Yrityksen strategian laadinta on innostavaa puuhaa. Prosessiin osallistuvat innostuvat usein kirjaamaan useita yrityksen markkinapositioon, markkinaosuuteen, kasvuun ja menestykseen liittyviä tavoitteita. Kirkastetaan tehtävää, valintoja ja kasvua. Ennustetaan tulevaisuuden menestystä.

Olen todistanut parinkymmenen yrityksen strategiaprosessia viimeisen kolmen vuoden aikana. Aloin pohtimaan milloin strategia toteutuu ja on aidosti onnistunut? Suomalainen tapa suhtautua tuntuu olevan, että jos numerot ovat kunnossa myös strategia on onnistunut. Selviydymme.

Suurin osa yrityksistä palaa strategiaprosessin jälkeen mittaamaan saavutettavaa liikevaihtoa ja tulosta. Joillekin nämä tuntuvat olevat ”aidon” liiketoiminnan ainoat todisteet. Kirjoitin aiemmin miten yrityskulttuurit syövät strategiat aamupalaksi. Suurinkin johtaja muuttuu heiveröiseksi tottumusten armeijan ryhtyen rouskuttamaan arkea. Sanojen muuttaminen teoiksi on vaativaa muutosjohtamista joka päivä. Aika moni haluaakin palata arkeen. Unohdetaan se paasaus tulevaisuudesta. Keskitytään tekemiseen, ollaan kuten ennenkin.

Onko yrityksen strategia onnistunut jos liikevaihtotavoite on saavutettu? Mielestäni strategia on paljon enemmän. Markkinapositio määrittelee usein onko yritys ostettava ja vai pienempien yritysten ostaja. Markkinaosuus on suorassa suhteessa yrityksen arvoon. Tunnettuus ja haluttava brändi tekevät yrityksestä kiinnostavan niin ostajille kuin asiakkaillekin. Palveluyrityksessä asiakkuuksien määrä ja laatu vaikuttavat olennaisesti. Tuoreessa muistissa on Elcoteqin arvostus ja tulokset Nokian haihduttua.

Hieman kirkasotsaisestikin uskon yritysarvon kasvattamiseen hyvän ja luovan strategian avulla. Rakentamani 1080° ajattelu yhdistää strategian kirkastamisen, toimintamallin kehittämistä ja tarinan muotoilua. Otan lupaukset yrityksen tekemisestä vakavasti. Seuraan toteutuuko strategia suhteessa markkinaan vai puhuvatko ja tekevätkö yritykset eri asioita. ”Do you talk the talk or walk the talk?”

Kasvustrategian tila ja toimenpiteet kannattaa tarkistaa vuosittain. Mentiinkö henkilöstöasioissa eteenpäin? Saimmeko brändäämisellä tuloksia? Onko asiakkuuksien rakenne kehittynyt? Millainen on markkinaosuutemme kasvumarkkinassa? Onko tulos tehty selkänahasta vai paremmalla osaamisella? Tolvanen kysyy ja vastaakin tarvittaessa.

Esimerkki seurattavasta yrityksestä voisi olla Solita. Kirjoitin viime keväänä Uudesta Solitasta. Vuoden aikana yritys on kasvanut, vienyt läpi raskaan yrityskaupan ja vahvistanut hallitustaan uuteen strategiaan. Olisi kiva kysyä kuinka moni asiakas pitää yritystä digitalisoitumisen matkaoppaina? Toteutuuko strategia vai pelkät numerot? Mielestäni strategia onnistuu kun odotukset ylittyvät. Yritys menestyy niin laadullisesti kuin määrällisestikin omistajien odotuksia paremmin.