Liiketoiminta 2020: Juppipankki vie rusinat pullasta

28.11.2011 | Liiketoiminnan kasvattaminen | Ville Tolvanen

Liiketoiminta 2020: Juppipankki vie rusinat pullasta

Miksi kaikki pankit ovat samanlaisia? Jos haluaisin siirtää massiivisen velkani jonnekin, mitä olisi tarjolla? Sampo viihdyttää iphonella, Osuuspankki kyselee salavarakkuutta, Nordeaa en nyt juuri muista, Aktia mainostaa pikkukakkosta ja muut katoavat kohinaan. Eikö kilpailu toimi ollenkaan? Meneekö pankeilla liian hyvin?

Finanssiala on kuumeisesti lisännyt uusia palveluita ja palvelukanavia vuosikymmenen aikana. Toki konttoreja ja pankkiautomaatteja on riisuttu mutta 80-luvun uutuuden finanssitavaratalon jälkeen on tullut lähinnä wannabe -tavarataloja ja uusia tuotteita. Luulisi jatkuvan tuotteiden ja palvelukanavien rakentamisen syövän katteita. Vanhaa ja uutta. Menevatköhän ne edes kaupaksi? Ei ainakaan kaikilla.

Jokaisen pankkiirin toiveasiakas pitäisi olla ns. hybridi-asiakas. Velkaa, säästöjä, sijoituksia ja vakuutuksia. Hyvät katteet kaikista tuotteista. Keskittäminen on enemmän pankin kuin asiakkaan etu. Nuuka kuluttaja optimoi raha-asiansa sinne missä se on halvinta. S-pankkiin, ilmaiskortteihin jne. Ei maksa turhasta. saituri.org

Kuka tekisi kansalaisen yksityispankin, sellaisen juppipankin? Pankin joka veisi parhaat asiakkaat päältä paremmalla palvelulla? FIM? Taaleritehdas? Evli? Pankki kotitaloudelle jossa on jo Audi ja valkoinen omakotitalo.  Mitä rakentamiseen oikeasti tarvittaisiin? Asiakastuki ”yourmaninindia”  https://www.yourmaninindia.com/ tyyliin (riittää että joku vastaa), hyvät luottokortit ja vähän eksoottisemmat sijoitustuotteet kuten pörssiyhtiöiden velkapaperit. Hyvin toimeentulevat vivuttavat velalla, sijoittavat ja kuluttavat ahkerasti. He haluavat mielikuvan että heitä palvellaan mutteivät asioida pankin kanssa. Sähköposti saa riittää ja ehkä tapaaminen ”meklarin” kanssa kerran tai kaksi vuodessa. Ehkäpä olisi mukava päästä pankin sponsoroimille glögeille.

Nykyiset pankit tarjovat kaikkea kaikille ja kuvittelevat ettei kukaan jaksa erikoistua. Aloitakaa pohtiminen alusta ja laskekaa mitä aidosti menestyvän pankkitoiminnan pyörittäminen halvimmillaan maksaa vuonna 2012. Unohtakaa pankkilaisuus ja ajatelkaa pankkia palveluyrityksenä. Tarjotaan sitä mitä vaativa kuluttaja haluaa, paketoidaan tuotteet palvelutasosopimuksiksi ja brändätään niin että maistuu. Jos jokaiselle menestyjälle löytyy sopiva bemari, vene ja kivitalo niin miksei pankkikin? Platinakerhoon on aina tungosta jota voi ovelasti kiertää antamalla ymmärtää mutta ei turhaan antamalla tavallista enempää.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Topi Tajakka
2011-12-16 10:51:20

Ville, tervetuloa Sampo Pankin Private Bankingin asiakkaaksi. Löytyy kaikki edellä esittämäsi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2011-12-16 17:39:35

Kiitos. sehän olisi mukavaa ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heikki H.
2011-12-29 12:18:26

OP on kehitellyt joitakin hyviä verkkopankkijuttuja, kuten Oma talous -palvelun, joka tosin on jäänyt sikäläisen tyylin mukaan viimeistelemättä ja markkinoimatta. iPhone-sovellus toimii ihan kohtuullisesti. OP ampuu omaan nilkkaansa siinä, että asiakkaan tilanteen kartoitus ja palveleminen on satunnaista: välillä toimitaan jopa kiitettävän oma-aloitteisesti, välillä pallo hukkuu kokonaan.

Mitään en asiasta varsinaisesti tiedä, mutta olen ymmärtänyt, että ainakin Sampo kustomoisi tarvittaessa hyvinkin pitkälle asiakkaan mukaan. Olen kuunnellut erään heidän edustajansa mainospuheita.

Mitä sijoituspalveluihin tulee, ilmeisesti ainakin Alexandria pyrkii myymään muiden tuotteista kasattuja palveluja sen mukaan, mikä ketäkin sattuu kiinnostamaan. Tästäkään ei omakohtaisia kokemuksia, mutta sopii "rusinat pullasta" -otsikkoon.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2011-12-30 08:19:12

Moi, hyvää asiaa. Itse olen miettinyt tosissani miksei mulle myydä mitään. Pankki ei koskaan soita, ei lähetä postia tai ainakaan relevanttia. Sama pätee operaattoreihin ja maksu-tv palveluihin. Tilaajille ei myydä mitään....

Tuotantolähtöisyys rules.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.