Kunnianhimo

24.07.2021 | Kasvu | Ville Tolvanen

Kunnianhimo

Olen pohdiskellut kesän aikana vaikeaa käsitettä kunnianhimo. Tekisi mieli kirjoittaa hankaluus vielä erikseen. Ajatus sisältää kaksi suomalaisille vaikeaa käsitettä kunnia ja himo. Yhdistettynä ne luovat ajattelemisen arvoisen ajatuksen.

Sanakirja tarjoaa apua kunnianhimon ymmärtämiseen. ”Kunnianhimo on vahva halu tehdä tai saavuttaa jotain. Tyypillisesti jotain, mikä vaatii päättäväisyyttä ja kovaa työtä.” No siitä on apua. Kunnianhimo on siis motivaation ja tavoitteellisuuden sukulainen.

Olen pohtinut kunniaa ja himoa omalta osaltani. Onko minulla kunnianhimoa? Mihin se kohdistuu? Miksi haluan tavoitella ja saavuttaa jotain. Hankalia asioita, joissa mieli ja tunteet tuntuvat kulkevan ajattelun ja päätösten edellä. Mietin miksi ja miten kunnianhimo vois roihahtaa siten, että se olisi hyödyllistä jatkossakin.

Olen oppinut, ettei kannata yrittää mitään, mitä ei ole valmis toistamaan tuhansia kertoja. Muuten käy kuten tammikuisissa harjoituksissa kuntosaleissa. Harrastuksista tulee harrastuksia ja aito, tavoitteellinen tekeminen vaatii omistautumista, paneutumista ja sisua saavuttaa tuloksia.

Kunnianhimon tasoa voi testailla kesäisissä itsetutkiskeluissa. Mitä haluaisin niin paljon, että olisin valmis luopumaan muista asioista, mihin löydän heti tavoitteet ja tähtipolun ja mitä olen valmis tekemään tuhansia tai kymmeniä tuhansia kertoja. Missä haluaisin olla kolmen tai viiden vuoden kuluttua.

Kunnianhimo elää ja muuttuu elämän matkan varrella. Saavutusten ja kokemusten kautta aiemmin tärkeistä asioista tulee merkityksettömiä ja tilalle syntyy himoa uuteen kunniaan. Iän myötä tavoitteista ja unelmista taitaa tulla myös hieman itsekkäämpiä. Itselle näyttäminen on yleisöä tärkeämpää.

Loman lopulla on hyvä hetki laittaa kunnia ja himo järjestykseen, miettiä löytyykö sitä, antaa sen vähän riivata saunan lauteilla tai veden helliessä koko kehoa. Samalla voi ottaa etäisyyttä omaan tekemiseen ja miettiä, kuinka tavoitteellista tekeminen on ja syntyykö toivottuja tuloksia. Lopuksi voi miettiä vielä, onko joku, jonka himo nousisi muun yläpuolelle. Samalla tulee valmisteltua mieli kohti ihanaa syksyä ja hemmetin pitkää talvea.

Lue myös: https://www.villetolvanen.com/2021/07/16/tuloksellinen-tekeminen/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.