Rappiomedia

15.06.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Rappiomedia

Olen erehtynyt kuvittelemaan median rakastavan kohderyhmiään yhtä paljon kuin omaa tekemistään. Olen aina rakastanut medioita ja ajatusta vuorovaikutuksesta yksilöiden, yhteisöjen ja kumppaneiden kanssa. Läpi urani olen mediallistanut paljon erilaisia asioita.

Minulle media on kanava. Yhteys sisältöjen, käyttäjien ja niiden maksajien välissä. Sosiaalisen median räjähtäessä ajattelin siitä jättipottia medioille. Uusia, kinnostavia ja vuorovaikutteisia kanavia uusien elämysten ja kokemusten rakentamiseksi. Vuorovaikutusta ja mielenkiintoista tekemistä yhdessä ja erikseen.

Ajattelin mediayhtöiden nopeasti oivaltavan uuden roolinsa yhteiskunnassa. Palvella käyttäjiä kaikilla mahdollisilla muodoilla ja alustoilla. Tai eihän kaikki kaikkeen pysty, mutta rakentamaan sopiva kattaus palveluja ja sisältöjä tilausmaksuja ja markkinointituottoja vastaan.

Kuinka väärässä olinkaan. En tajunnut suomalaisen median roikkuvan omassa sisällössään ja siitä saatavista vähenevistä euroista. Seurasin epäuskoisesti keskustelua maksumuureista ja Ylen kaltaisen rynnistystä uusiin kanaviin. Ei ihme, että Yle Areena on Suomen suurin televisiokanava. Sitä on pitkään ja pieteetillä rakennettu. Äläkä vetoa Ylen budjettiin. Sinullakin on ollut kohta kaksi vuosikymmentä aikaa muuttua ja kehittää uutta. 

Mediat ovat turhaan etsineet liiketoimintamallia uusista kanavista. Fiksuimmat olisivat jo oivaltaneen disruptoida nykyinen liiketoiminta uuteen käyttöympäristöön. Kirjoitin aiheesta Kauppalehdelle ja usealle muulle. Olen toki päässyt asiasta puhumaankin, mutta kulttuurit, rakenteet, liikeideat ja tekeminen tuntuvat perustuvan itsekkäille betonikengille.

Ymmärrän haluttomuutta kannibalisoida vanhoja liiketoimintamalleja. Tai pelkoa niistä. Eikö suurempi pelko ole kuitenkin jäädä Amerikkalaisten mediapalvelujen ja Flipboardin –kaltaisten solmukohtien väliin omien artikkelien varaan roikkumaan?

Ajattele mediasi oman kohderyhmäsi harrastuskerhona. Tarjoa paljon tietoa asiasta maailmalta muiden tuottamana, kuratoi käyttäjien keskustelua ja avaudu kaikille alustoille. Opi käyttämään sosiaalista mediaa ja kasvattamaan kokonaislevikkejä. Heitä vanhat mainonnan mallit romukoppaan ja ota rohkeasti kumppaneita mukaan sponsoroimaan kaikkea tekemistä. Hae malleja urheilusta, tapahtumista ja kulttuurista. Elä ja edusta kohderyhmäsi mukana.

Surullinen on suomalaisen median yleismaisema.

Odotan taas kuumia kesäpäiviä joutilaana medioiden äärellä, jotka luonnollisesti jättävät julkaisematta juuri silloin kun minulla olisi niille eniten aikaa ja tarvetta.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Teija Leino
2016-06-15 10:00:27

Olen myös ihmetellyt samaa. Uskon ja toivon, että tilanne muuttuu. Töitä on paljon.
Kirjoittelin siitä myös https://www.linkedin.com/pulse/perinteinen-media-panttaa-turhaan-teija-leino?trk=prof-post

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Veijo Hytti
2016-06-15 15:12:43

Samaa asiaa tuli provosoitua Hapessa 10 v sitten. Edelleen Suomessa ajankohtainen. Tilaajista pitäisi tehdä asiakkaita (luottokorttitiedot), mainostajista kumppaneita ja sisällöntuottajista (ihminen, brändit ja toimistot) olennainen osa mediapalvelua. Ei tää niin monimutkaista ole. Ja tekniikassa edes se Silverlight pitäis työntää...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2016-06-18 10:24:01

Totta. Ei se kauhean vaikeaa ole, mutta jostain syystä omistajat tyytyvät nykyiseen. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.