Apinajohtaja

24.10.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Apinajohtaja

Tunteet kuuluvat työelämään. Tunteiden avulla luodaan uutta, saavutetaan uusia päämääriä, opitaan, setvitään ongelmia ja kasvetaan ihmisinä. 

Myös tunteiden hallitseminen kuuluu työpaikalle. Tunteiden kieltäminen työelämässä on typerää ja vanhanaikaista. Ajatus siitä, että tunteita ei välitetä työssä tekee ihmisestä olemattoman tuotantotekijän. Ajatus suorittavasta resurssista kuuluu lopullisesti romukoppaan. Lyön vetoa, että maan parhaalla maalaritiimillä on töissä aina fiilis päällä. Olisi hurjaa katsoa kuuluisimpia kirurgeja töissä. Tuloksia ei synny ilman voimakkkaita tunteita.

Olen epäonnistunut kymmeniä kertoja tunteiden hallinnassa. Vajonnut apinajohtajan tasolle. Huutanut, turhautunut, karjunut ja jopa itkenyt eri tilanteissa. Varsinkin nuorempana en ymmärtänyt, että myös tunteiden hallinta on osa ammattitaitoa. Luottamus on tuntemuksena usein lasinen ja menee helposti rikki mikäli toinen ihminen käyttäytyy uhkaavasti, pelottavasti tai apinan tasolla.

Pahimmat apinajohtajat siirtävät kiukkunsa sähköposteihin, tekstiviesteihin tai muiden viestittäväksi. Tällöin tunteista ponnistavista erimielisyyksistä tehdään kylmää sodankäyntiä. Organisaatiossa korkeammalla tasolla virallistaa tarinan ja käyttää valta-asemaansa väärin. Moni ehkä ajattelee varovansa näyttämästä tunteitaan, mutta onnistuukin osoittamaan alhaisen kykynsä johtaa tunteita ja niiden seurauksia.

Typerimmät apinat vaikenevat käytöksensä kuoliaaksi. Toteavat itse raivostuneensa, mutta eivät ymmärrä käsitellä asioita ja sen vaikutuksia jälkeenpäin. Käytöksellään he yrittävät tehdä tunnepurkauksia hyväksyttyjä, hölmöimmät ajattelevat niiden olevan jopa omistajan tai johtavan ominaisuuksia. Apinatason johtaja voi johtaa vain toisten apinoiden heimoa. 

Tunteiden hallitseminen on osa ammattitaitoa. Stressaantuneena johtajana jätin joskus menemättä konfliktin pelossa työpaikalle. Olen yrittänyt opetella valmistautumaan tilanteisiin siten, etteivät huonot tunteet tai turhautuminen ottaisi tilanteessa yli asiasta. Oppiminen ja opetukset jatkuvat.

Kukaan johtaja ei menesty ilman vahvoja tunteita. Silti niiden käsittely, kanavointi ja kommunikointi on keskeinen osa kehittymistä johtajana. On myös tärkeää puhua tunteista osana johtamista, organisaatiota ja yhteisöä. Hyvin tunteita johtavat tekevät myös parhaat kulttuurit ja tulokset arjessa.

Apinajohtamisen aika on ohi. Tarvitsemme tunnerikkaita, empaattisia ja osaavia johtajia, joiden arsenaalista löytyy muutakin tunnetta kuin uhkaava käytös, sanelu, yliajaminen ja asioista määrääminen. 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.