttua parempaa. Jos et ollut aktiivinen twitterissä tuhat päivää sitten niin tuskin olet tuhannenkaan päivän kuluttua. Verkossa valtaa vaihtuu herkästi. Vaikuttajalle muutos tekee vauhdissa pysymisestä vaikeaa.

Verkossa vaikuttaa vaatii rohkeutta tunnistaa etteivät mielipiteet leimaa ihmistä. Olisi hassua kuvitella että ajatukset pysyisivät samoina vuosista toiseen. Olisin järkyttynyt jos ajattelisin vuosikymmenen kuluttua samoin kuin tänään. Toivon tietysti että joku ajatukseni jäisi elämäänkin ainakin omassa tekemisessäni.

Elämme nyt verkostojen, älykkäiden verkkojen ja digitalisoitumisen ensiaskelia jossa älymystö ymmärtää soittaa punkia. Toisinajattelijat, kehittäjät ja erimieliset saavat vihdoin areenansa yksisuuntaisten medioiden kyykätessä. Kannattaa pysyä kyydissä. Punkkareiden jälkeen tulevat massat, jotka muuttavat käyttäytymiselläään maailmaa. Olemalla aktiivinen alusta lähtien pääset mukaan myöhemmin nauramaan tämän päivän ajatuksille. Muistatko syksyn jolloin tehtiin Digitalist Network?

Virittäydymme #Digitalist Network tunnelmiin ja syksyn 2013 inspiroivaan NBForumiin jyväskylässä jossa vallitsee alkava jääkausi. Olkoon seminaari yhtä antoisa kuin edellisenäkin vuonna.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Vesa Vilenius
2013-09-25 19:07:38

Twitter on tosiaan hyvässä nosteessa sosiaalisen median torina ja vaihtoehtona Facebookille. Mielestäni nämä kanavat ja niiden käyttötarkoitus ovat kuitenkin sen verran erilaiset, että molemmille löytyy edelleen käyttäjäkuntansa. Twitterissä tosiaan kiehtoo erityisesti sen avoimuus ja verkottumismahdollisuudet, joka toisaalta karsii ne käyttäjät, jotka eivät halua täysin avoimesti toimia.

Itse olen katsonut Twitterin tärkeäksi kanavaksi erityisesti nyt aktiivisessa työnhakuvaiheessa. Rekrymediaksi se taipuu avoimuuden vuoksi loistavasti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Punkit pilkkaavat tällaista roskaa ensimmäisenä
2013-09-25 20:27:37

Ai tällaiset keskinäisen kehumisen lastentarhat ovat punkia! Pikemmin imbesillejä lastenlauluja.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jari Sutinen
2013-09-26 07:39:54

Ja tähän väliin The Tubes: "I Was A Punk Before You Were A Punk".

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marko Suomi
2013-09-26 08:23:42

"Mielestäni on turha ajatella tulevatko kaikki suomalaiset Twitteriin. "

Nimenomaan, varsinkin kun kyseessä on niinkin globaali palvelu. Todella pienellä satsauksella voi kuka tahansa katsoa onko joku hänen oman alansa aktiivinen asiantuntija Twitterissä (mistä päin maailmaa tahansa), ja seurata juttuja ja jopa kysyä jotain suoraan.

Voisi kysyä että mitä järkeä olla tekemättä näin? Ja vaikka näin tekisi, ei se tarkoita mustavalkoisesti että ei enää koskaan saisi lukea sitä rakasta sanomalehteä painettuna (ainakin niin kauan kuin niitä vielä painetaan) :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-09-29 02:14:14

oletkin marko muuten merkittävän muutoksen mietteissä. ovatko tulevaisuuden kollegiaaliset ammatilaisverkostot globaaleja? millainen on asiantuntijamarkkinoiden kilpailutilanne. otanko sittenkin mainostoimiston tukholmasta vai bangaloresta? palaamme tähän. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.