Kriisin johtaminen

16.03.2020 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kriisin johtaminen

Mitä tapahtuu seuraavat 12kk?

Nyt tulee entiseltä konsultilta ”neuvoja” pyytämättä… Uskon, että teemme parempia päätöksiä ja reagointia, kun näemme asioita eri tavalla. On siis rikkaus ja rakkaus olla asioista eri mieltä.

Tässä omia ajatuksiani.

  1. Kriisi pitkittyy. Vaikka moni puhuu nyt, että katsotaan syksyllä, talous on saanut iskun, josta toipuminen kestää ainakin 6-12KK, sanoisin 12-36KK. Jos kouluja laitetaan kiinni, niitä tuskin avataan ennen syksyä. Sitä, miten tuottavuuden heikkeneminen vaikuttaa eri toimialoihin on mahdotonta arvioida, mutta itse varautuisin -50% tulotasoon. Kestääkö kassasi 6-12kk vähenevillä tuloilla?
  2. Mikäli kassasi on ns. Lyhyt,  ryhdy heti muuttamaan liiketoiminnan rakenteita. Odottaminen voi tulla kalliiksi. Esim. Vuokrasopimuksia voi irtisanoa heti ja sitä kautta päästä neuvottelemaan vuokranantajan kanssa. Myös henkilöstön kanssa kannattanee ryhtyä heti neuvottelemaan erilaisista joustoista.
  3. Mikäli liiketoiminnassasi on vanhaa toimivaa ja uutta kehitteillä olevaa, mieti mihin sinulla on oikeasti varaa muuttuneessa tilanteessa. Joskus kipeä amputaatio voi pelastaa muut terveet toiminnot.
  4. Pyydä apua. Isku ja ongelmat tulevat pyytämättä, eikä meillä kenelläkään ole totuutta tai täydellistä osaamisesta tälläiseen kriisiin. Avaa ryhmätöitä, viestintäkanavia ja pyydä apua kaikilta mahdollisilta. Uskon kaikkien olevan juuri nyt kuulolla ja halukkaita auttamaan kunhan tilanne on tiedossa. Aika on kriisissä valttia, joten avaa pelimerkkisi ja tilanteesi jo tänään.
  5. Varaudu erilaisiin skenaarioihin. Toivottavasti voimme syksyllä paremmin, tai sitten ensi vuonna. Pörssikriisit kestävät yleensä kai 6-18KK joten puoli vuotta, vuosi tai kaksi – kaikki on mahdollista.

Nopeus on valttia.

Vara ei venettä kaada.

Turha ujostelu pois.

Nyt on tosi kyseessä ja kaikki saatava apu tarpeellista!

Lue myös suosittu listaukseni kriisisuunnitelman laatimiseksi:

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.