Kotiteollisuus näyttää latua

26.11.2011 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kotiteollisuus näyttää latua

Pohdin yksinkertaista menestysreseptiä kasvun rakentajalle. Mitä yhdistäviä menestystekijöitä eri yrityksistä löytyy? Voiko menestystä monistaa? Mitä se todellisuudessa vaatii?

Ensimmäisenä varoitus. Suurin osa suomalaisista menestystarinoista perustuu markkinakasvun valloittamiseen. Jotkut onnistuvat voittamaan jopa luonnollista kasvua enemmän asiakkaita ja markkinaosuuksia. On sankarillista onnistua siinäkin. Kasvumarkkinoita vain on harvassa. Kone lienee tämän hetken suurin suomalainen menestystarina. Koneen markkina on kasvanut ja kasvaa edelleen. Taloja rakennetaan, hissejä enemmän ja enemmän. Kohta myös kolmanteen maailmaan. http://www.elevatorbooks.com/Content/Site108/ProductContent/WorldReport2013_00000000680.pdf

Myös Nokian menestystä siivitti markkinakasvu. Mehiläinen, Terveystalo ja muut hyvinvoinnin yritykset ovat onnistuneet kapitalisoimaan merkittävän markkinakasvun. Hieno suoritus sekin. http://www.poliklinikka.fi/?page=1497210&id=6545628

Miten toimia markkinoilla joilla on ylitarjontaa? http://www.ifpi.fi/ Rock-bändejä, rakennusliikkeitä, mainostoimistoja ja filmiyhtiöitä on yli tarpeen. Voi olla että myös pankkeja ja vakuutusyhtiöitä on turhan monta. Lentoyhtiöidenkin määrä harvenee.

Tutkitaan lempiaihettani bändejä ja otetaan esimerkiksi jokin todella sattuman näköinen yhtye. Löytyykö siitä menestysreseptin tunnusmerkit? Valitaan Kotiteollisuus. www.kotiteollisuus.com  Letkautus kuuluu että yhtye on tehnyt 163 kertaa saman kappaleen. 15 vuotta ja samaa tuttua räimettä. Vain mahat ovat kasvaneet.

Miten Kotiteollisuus brändi toimii? Samalla tavalla kuten kaikkien menestystä janoavien pitäisi. Monien menestystarinoiden liikeidean syntyä on vaikea tunnistaa. Onko se syntynyt vahingossa vai tarkoituksella? Kotiteollisuus teki läpimurtonsa Helvetistä Itään albumilla joka myös palkittiin ansioistaan vuonna 2004. Onko Kotiteollisuus keski-ikäisten miesten vahingossa syntynyt uunotarina vai järjestelmällisesti rakennettu brändi? Luonnollisesti kaikki näyttää sattumalta, onnistumisilta ja onnenkantamoiselta. Menestys näyttää aina helpolta ulkopuolelta.

Kotiteollisuuden liikeidea on yksinkertaiset ja tarttuvat rock-iskelmät. Vaikka niitä kuinka vihaisi ne ovat tunnistettavia, mukaansatempaavia ja miehekkäitä. Primitiivisiä. Aivan kuten Eppujen, J. Karjalaisen ja Juha Tapionkin kappaleet. Artistin tunnistaa heti. Yrityksen tuote ja tuotanto on siis yhdenmukaista, tunnistettavaa ja sopivalla tavalla omaperäistä. Hyvin brändin periaatteet toteutuvat.

Omaperäisyyttä Kotiteollisuuden tekemiseen tuo peikkomainen ulkoasu, julkinen vittuilu ja fanien solvaaminen sekä laskelmoidun röyhkeä käytös. Olemalla humalainen apina suomalainen mies saa luvan laulaa toivosta, pelastuksesta, armosta ja rakkaudesta. Ja kansa hoilaa mukana. Hyvin tuotettua viihdettä. Kuten kaikki menestysbrändit, ne ovat ristiriitaisia ja jakaantuvat vihaajiin ja rakastajiin. Hynynen on Suomen Berlusconi.

Kotiteollisuus niminen yritys on julkaissut 11 levyä musiikkia, tuhansia keikkoja(?) omaa Nosori – lehteä, ylläpitää verkkosivustoa ja youtube- kanavaa. Yhtiön videoita on katsottu satojatuhansia kertoja ja sillä on 45600 Facebook – fania. Kotiteollisuus on moderni mediayritys. Tällainen tuotanto ei ole sattumaa, eikä se synny viinahöyryissä. Menestystä ja onnistumista on todella haluttava. Voin kuvitella kappaleen 164 tekemisen olevan vaikeaa. Lähes jokainen albumi on kovan työn tuloksena noussut Suomen listojen huipulle. Yllättävää?

Kuinka moni musiikista haaveileva oivaltaa ammatin olevan todellisuudessa väsymätöntä mediayrityksen pyöritystä.

Miten liiketoiminta pyörii?

Samoin kuin millä tahansa yrityksellä. Kotiteollisuudella on ehkä 5000 avainasiakasta. He ovat suosittelijoita, A –asiakkaita jotka todella pitävät yrityksestä. Nämä fanaatikot varmistavat kavereidensa kanssa että maakuntien pitseriaankin löytyy porukkaa keikalle. Yrityksen pääliiketoimintaan. Keikkoja yritys soittanee noin sata vuodessa. Siihen matkat päälle tarkoittaa että liikkeellä kioski on yli 200 päivää vuodessa. Ympäri vuoden. Lähde itse vanhalla bussilla Helsingistä Leville. Laske keskinopeudeksi 50 kmh niin tiedät montako päivää kestää perille.

Yrityksen kanta-asiakkaat ovat toiminnan tärkein voimavara. He ostavat vähäisen levymyynnin joka ei ole varsinaista liiketoimintaa, ja oheistuotteet joiden rooli kasvaa koko ajan. Siksi yrityksen ilmekin uudistuu jokaiseen levysesonkiin. Uudet paidat ja muut tavarat tulevat myyntiin. Jokaisella kanta-asiakkaalla, jotka myös varmistavat että yhtiön uudet julkaisut saavat huomiota on kymmenen kaveria jotka ovat myös asiakkaita. He ostavat yhtiön tuotteita satunnaisesti ja tukevat siten liiketoimintaa.

Yhtiö markkinoi itseään ja toimintaansa jatkuvasti eri kanavissa. Digitalisoitumisen kautta myös KT on siirtynyt mainonnasta omiin kanaviinsa. Videoita, Videoblogi, lehtijuttuja ja huomiota herättäviä piereskelyjä radiossa ja aamutelevisiossa. Ei liikaa ettei kyllästy mutta joka kevät ennen festarikautta tulee Hynynenkin julkisuuteen kevään varmuudella. Pakko myydä että on leipää perheelle. Faneista pidetään huolta myös silloin kun ei olla tien päällä. Pidetään huolta että on jotain mihin tarttua. Pidetään brändi hengissä tuotantotaukojen aikana ja varotaan yliviljelyä. Jos festareilla näkyy liikaa KT –paitoja, on loppu lähellä. Käy kuin burberrylle kaulahuivivimman jälkeen. www.burberry.com

Eli mistä on Kotiteollisuus tehty? Halu menestyä on pannut yrittämään riittävästi että musiikki koskettaa. Liikeidea on kiertää maan kaikki pitseriat kerran vuodessa. Kiertuetta tuetaan julkaisuilla, markkinoinnilla, julkisuudella ja promootoilla omissa kanavissa. Samaa kaavaa versioidaan joka vuosi siten että se kuullostaa sekä tutulta että tuoreelta. Asiakkaista pidetään huolta, liian suuria muutoksia ei tehdä ja varmistetaan että yritys saa uusia nuoria asiakkaita. Suomalaisellekkin nuorelle kannattaa puhua viinasta ja seksistä. Onko mitään muuta mikä myisi paremmin? Näin toimii myös Diesel http://www.diesel.com/  Kovan ulkokuoren varjolla voidaan myydä herkkiäkin runoja ja teemoitella kuolemanpelkoa, masennusta ja kaihoa. Nekin hyviä ideoita kasvuikäisille.

Jokaisen yrityksen tehtävä on luoda asiakassuhteita, ylläpitää niitä ja kasvaa markkinoiden mukana. Sisällöllisesti ja toiminnallisesti. Paikallaan seisovat yritykset, joilla ei ole tunnistettavaa kilpailuetua, toimintamallia ja markkinointia ovat hetken tähtiä. Ajan keikkabussi ajaa ohi eikä satoon jää mitään korjattavaa. Ammattimaisuus erottelee yhä jyvät akanoista. Eikä sinnepäin tuota yhtään mitään omistajille.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2011-11-26 13:15:36

hynysestä, ammattimaisuudesta & keski-iästä.

http://www.esaimaa.fi/Online/2011/11/11/Jouni+Hynynen+juoksee+enemm%C3%A4n+ja+juo+v%C3%A4hemm%C3%A4n/2011112396653/4

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2011-12-02 18:25:47

juttua haukutaan asiallisesti täällä! kiitos siitä.

http://areena.yle.fi/audio/1322668884480?ns_campaign=social-media&ns_mchannel=facebook&ns_source=like&ns_fee=0&cmpid=yes

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-01-05 14:09:08

Kotiteollisuus Oy tulos

http://www.voice.fi/uutiset/musiikki/kotiteollisuus-yhtye-teki-yli-100-000-euron-tappiot/1/26818

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-01-18 12:46:29

Raskaat veet vuoden radiobiisi https://www.facebook.com/Kotiteollisuus

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lauri Korjus
2013-01-20 15:58:01

Hyvä teksti. Kotiteollisuus on tarkkaan harkittu brändi ja Hynynen paras mahdollinen kansipoika. Toisaalta voi olla niinkin että brändi on rakennettu Hynysen ympärille ja Hynynen kasvanut oman brändinsä kanssa. Sopivasti kyynisen ulkokuoren alta löytyy kuitenkin se tavallinen punainen tupa ja perunamaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-20 16:39:36

Luulen että Hynynen on kasvanut roolin mukana. Eli sattuman ja onnistumisten kautta aika harkittuun "ärsyttämiseen." Hyvää työtä mm. Vain elämää -episodin kanssa. Verotulot taisivat olla 2-300 000 tuhatta viime vuonna eli Suomen rock-eliittiä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.