Stockmannin digiajan markkinointistrategia

20.03.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Stockmannin digiajan markkinointistrategia

Olen joskus kysynyt onko Stockmann.com Suomen huonoin verkkokauppa? Nyt tunsin pistoksen sielussani. On syytä tarkentaa, mitä oikein ajattelin? Miksi menin näin sanomaan?

Stockmann on kiistatta verraton menestystarina. Tavaratalokaupan, venäjän ja onnistuneiden strategialiikkeiden edelläkävijä. Zara, Seppälä, Hullut Päivät ja Venäjä. Siinä joitakin onnistumisia. Mutta elääkö yritys tätä päivää?

Stockmann on selkeästi medialiiketoimintaa tai toisin sanottuna modernia vähittäiskauppaa. Sesongit, tuotteistetut sesonkikonseptit ja shopinshopit pumppaavat kauppaan väkeä ja tuloja valituille kumppaneille. Rahaa tulee myös päämiehiltä erilaisesta näkyvyydestä. Markkinointitukea. Stockmann on palveluoperaattori joka konvertoi kävijöitä liikevaihdoksi erilaisille tuotevalmistajille. Jos kauppa ei käy, ei tuotettakaan pian näy.

Stockmannilla on kuuluisa kanta-asiakasjärjestelmä, asiakaslehtiä ja kuukausiedut. Tuttuja juttuja ainakin edelliseltä vuosituhannelta. Verkossa yrityksellä on ankea verkkokauppa ja kotisivut, oikein konserni-tyyliin. Vähän asiaa ja paljon pönötystä.

Ihan sivistyksen vuoksi kannattaa asioida muutamissa verkkokaupoissa. Nelly.com (liikevaihto 75meur), Brandos jne. tarjoavat erinomaisen laajan valikoiman, järkevään hintaan ja hyvillä ehdoilla. Ostoksen jälkeen yritykset todella keskittyvät asiakkuuden rakentamiseen erilaisilla kirjeillä ja promootioilla. Onko Stockmannin peli pelattu? Onko samettivallankumous niin pitkällä ettei junaan ehdi enää mukaan? Yrityskaupoilla ehtii, tottakai. Toivottavasti Stockmann ei luule ”siirtävänsä” asiakkaita verkkoon kun heidän mielestään ”aika on valmis?”

Nyt on kyllä aika ja ajattelu mennyt eri suuntiin Stockmannilla. Johtuisikohan asia käynnissä olevasta sukupolvenvaihdoksesta? Edellinen on saamassa asioita ”valmiiksi” ja seuraavaa ei vielä ole päästetty uudistamaan toimintaa nykypäivän mukaiseksi.

Mitä minä tekisin? Haastaja on velkaa ratkaisun. Minun ratkaisuni olisi imaista konsernin murheenkryyni Hobbyhall uuden markkinointistrategian ytimeksi ja Stockmannin etäkaupan veturiksi. Tappaisin brändin heti. Hobbyhallissa on kaikki etäkaupan eväät valmiina, infra, asiakaspalvelu, osaaminen ja osoitteellinen suoramarkkinointi. Johtaisin uutta Stockmann.comia kuin verkkokauppaa parhaimmillaan. Loputon virtuaalivalikoima, tilaustuotteita ja investointiostoksia. Autoja, huonekaluja, matkoja. Uskoisin yrityksellä olevan varaa rakentaa viikottain ilmestyvä ”howtospendit” verkkoon osaksi yrityksen ”hyvää juuri nyt” sisältöosiota, jossa olisi myös erilaiset ”neuvojat”, kysy asiantuntijalta ja monenmoiset muoti&trendit keskustelupalstat. Indiedayzin  parhaat blogaajat varmistaisivat ettei sisältövinkit lopu kesken. Sukula rakentaisi viikonlopun menyyt ja minä voisin vaikka valita viinit. Suoramarkkinointi, yhteisöt ja dialogi asiakkaiden kanssa. 24/7 yhdessä osoitteessa. Ja tietysti hyvä mainospaikka päämiehille. Lisätuottoja mediamyynnistä.

Paperit, taitto, postittaminen, spämmäys. Siinäkö tämän päivän markkinointi-ideat? Jos tilat toimivat mediana niin miksei markkinointikin? Nyt olisi korkea aika laatia uusi strategia ja katsoa mitä on tehtävissä. Mikäli tuntuu ettei vielä ole aika niin olet väärässä. Stockmannin kokoisen laivan kääntäminen kestää varmasti kolme vuotta, ainakin tuhat päivää. Se on pitkä aika menettää markkinaosuuksia. Ja mikäänhän ei estä levittämästä Stockmann.com osaamista Puolaksi, Venäjäksi, Ukrainaksi jne.. olisiko siinä siemen seuraavan sukupolven kasvustrategiaksi?

lisää sisältöstrategian rakentamisesta verkkoon osoitteessa www.markkinointijohtaja.com

https://www.villetolvanen.com/2012/04/02/hyva-markkinointistrategia/

http://www.markkinointistrategia.net/

https://www.villetolvanen.com/2012/03/25/vaikuta-verkossa/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2012-03-20 08:01:02

Huomasin ettei Stockmannin johtoryhmässä ole yhtään 70-luvulla syntynyttä. Eli todennäköisesti kukaan johtoryhmässä ei edusta "digitaalisen murroksen" ymmärrystä. Sillälailla. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aku Eronen
2018-11-09 20:33:15

Onkohan siellä käytetty h2h metodia? Yksi tämän ajan keinoista olla esillä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anne-Maarit
2012-03-20 20:05:30

Jälleen kun aiheenasi on Stockmann, olen täysin samoilla linjoilla. Vanhakantainen printtimarkkinointi ei enää pysy jatkuvasti uutta materiaa ja tietoa janoavien kuluttajien perässä. Uutta verta kaivataan ja todellakin johtoryhmätasolle...

Taitaa tuo Lontoon Harrod's hieman potea samankaltaista tautia... Sääli upeat talot hiipuu...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Vikki noreila
2014-11-02 09:52:36

Onko Stockalla enää aikaa hiihtää nykyisellä ladulla ja keskittyä lumetukseen?
Ehdottaisin Stockalle lajin vaihtoa. Kaikki nykyinen liiketoiminta myyntiin heti ja keskittyminen globaaliin hotellibisnekseen muuttamalla loistopaikoilla olevat kiinteistöt luksushotelleiksi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.