Raha pilaa markkinoinnin

29.02.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Raha pilaa markkinoinnin

Juttelin erään viisaan entisen talousjohtajan kanssa. Hän räjäytti tajuntani. Kiitos siitä. Hän kertoi yrityksensä käyttävän useita miljoonia markkinointiin onnistumatta argumentoida miksi ja missä tilanteensa heidän teollista tuotettaan kannattaisi ostaa. Pääni räjähti.

Yritin pohtia mistä on kysymys? Miksi osaamista ei ole tai miten on mahdollista että yritys päätyy näin harhaisille poluille? Lopulta ymmärsin ongelman olevan raha. Sitä on liikaa. Yritys keskittyy kehittämään kaikenlaisia verkkopalveluita, Facebook-sivustoja, sponsorointia, jeesuksenaikaisia messuja, mainontaa, promootioita jne. Sälää! Saatana. Anteeksi, en tiedä saako blogissa kiroilla mutta nyt se on siinä. Ei voi mitään. Harmittaa niin pirusti. Kaikkien puolesta. Itsenikin.

Ongelmana on se että markkinointiväki keskittyy rahan käyttöön. Budjetti pitää saada käytettyä. Vastapuolella mainostoimistoväki toteuttaa omia budjettejaan eli laatii viehkeitä esityksiä tarvittavista suoritteista. Ideoista joiden vahvana vaikuttimena ovat henkilökohtaiset ambitiot ja ansaittu maine, jonka voi saavuttaa tekemällä näkyvää mainontaa. Tilaamalla megaluokan kosketusnäyttöjä saadaan isoja telkkareita mutta mihin niitä käytetään? Idean on parempi olla hyvä.

Jos rahaa ei olisi, ideat ja ajattelu olisi parempaa. Digimaailmassa on tuhansia tapoja markkinoida ilmaiseksi. Hyvät asiat leviävät itsestään, maailmassa on paljon ketjuja kuten Kiehls, Ryanair ja moni muu joiden et näe mainostavan. Jos firma olisi oma ja rahaa ei olisi ajattelu, strategiat, rahankäyttö ja kaikki muukin olisi parempaa. Niukkuus ruokkisi luovuutta. Milloin Suomessa on innovoitu ja menty aidosti rivakasti eteenpäin? Talvisodassa ja lamavuosina 1992-1996.

Tietysti rahaakin tarvitaan. Sen pitäisi toimia kuten Marshall-vahvistin. Kun kappaleet on tehty, opittu ja hiottu ollaan valmiita niiden esittämiseen. Kun tallenteet ovat myyneet tarpeeksi voidaan varata stadion. Siellä voidaan sitten täräyttää niin että näkyy ja kuuluu. Mutta vasta sitten kun homma toimii. Mitä järkeä on varata tv-aikaa ja sitten pohtia mitähän sitä soittelisi? Eikö se aika kannattaisi antaa vaikkapa hyväntekeväisyyteen jolla on ideat valmiina? Häpeällistä.

Kun valittaa, on syytä antaa vastauksia. Varasin verkko-osoitteen www.brandforfree.com Keräämme 100 tai enemmän tapaa rakentaa brändi http://en.wikipedia.org/wiki/Brand käyttämättä rahaa mainontaan, mediaan tai muuhun hapatukseen. Hyvä brändi syntyy rakentamalla sisältöja, tartuntapintoja, toimintaa ja elämyksiä kuluttamiseen. Ihan sama mikä tuote. Rakentamisesta raikastamiseen. Tarvitaan osaamista, digitaalisuuden ymmärtämistä ja ideoita jotka kantavat ilman rahaa. Rahalla voidaan tarvittaessa levittää sanomaa, tai mielummin rakentaa parempia yrityksiä.

Ps. Hyvät asiat leviävät itsestään 😉 Muistan kun edellisellä vuosikymmenellä GSM-liittymäkauppa kävi kuumana. Diilerit keksivät mitä luovempia tapoja edistää kaupankäyntiä. (lue myös kalastajan opetus https://www.villetolvanen.com/2011/09/13/kalastajan-opetus/ )  Operaattorin voitelut olivat niin vahvoja että yksikin keksi murhaavan hyvän idean. Kori kaljaa kaikille, jotka ottivat liittymän vastaan. Eipä tarvinnut paljon mainostella kun oli jono ovella. Ja operaattorilla hätä kädessä. Paljonko sinä käytät rahaa markkinointiin per uusi asiakas? Olisiko helpompi työntää rahat käteen kuin kuvitella vaikuttavansa markkinointihimmelillä?

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Pasi Sillanpää
2012-02-29 11:37:06

Villen jutussa paljon hyvää, mutta haastaisin mielelläni ajattelua hieman pidemmälle.

Ensinnäkin se innovointi. Kyllä Suomessa on innovoitu paljon myös vuoden 1996 jälkeen. On toinen asia, miten se kaikki on näkynyt. Vuosituhannen vaihteessa olin itse mobiilialla ja silloin tehtiin liukuhihnalla uusia tuote- ja markkinointi-innovaatioita - myös niitä ilmaisia - joita Ville peräänkuuluttaa. Ongelmaksi vain tuli se, että innovaatioiden skaala oli Suomi ja bisneksen pyöritämiseen olisi tarvittu maailma. Ainoastaan ns. kovat innovaatiot (esim. Nokian patentit) olivat laadultaan riittävän hyviä kansainvälisille markkinoille. Palveluiden ja markkinointikonseptien teossa olimme amatöörejä. Mutta innovaatioita ei silti puuttunut. Eikä markkinointia tehty suurella rahalla. Suurin osa investoreiden rahoista meni tekniikkaan ja palkkoihin. Markkinontiraha medioita varten oli pientä.

Kaiken tämän kokemuksen pohjalta väitän, että ongelma ei ole raha tai sen puute. Ongelma on ideoiden skaalautuvuus. Jos joku idea toimii omilla kulmilla omille kavereille, toimiiko se koko Suomessa, puhumattakaan maailmalla? Tästä ongelmasta johtuen tarvitaan useita viestejä useille eri tahoille ja homma leviää käsistä. Yksinkertaistamisessa ei ole kyse vain vaihtoehtojen vähentämisestä vaan myös jäljelle jäävien vaihtoehtojen laadullisesta parantamisesta.Se on markkinointi-ihmiselle vaikeaa, koska sen hallitsemiseen tarvitaan muutakin kuin tutkittua tietoa. Siihen tarvitaan kokemusta ja ymmärrystä, jota saa kerättyä vain tekemällä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

sampo harka
2012-03-05 20:49:51

Lauseenrakenteet ja kielioppi muutenkin näissä teksteissä sitä luokkaa, että olisi kannattanut pitää peruskoulussa äidinkielen tunnilla korvat ja silmät auki.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-03-05 21:18:49

Kiitos kommenteista! Ne ovat aina tervetulleita. Hyvässä ja pahassa. Jos vihrietä ei kestä niin ei tarvitse lukea. Aina pääsee paremmille sivuille! terkut, Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-03-05 21:21:09

missä tässä lauseessa on verbi? ei missään! huomasin ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kalle S
2013-08-22 19:53:56

Kyllä sana "on" on verbi
...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Olli Seppälä
2015-09-02 15:06:47

Hyvää tekstiä Ville!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.