Muutosta on vaikea tunnistaa. Se ei välttämättä näy, tunnu, haise tai maistu yrityksen arjessa. Johdolle muuttuva toimintaympäristö ei välttämättä näy ollenkaan. On siis erittäin vaikea ymmärtää, milloin muutos on välttämätöntä. Näyttäisi olevan erittäin vaikea myös tunnistaa, milloin muutos on aloitettava. Liian usein se tapahtuu pakon edessä. Miksi et muuttuisi hyvän sään aikana?

Asiat muuttuvat koko ajan, lähes huomaamatta. Erityisesti yritysten kilpailu- ja toimintaympäristö. Meidän on vaikea havaita, milloin toimintaympäristön muutos on niin suuri, että sisäinen muutosprosessi on käynnistettävä välittömästi. Milloin olet nähnyt kaukopuhelumainontaa? Et vuosiin, kaukopuhelujen nimi on nykyään Skype. Muistan elävästi kun rakas ystäväni Mikko väitti operaattorilta, ettei Skype vaikuta heidän liiketoimintaansa millään tavalla. Joku toinen piti blogeja ohimenevänä ilmiönä, kansalaisjournalismia epäluotettavana roskan puhumisena.

Tällä hetkellä 2/5 suomalaisista yrityksistä on mobiililla päätelaitteella järkevästi toimiva verkkopalvelu, vaikka rohkeimpien arvoiden mukaan nettiä käytetään puhelimella enemmän kuin tietokoneella jo tänä vuonna. Eikö sinun yritystäsi tarvitse tavoitaa tabletilla tai puhelimella? Eikö sitten ole aivan sama sammuttaa koko verkkopalvelu? Jää kokonaan pois verkosta? Laita viestiä tulemaan, jos uskallat jäädä pois internetistä. Tehdään dokumentti luopujista. Tiedän kyllä paljonkin johtajia ja yrityksiä, jotka voitaisiin tähän ryhmään luokitella.

Haluan jakaa hauskan tarinan. Kaverin lapset olivat pohtineet kotona ruokapöydässä: ”Tuleeko kaikki televisio-ohjelmat samanaikaisesti kaikista televisioista?” Isä vastasi kyllä. ”MIKSI? Eihän ne tule tietokoneeltakaan?!” Selitäpä tämä sitten maalaisjärjellä. Samaan aikaan maikkarin johto kertoo ettei heidän liiketoimintamallissaan ole mitään paranneltavaa. Kanavahässäkkä ilman selkeitä asiakkaita ja palvelutasosopimuksia on pystyyn kuoleva ajatus. Ei varmaan tunnu asiakastilaisuuksissa, sisäisissä keskusteluissa tai vuosisuunnittelussa, mutta pelottaa varmasti katsoa, mitä aidosti on tapahtumassa. Kuka uskaltaa tunnustaa muutoksen pakollisuuden? Tapahtuuko se ajoissa vai liian myöhään? Mielenkiintoista seurata asian kehittymistä. Täytyy ottaa pari ohjelmaa varalta talteen jos sattuu häviämään.

Eräs äiti oli opettanut lapselle soittamaan perheenjäsenille. Oli suositellut pojalle Viberin käyttöä. Oli sitten yrittänyt selittää lapselle, että tässä on tämä toinenkin, maksullinen puheluversio. Lapsi oli mennyt sekaisin ja äiti pohtinut että miksei opettanut pelkkää Viberiä. Nettinatiivi lapsihan hyväksyy sen minkä hänelle opettaa, miksi turhaa opettaa sitä vanhaa, kallista, menneen maailman ratkaisua.

Ohessa hyvä artikkeli siitä, miten vähittäiskaupat ovat mediayhtiöitä. LINKKI Olen itsekin kirjoitellut aiheesta. Stockmannilla tai keskusliikkeissä asiaa näyttää olevan lähes mahdoton hyväksyä. Saa nähdä millainen on tulevaisuus. Tyrmäävä oli Prisman avaus verkossa, Hesarissa ja kivijalassa. Miten voi olla niin tasaisen lattea toimintaympäristöstä riippumatta? Sellaista on tuotantolähtöisyys. Sanovatpa asiakkuuksista mitä tahansa, tuotantolähtöinen on tykki, josta maksalaatikkoa ammutaan maailmalle. Kun keskusliikkeet kerskuvat olevansa niin hyviä ja tehokkaita, mihin he itseään vertaavat? itseensä?

Olen vuosikymmenen aikana keskustellut useasti Oulun tulevaisuudesta. Nokian väistämätön lähteminen kiellettiin lähes täysin, kunnes se oli housussa. Sitten haetaan kriisiapua veronmaksajilta. Oululaisilla oli reilu vuosikymmen aikaa investoida ja rakentaa Nokian rinnalle. Eipä saatu kummia aikaiseksi. Hyvinvointi tuhoaa kyvyn rakentaa lisää hyvinvointia. Tämä on nuorien talouskulttuurien ongelma. Kiertämällä Euroopassa näkee miten hyvinvointi on kumuloitunut läpi vuosisatojen, erityisesti Saksassa. Weingutit, moottoritiet ja alppimajat sulassa sovussa. Bemarilla Frankfurtin pilvenpiirtäjiin. Pitäisikö Suomessakin pohtia investointeja enemmänkin kuin säästölistoja? Miksi pääministerillä on paljon lainaa, mutta vähän sijoituksia?

Huvittavaa on murroksessa elävien yritysten muutoksen hyssyttely. Kerrataan mitä on tehty, eikä mihin ollaan menossa. Sanomalehtiyhtiöt, muutkin mediayhtiöt, vähittäiskauppa, julkiset palvelut ja teknologiayhtiöt. Ainakin ne ja monet muut ovat murroksen nimeltä digitalisoituminen keskiössä. Huvittavaa asiassa ovat ainoastaan ne pennoset, mitä murroksen kapitalisoimiseksi käytetään. Seuraavan sukupolven johtajille jää paljon siivottavaa. Tuotantotalouden raunioyrityksiä, joilla on vähän tai ei ollenkaan paikkaa uudessa maailmassa. Markkinassa, joka hyödyntää uusien palveluiden mahdollisuudet rohkeasti. Katsokaa lapsiinne, jutelkaa teinien kanssa, kysykää opiskelijoilta. Oppikaa niiltä, jotka näkevät enemmän mahdollisuuksia kuin vaikeuksia. Pysäytä peli ja totea muutoksen välttämättömyys. Älä siirrä päätöksiä vetoamalla huonoon taloustilanteeseen, vaan hyödynnä muutoksen pakollisuus. Tulevat polvet kiittävät vielä. Ei anneta Suomen ajautua tytäryhtiötalouteen nykyisten sukupolvien mukavuudenhalun takia.