Tuloksellinen tekeminen

16.07.2021 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Tuloksellinen tekeminen

Yksi aiheista, joita minua on pyydetty mentoroimaan tai sparraamaan on tuloksellinen tekeminen. Eli miten kunnianhimoiset omistajat, yrittäjät ja johtajat saavuttavat unelmiaan ja tavoitteitaan. Vahingossa onnistuminen on vaikea laji. Siksi täytyy valita visio, suunta, fokus, muutokset ja purkaa ne tavoitteiksi ja etapeiksi. Yksinkertaista? Kuulostaa helpommalta kuin on.

Harva meistä osaa toteuttaa omia viisauksiaan.

Näin teet mitä haluat ja synnytät tuloksellista tekemistä:

  1. Visio. Hyvä visio on sananmukaisesti innostava harhakuva huomisen tilanteesta. Sopiva aikajakso on kolme vai viisi vuotta. Kannustan ”hulluihin” ja epäuskottaviin visioihin. Vision on oltava haluttava ja tekemisen mahdottoman rajoilla. Voit harjoitella vision luomista pohtimalla vaikkapa ”Vuoden 2023 joulukuussa olen X, teen Y ja elän Z.” Olen luomassa itselleni juuri visiota vuoden 2025 loppuun. Se on niin vaativa, että järkeni kieltää sen ajattelun. Toisaalta se on tehtävissä ja haluttavaa, joten haluan ruokkia mieltäni hyvällä visiolla.
  2. Määrälliset ja laadulliset tavoitteet. Mitä vision toteutuminen tarkoittaa käytännössä? Liikevaihtona, tuloksena, varallisuutena, asemana, yritystoiminnan kokona, alueena ja suuntana? Vision voi ymmärtää vasta kun se on purettu ymmärrettäviksi tavoitteiksi. Samalla syntyy kuvaa siitä, mitä on aloitettava, mihin on investoitava, mitä on lopetettava ja mihin kaiken energian ja ajankäyttö suunnattava.
  3. Toimintasuunnitelmat. Menestys on marathon. Eikä navigointi maaliin taida onnistua vahingossa. Siksi tavoitteiden syntyminen on syytä purkaa vaikkapa kolmen vuoden toimintasuunnitelmaksi. Mitä pitää aloittaa nyt, että puolen vuoden päästä olen tuolla, vuoden päästä siinä ja lopulta tuolla. Valintojen tekeminen, oman toiminnan suuntaaminen ja kova yrittäminen auttavat tavoitteiden saavuttamisessa. Samalla ymmärretään mistä on luovuttava, mikä ei ole tavoitteiden mukaista tekemistä ja löydetään fokus arjen ajamiseen. Esimerkiksi kolmen vuoden suunnitelma on purettava vuosiin, sitten neljänneksiin ja lopulta kuukausiin. Ensimmäinen vuosi tarkemmin, seuraavat mittareiden tasolla.
  4. Kuukausi- ja viikkosuunnitelmat. Hyvät määrälliset ja laadulliset tavoitteet purkautuvat lopulta kuukausi- ja viikkotavoitteisiin. Motivoitunut ihminen on  lähes pysäyttämätön. On ymmärrettävä elokuun tavoitteet ja löydettävä tekemiselle aika kalenterista. Hyvä viikko alkaa sunnuntaina tunnin viikkosuunnitelmalla ja päättyy perjantain palkitsemiseen. Vaadi itseltäsi puheiden ja unelmien mukaista toimintaa. Älä selittele ja vertaa tekemistäsi tavoitteisiin. Jos missaat kuukauden, saat tuskin tavoitetta kiinni seuraavan kuun aikana.
  5. Mittarit. Tavoitteet on purettava toimintasuunnitelman kautta mittareihin.  Aivan kuten urheilussa. Määrät, suunta ja laatu. Jos haluat kasvattaa liiketoimintaa, on myyntityö tehtävä ajoissa ja kunnolla. Ajattele, että kohtalosi on omissa käsissäsi. Isot unelmat vaativat myös rahoitusta ja sen hankkiminen täytyy olla osa suunnitelmaasi. Huomaat, että tekemistä ja ylämäkeä on paljon, tee se siis kunnolla.
  6. Välietapit. Tarvitset lomia, lepoa ja irtautumista tavoitteistasi. Suunnittele siis lomat ja oma sekä perheen laatuaika suunnitelman yläpuolelle. Jaksat vaikkapa 16 viikkoa, kun tiedät että välietapilla odottaa unelmien loma tai viikonloppu haluamasi paikassa. Ruoki itseäsi ja mieti mikä sinua ruokkii – muista tehdä asioita, joista tulee hyvä mieli. Onnistut unelmissasi vain, jos sen palkinnot voittavat mielessäsi työn tekemisen.
  7. Palkinnot. Mieti miten palkitset itseäsi viikottain, kuukausittain, vuosittain jne. Anna itsellesi osa palkinnoista matkan varrella, äläkä ole turhan ankara. Jos oikeasti saat positiivisen kierteen tekemiseesi, arjen myötätuuli ja markkinat auttavat matkalla.
  8. Dokumentointi. Luo itsellesi tapa pyörittää edellistä ja arjen rutiineja. Suosin BuJo (bullet -journal) mallia, mutta olen itse käyttänyt Moleskineä, Evernotea ja exceliä. Itselleni numerot excelissä ja muut muistikirjoissa toimii hyvin.

Tuloksellisen tekemisen malli lainaa huippu-urheilusta, projektijohtamisesta, self-help oppaista ja omasta päästäsi. Siksi on tärkeää, että oma systeemisi sisältää em. asiat mutta näyttää ja tuntuu omalta. Mallihan on sinua varten. Jos tuntuu monimutkaiselta, niin mieti miksi asiaa vastustat? Haluatko vielä harhailla pimeässä ilman tavoitteita ja sen mukaista tekemistä? Mieti miksi odotat maailmalta enemmän, saatat vinkua parempaa tekemistä, mutta teet jotain aivan muuta kuin sinun tulisi olla tekemässä.

Paras päivä aloittaa tuloksellinen tekeminen on sitoutua siihen tänään, toiseksi paras päivä huomenna. Harrastuksista tulee harrastuksia ja ammattimainen tekeminen tarvitsee ammattimaisen sitoutumisen.

Miten malli on auttanut itseäni? 2005 lähdin TBWA:lta ja perustin oman suunnittelutoimiston. Viisi vuotta myöhemmin Terve Media, Verkossa Media ja Darwin muodostivat 10 MEur konsernin. 2010 päätin asua maalla ja hankkia asiakkaani verkosta blogaamalla jne. Vuonna 2016 henkilökohtainen liikevaihtoni oli 600T ja tulos 400T. 2012 aloitin Digitalist -yhteisön, jonka brändin ja tapahtumaliiketoiminnan möin 2017 pörssiyhtiölle. 2019 muutin Italiaan ja ryhdyin hallitustyön ammattilaiseksi. Vuonna 2021 määrittelen seuraavaa tavoitetta vuodelle 2025, joka tänään kuulostaa hullulta, mahdottomalta ja pelottavalta.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.