Kalastajan opetus

13.09.2011 | Liiketoiminnan tehostaminen | Ville Tolvanen

Kalastajan opetus

Markkinat viilenevät syksyn saapuessa. Moni yritys varautuu pahimpaan, siirtää investointeja ja jarruttaa kulutuksessa. Jonkinasteinen taantuma syntyy jo tästä varautumisesta ”pahimpaan.” Miten suurin osa yrityksistä toimii myrskyn edellä? Hidastaa, pysähtyy, jarruttaa, pohtii vaihtoehtoja. Ja kas, ”Lehman” onkin jo housussa. Suurin osa yrityksistä jarrutti ja törmäsi suoraan seinään syksyllä 2008. Miksi toimia vasta kun vahinko on jo tapahtunut?

Miten toimii samassa tilanteessa viisas kalastaja? Kesäpäivä kalatorilla ja aurinko lämmittää pikku hiljaa saalista. Meneekö kalastaja piiloon pöydän taakse? Lopettaako toiminnan kehittämisen? Rupatteleeko niitä näitä ja odottelee parempia aikoja? Päinvastoin, arvaan kalastajan nostavan metelin kojun ympärillä. ”Tästä lohi viikonlopuksi, ahvenet sopivasti suoraan pannulle.” Kauppias tekee kaikkensa saadakseen huomiota tuotteilleen ennen kuin aurinko pilaa saaliin. Jos pelkkä kala ei mene kaupaksi hän miettii tuotteen arvon parantamista.

”Rouva – miten olisi lohi lauantaiksi ja keittotarpeet samaan pakettiin?” Kalastaja parantaa tuotteen arvoa. Saat enemmän samaan hintaan. Mikäli tämäkään strategia ei toimi, keksii kalastaja uusia paketteja. Lohen ostajalle ahvenet kaupan päälle tai kalakassi kahdella kympillä.

Vasta kaiken muun yrittämisen ja metelöinnin jälkeen kalastaja viimein taipuu hinnan alennuksiin. Kolme kahden hinnalla, osta kaksi niin tarjoan yhden ilmaiseksi tai lopulta loput kalat puoleen hintaan.

Markkinan hiljentyessä on syytä nostaa meteliä, parantaa myyntityötä ja lisätä arvoa asiakkaille. Saman tuloksen tekeminen vaatii enemmän työtä pienemmässä markkinassa. Viisas raha liikkuu hiljaisilla toreilla. Hätähousut luopuvat strategioistaan ja hukkaavat mahdollisuutensa. Mikäli oma ryhmäsi vielä uinuu, nyt on sopiva hetki pitää paloharjoitukset.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

kimmo
2011-09-13 14:37:43

naulan kantaan Ville. Ja mitä tekevät kalastajat syksyllä, kun markkina seisahtuu? Eivät he hätäänny, sillä vuodenaikoihin (lue: kausivaihteluun) on totuttu vuosikymmenet. Luppoaika käytetään hyödyksi: levätään, kerätään voimia, huolletaan miestä, parsitaan verkkoja ja uusitaan kalustoa. Kyllä se markkina taas talven jälkeen vetää. Ollaan sitten entistä paremmassa iskussa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sari Neva-aho
2013-07-19 14:23:41

Ja vielä. Ennen paljousalennusten antamista kalastaja alkaa jalostaa tuotteitaan, koska niistä saa paremman hinnan ja ne säilyvät pidempään. Savustettuna, etikka marinoituna, suolattuna, kuivattuna sekä alkaa kehittämään uusia makuja.

Raaka-aineesta saa raaka-aineen katteen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.