Asiantuntijasta yrittäjäksi

14.02.2021 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Asiantuntijasta yrittäjäksi

Tiedän monen asiantuntijan pohtivan liiketoiminnan perustamista oman osaamisen ympärille. Niin minäkin tein 2005, 2010, jne. Vapaus, oma päätöksenteko ja yrittämisen moninaisuus kiehtovat. Ohessa omat ajatukseni asian onnistumisesta:

  1. Ensimmäisenä on ymmärrettävä, että yrittäjä tekee aina työntekijää ”pidemmän polun” työssä. Oma osaaminen on markkinoitava, tuoteistettava, myytävä, toimitettava, laskutettava ja asiakkuuksistakin on syytä pitää huolta. Yhden hengen yritykselläkin on kaikki oikean yrityksen toiminnot.
  2. Toisena asiana, ensimmäinen kohta ymmärrettynä, on keskityttävä olennaiseen. Aika monessa asiantuntijaliiketoiminnassa työn hankkiminen on vaikeampaa kuin sen tekeminen. Siksi asiantuntijayrittäjän on ulkoistetettava kaikki mahdollinen ja keskityttävä työn hankkimiseen ja toimittamiseen.
  3. Oman työn johtaminen on menestyksen salaisuus. Mieti mitä sinun pitäisi olla tekemässä, teetkö oikeita asioita ja yritätkö asioita oikealla tavalla. Hanki apua, mentoreita, sparraajia, yleisöjä ja kaikkea mahdollista matkasi tukemiseen. Moni meistä on omalle arvolleen sokea ja siksi on syytä pohtia, mitkä ne asiakkaan mielessä oikeat asiat ovat.  Aika moni myös harhautuu itselle luonnolliseen rooliin tuotteistamaan tai tekemään verkkosivuja. Älä tee sitä, mikä on sinulle luontaista, vaan sitä mitä onnistuminen vaatii.
  4. Aika on rahaa. Siksi vapaudelta maistuva yrittäjyys on usein enemmän työtä kuin koskaan aikaisemmin. Siksi menetetty aika maksaa ja ajankäyttö joko tuo rahaa tai jättää tienaamatta. Parturin kesäloma on kallis kun jää tulovirta saamatta, vuokatuolista voi tulla kuluja ja lomailukin maksaa…
  5. Verkostoidu. Löydä paljon ja erilaisia solmukohtia, jotka mahdollisesti markkinoivat osaamistasi. Mieti osana ajankäyttöä, miten saat niistä eniten irti lojumatta turhissa tapaamisissa ja tapahtumissa. Jokainen meistä osaa huijata ja sanoa ”tekevänsä toista tärkeää työtä” kun pitäisi olla myymässä tai hankkimassa asiakkaita. Ole itsellesi ankara sopivalla tavalla.

Asiantuntijayrittäjyys onnistunee, kun on kiinnostunut oman osaamisen lisäksi sen siirtämisestä asiakkaiden arvoksi. Alustana on syytä olla hyvä liiketoimintasuunitelma tavoitteineen, keinoineen ja mittareineen. Suunnitelmasta tulee totta, kun sitä johdetaan vuosisuunnitelmalla, joka sisältää tilikauden, kuukauden ja viikon tavoitteet. Sitten on lupa tehdä sitä, mistä ”ikigai” muodostuu.

Rakenna unelmistasi totta, mutta tee se ammattilaisen tyylillä ja työkaluilla!

Lue myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.