Rakkaus

09.11.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Rakkaus

En oikein ymmärrä mitä yrityksissä, mainostoimistoissa ja mediatoimistoissa ajatellaan modernista markkinoinnista. Tekisi mieleni kysyä. Mediakenttä muuttuu niin nopeasti. Mitä jos aidosti ryhdyttäisiin pohtimaan segmentointia, kohderyhmiä, vaikuttamista ja vaikutuksia? Mittareita, tuloksia ja liiketoimintaa. Tervetuloa kauan odotettu liiketoiminta-ajattelu!

Brändit tarvitsevat sisältöjä. Rajapintoja asiakaskohtaamisiin. Tiedän, että on paljon helpompaa ja kivempaa tehdä mainoksia ja pamautella mediapaketteja tähtitaivaalle, mutta mitä tekemistä sillä on brändinrakentamisen kanssa? Brändihän on suhde? Mielikuva, ajatus, tunnetta. Miten mainoskatkot rakentavat tunteita? Eihän niitä edes näe Netflixissä.

Pohdin vuosia sitten ajatusta TrueLove -konseptista. Speakersforum listaa hyvät puhujat, TrueLove voisi rekisteröidä brändien faneja. Kari Hotakainen on tunnetusti suhteessa Alfa Romeon kanssa, eikö Hotakaisen esimerkkiä, tai jopa käyttämistä kannattaisi pohtia myynnin edistämisessä? Vähintäänkin firman pikkujouluissa? Jos Arvi Lind suostuisi lausumaan Nissan Primeran puolesta, arvaisin monenkin myöntyvän juuri tuolle ostokselle. Maailma on täynnä henkilöitä jotka ”liputtavat” itsensä, brändin ja hyväntekeväisyyden puolesta. Miksi Suomessa ainoastaan taitoluistelija tai kokki toimii asian edistäjänä? Onhan noita muitakin auktoriteettejä?

Miksi Suomessa vaikutetaan kökkötraktoreilla? Mainosluomuksilla, joista ei jää paljon kerrottavaa kavereille. Tiedän, että digiaika muuttaa asetelmia, mutta lähes jokainen asiakas on nyt koneella, puhelimen tai tietokoneen päässä, palveltavissa. Kolmen vuoden kuluttua ovat loputkin. Olisiko korkea aika digitalisoitua? Mitä jos etsisit omaa ryhmääsi verkosta? Tykkääjistä faneja, faneista asiakkaita ja fanien kautta uusia asiakkaita? Älä mene naamakirjaan toisten tantereille, vaan luo itsestäsi media. Ei se ni-in vaikeaa ole. Olisiko aika rakentaa jotakin asiallista ja lopettaa asiaton örvellys? Arvaan markkinointitätien kiristelevän hampaitaan ja mainossetien kiroilevan tälläistä oikomista.

Ketään ei varmasti kiinnosta omat mieltymykseni brändeihin, mutta päätin kuitenkin kirjata ne. Ihan vaan hyvin vuoksi. Pitäkää typerät mainoksenne, brändin rakentamiseen tarvitaan paljon enemmän. Ja Villen lista löytyy tästä.

Vain luusereiden on pakko mainostaa. Brändit elävät ilmankin.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne Nyyssönen
2012-11-09 21:57:31

Hyvää pohdintaa Ville! Onko meidät sukupolvesta toiseen tasapäistetty niin pahasti, että kukaan ei uskalla olla oikeasti erilainen kuin kaikki muut? Ollaan yhtä harmaita kuin vieruskaverit, ettei vaan kukaan huomaisi. Vahva brändi tarvitsee tueksi tarinan, joka kerrotaan niin, että sen emotionaalinen koukku saa asiakkaat rakastumaan brändiin. Kuinka monta hienoa tarinaa suomalaisten yritysten taustalla on, jotka on jäänyt kertomatta? Brändi on myös kaikki ne kokemukset, joita meillä on yritysten kanssa. Kuinka moni yritys pystyy tuottamaan joka kerta positiivisen brändikokemuksen?

Moni yritys ja yrittäjä voisi istua alas kynän ja paperin kera, ja miettiä miksi me olemme olemassa ja kuka me ollaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Eija
2012-11-10 22:51:24

Loistava kirjoitus. Itse työskentelen eräässä "ei nyt hyvä brändisessä valtion virastossa", mutta jaksan uskoa siihen, että juuri tarinoiden ja vaikka yhden ihmisen työn kautta brändin tekeminen voisi nostattaa myös valtion virastoja brändäämiseen-vai voiko? Mitä ajattelet siitä ,kuulun brändi ja julkisen hallinnon toimipisteet mitenkään yhteen?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jarno Peltoniemi (@jarnopeltoniemi)
2012-12-07 08:55:22

Luin tuon listan brändeistä, joista pidät. Yhdelläkään noista mainonta, oma media tai some-kohkaaminen ei ole luonut kuvaa kyseisestä brändistä. Apple on varmastikin yksi puhutuimmista brändeistä, vaikka heiltä ei tule minkäänlaisia keskustelunavauksia someen.

Kaikki nuo brändit taitavat keskittyä tekemään omaa, kovaa juttuansa ja tekevät sen erinomaisesti. "En tajua miksi merkki mainostaa yhtään mitään" osuu jokaiselle tämän kaltaiselle tekijälle. Mainonnan budjetin voisi käyttää paremmin investoimalla palvelukokemuksen kehittämiseen entisestään.

Digitalisoituminen tarjoaa huikeat mahdollisuudet rakentaa kokemusta ydintuotteen ympärille täysin uusilla tavoilla. Moleskinen Evernote-yhteistyö on yksi askel tähän suuntaan, vaikka ei välttämättä olekaan läpimurto.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-12-07 17:11:28

aivan oikein! hyvä analyysi ja kiitos osallistumisestasi! lisää!!!!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.