Apinajohtaja 2

08.12.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Apinajohtaja 2

Syksyn eniten palautetta, keskustelua ja kiinnostusta herättänyt tekstini oli Apinajohtaja. Siinä pohdin ääneen myös omaa riittämättömyyttäni johtajana. Joskus tunteet saavat vallan ja homma menee huutamiseksi. Ei ole tämän päivän johtamista, eikä miellyttävä piirre yhdessäkään ihmisessä.

Mikä tekee ihmisestä apinamaisen johtamisen? Ainahan se on huutajan oma riittämättömyys, kyvyttömyys ottaa vastaan palautetta ja heikot keskustelutaidot, joka siellä kirkuu. Tunteet tulevat esiin, kun vastaanottokyky ylittyy. Osalla meistä itsehillinnän taito on käsittämättömän matalalla tasolla vielä keski-iällä. Apinajohtajan mielestä kaikki muut ovat väärässä, keskustelukin pielessä ja tulosten arviointi epäreilua.

Kehittäminen on jatkuvaa dialogia

Johtajan kannattaa verrata itseään politikkoon ja miettiä kuinka paljon kuraa, vihaa ja erimielisyyttä aaltoilee vaikuttajan arjessa. Silti politiikan ammattilaiset osaavat pitää tunteensa irti tekemisestä. Tai ainakin pyrkivät piilottamaan turhautumiseen liittyvä tunteensa. Aina sekään ei onnistu ja inhimillistä sekin on.

Apinajohtaja ei kestä oman työnsä arviointi, toimintaympäristön haastamista, eikä erilaisia näkökulmia. Huutoetäisyydelle päätyvät kaikki reviirille astuvat. Tämä romahduttaa johtajan arvostuksen ja tekee johtamisesta haastavaa. Kuvitelma omasta asemasta ja siitä johtamisesta on tämän päivän yhteiskunnassa aika vaikea. Johtajan on saavutettava arvostus, luottamus ja omata hyvät viestintätaidot.

Kasvaako meillä apinoita parempia johtajia?

Ihimisen sietokyky on aina rajallinen. Silti uskon, että nuoremmat sukupolvet ovat valmiimpia avoimeen keskuteluun, ymmärtävät vuoropuhelua ja omaavat paremmat neuvottelutaidot. Minä johdan -ajattelu joutakoon roskiin isomman me, peli ja joukkue tekemisen edeltä.

Apinajohtajan on aina syytä katsoa omaa tekemistä, odotuksia ja tuloksia peiliin. Tulokset eivät muutu niistä kiukuttelemalla, vaan uusia ratkaisuja etsimällä. Tunteet, erimielisyydet ja dialogi kuuluvat työelämään ja niiden johtaminen on johtajan perustehtäviä.

Lue myös;

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.