Itsestäänselvyys? Pitäisi kai olla. Ja niin ajattelin itsekin pitkään. Olen viime vuosina tutustunut lukuisiin vuorineuvoksiin, miljönääreihin, yrittäjiin ja yritysjohtajiin. Usean kanssa on syntynyt ystävyys, muutamien kanssa on ”painittu” ja usean kanssa vietetty upeita hetkiä yhdessä. Alan olla yhä vakuuttunempi tarpeesta sparrata huippuosaajia.

Usein ajattelemme ihmisen, joka on taloudellisesti riippumaton, kuuluisa tai menestynyt omalla alallaan olevan huippuosaaja kaikilla elämän osa-alueilla. Ajattelemme menestymisen olevan juuri henkilökohtaisten ominaisuuksien lopputulos. Ja niinhän se onkin. Samalla suoritustason kasvatessa kasvaa myös tarve hyvälle tukitiimille ja sparraajalle. Huipulla on vaikea kehittyä, jaksaa ja tehdä huippusuorituksia päivästä toiseen. Saattaa kuullostaa lattealta mutta näin se vain on. Harva menestyy ilman hyvää valmentajaa. Tilastollisesti ei juuri kukaan.

Jaksan ihmetellä yritysten ja yrittäjien kyvyttömyyttä oppia ja ideoida kulttuurista tai huippu-urheilusta. Miten menestymisen kulttuuria ja olosuhteita luodaan, miten tehdään tuloksellista työtä ja mistä löytyy energia jatkaa huonojen kisojen jälkeen. Toisin päin ajateltuna urheilu on usein optimistista haihattelua perustumatta mihinkään johdonmukaiseen tai strategiseen ajatteluun. Eikö jokaisella urheilijalla tulisi olla selkeä kilpailuetu, jota pitkäjänteisesti kehitetään oikeassa ympäristössä?

Suomeen tarvitaan lisää valmentajia. Ei edellisen vuosikymmenen sisäisiä sankareita vaan aitoa kykyä haastaa, peilata, tukea ja kasvattaa johtajan osaamista ja suorituskykyä. Samaan aikaan kasvuyrittäjät kilpailevat parhaista osaajista. Hallitus, advisory board, rahoittajat, kumppanit ja henkilökunta. Parhaita ei riitä kaikille.

Yritystoiminta on joukkueurheilua, jossa kokonaisuus ratkaisee. Etsi itsellesi sopiva peili, sellainen johon uskallat katsoa. Puhu peilille, kirkasta näkemyksesi. Menestys alkaa hyvästä suunnitelmasta ja hyvä suunnittelu pysähtymisestä. Jos sinulla ei ole aikaa pysähtyä suunnitelemaan, miten suunnitelmastasi voisi ikinä tulla totta?

Suomessa lauletaan ”Haaveet kaatuu.” Jore voisi korjatata virheensä ja kirjoittaa kappaleen vaikkapa otsikolla ”haaveet rakennetaan päivä kerrallaan” Tai sinnepäin. Joka päivä joku tekee jotain ainutkertaista. Miksi se et olisi huomenna sinä?

Samaa asiaa videona: LINKKI