Hyvä hallituksen puheenjohtaja

07.09.2022 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Hyvä hallituksen puheenjohtaja

Olen haastatellut toistakymmentä ammattimaista hallituksen puheenjohtajaa heidän näkemyksistään omasta tehtävästään. Vastaukset vaihtelevat profiilin mukaan ”ylimmästä valvojasta omistaja-arvon kasvattamiseen.” Millainen henkilö on hyvä hallituksen puheenjohtaja?

Omistajuuden ohella hyvä hallituksen puheenjohtajuus on osaamista ominaisuuksien sijaan.

Erilaisista keskusteluista ja omista kokemuksistani on kehkeytynyt seuraavanlainen ajatus hyvästä puheenjohtajasta.

  1. Hyvä hallituksen puheenjohtaja tuo yhteydenpitoa ja tasapainoa yhtiön omistajien ja toimivan johdon väliin.
  2. Hyvä hallituksen puheenjohtaja vastaa hallituksen toiminnan suunnittelusta ja kehittämisestä yhteistyössä hallituksen jäsenten ja toimivan johdon kanssa.
  3. Hyvä hallituksen puheenjohtaja vastaa siitä, että omistajilla ja yrityksellä on ”iso kuva” jota kohti yhtiötä ja omistaja-arvoa kasvatetaan.
  4. Hyvä hallituksen puheenjohtaja vetää hallitustiimiä ja vastaa tiedon liikkumisesta avoimesti ja tasapainoisesti tavoitteenaan ryhmän verkostovaikutus.
  5. Hyvä hallituksen puheenjohtaja sparraa sopivasti toimivan johdon kanssa, ei sekaannu yhtiön operatiiviseen johtamiseen ja tukee toimivaa johtoa yhdessä sovittavilla toimintamalleilla.
  6. Hyvä puheenjohtaja vastaa hallituksen ja johdon uusiutumisesta ja kehityksestä yhteistyössä omistajien kanssa.
  7. Hyvä hallituksen puheenjohtaja digitalisoi ja uudistaa hallituksen työskentelyä digiaikaan.
  8. Hyvä hallituksen puheenjohtaja varmistaa palautteen jatkuvan keräämisen eri osapuolilta ja pyrkii jatkuvasti parantamaan hallitustyötä.
  9. Hyvä hallituksen puheenjohtaja kehittää itseään ja näkee tehtävän yhtiön, omistajien ja kaikkien osapuolien palvelijana.
  10. Hyvä hallituksen puheenjohtaja ymmärtää olevansa itse osa ongelmia ja mahdollisuuksia. Itsekriittisyys, nöyryys ja armollisuus ovat hyviä hpj-ominaisuuksia.

Hyviä taustoja kehittyä hyväksi hallituksen puheenjohtajaksi ovat monipuolinen kokemus hallitustyöstä, johtamisesta ja omistajuudesta. Usein HPJ nähdään aktiiviuran jatkokautena, mutta hyvistä toimareista ei välttämättä kasva parhaita puheenjohtajia.

Kun valitset puheenjohtajaa, mieti 1) pätevyys 2) sopivuus 3) lisä-arvo omistajille ja toimivalle johdolle.

Mikä on sinun mielestäsi puheenjohtajan tärkein ominaisuus? 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.